Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

6 způsobů, jak se rychle zbavit chlupů od čtyřnohých miláčků

/
  • Milujeme naše domácí mazlíčky, ale těch chlupů, které musíme neustále uklízet!
    Milujeme naše domácí mazlíčky, ale těch chlupů, které musíme neustále uklízet! (shutterstock)
    7. října 2015 ● 06:00

    Většina chlupatých mazlíčků po sobě v bytech nechává huňaté stopy celý rok, ale na jaře a před zimou je to nejhorší. Mění srst, a chlupy tak jsou v jídle, pračce, mezi ručníky, prostě všude. Citlivějším jedincům a návštěvám to samozřejmě vadí. Obyčejné vyčesávání většinou nestačí. Po deseti minutách zůstane chlupů na dva další kožichy. Dostat je ze sedaček, koberců nebo oblečení není právě jednoduché. Máme pro vás pár dobrých tipů, které vám s úklidem pomohou.

     

  • 1.

    Pořiďte si hřeben


    Základem péče o srst jsou kvalitní vyčesávací kartáč a pravidelná údržba. Zdá se vám to samozřejmé? Ale věřte tomu, že je stále ještě dost lidí, kteří psa pravidelně nevyčesávají nebo na to berou starý „lidský“ hřeben. Obojí je špatně. Čím je srst delší, tím častěji je potřeba vyčesávat. Nejlépe jednou denně. Nejjednodušší práci budete mít, když psa naučíte na česání už od štěněte, bude se na to těšit. Potřebujete drátkový kartáč nebo jednořadý kovový hřeben. Češe se s nimi po směru srsti v úhlu 45 stupňů. To je česání nejpříjemnější. Na údržbu srsti se hodí i plastové kartáče, ale ty nebudou tak účinné.
    Autor: shutterstock

  • 2.

    Vysavač nejen na koberec


    V domácnosti s chlupatým mazlíkem je třeba uvažovat o vysavači ze dvou hledisek. V první řadě je potřeba, aby byl vysavač výkonný a měl H.E.P.A. filtr. Výhodný je také rotační kartáč, který z podlahy sebere každý chloupek. Ale luxovat byt jednou dvakrát denně je pořádný zápřah. Lepší je tedy pořídit si vysavač se speciálním nástavcem – nebo si takový k vysavači dokoupit. Je vymyšlený právě na vysávání chlupů přímo ze zvířat. Ale faktem je, že starého psa novým kouskům nenaučíš, takže někteří starší psi – i kočky – se mohou hluku stroje bát. Nejlepší je zvíře opět zvykat od mala a podat to jako hru. Pak už se zvířátko dobrovolně rozvalí třeba na dlažbě, nechá si pěkně vyčesat bříško i zádíčka a bude přitom radostně vrtět ohonem nebo vrnět.
    Autor: shutterstock

  • 3.

    Kouzelná lepenka


    Nejhorší je, když máte rádi černou barvu a zvíře má světlou srst. To pak oblečení před odchodem z domu vypadá jako kropenaté. Velmi dobrým pomocníkem proti psím chlupům na oblečení nebo i čalounění jsou nejrůznější válečky. Ať jsou to lepicí gumové, které pak stačí jen opláchnout, nebo lepenkové. Koupíte je za pár korun a máte metry a metry lepenky. Nejšikovnější je koupit různé velikosti. Malé balení můžete nosit i s sebou v tašce. Ale co dělat, když není po ruce váleček? Jako první pomoc vezměte klasickou kancelářskou lepicí pásku. Ale zvládne to i papírová na balíky. Fungují stejně jako váleček, jen se s nimi hůř manipuluje. Nejlepší je namotat si je přes ruku lepicí stranou nahoru a přejíždět přes tkaninu. Na očištění kabátku nebo saka před důležitou pracovní schůzkou je páska skvělá.
    Autor: shutterstock

  • 4.

    Nasaďte si rukavice


    Spousta zvířat se česat ani vysát nenechá. Některá přitom dokážou vyjet i na svého milovaného páníčka. Co s tím? Pokud doma máte klasické gumové rukavice na mytí nádobí ve dřezu nebo jiný úklid, je vyhráno. Právě ve chvíli, kdy nemůžete sáhnout po hřebenu, jsou geniálně jednoduchým řešením, jak pochytat chlupy. Prostě si je navléknete na ruce, trochu je navlhčíte a přejedete jimi po zvířeti nebo tkanině. Když nemáte rukavice a rychle potřebujete sebrat chlupy třeba na dlažbě kolem misky, kde je vlhko, zvládnete to navlhčenou dlaní nebo kouskem papírové utěrky. Ještě lepší vychytávkou jsou zahradnické rukavice, které mají na dlani gumovou část s výčnělky, aby nářadí neklouzalo. Navlhčené jsou na sběr chlupů jako dělané. Gumové a zahradnické navlhčené rukavice jsou skvělou pomůckou na srst dalmatinů a boxerů. Řada začínajících chovatelů si je totiž pořizuje, protože si myslí, že po nich bude úklid jednoduchý. Ale jejich chlupy jsou tuhé a pružné a vysavač na ně nestačí.
    Autor: shutterstock

  • 5.

    Síla statické elektřiny


    Použití rukavic je možné ještě vylepšit výdobytky moderní techniky. To když si pořídíte speciální elektrostatickou rukavici. Jak funguje? Lepkavá vrstva vytvoří elektrostatický náboj, který umožní zachytit všechny zvířecí chlupy. Snadno odstraní zvířecí chlupy z nábytku, textilií a z jiných těžko přístupných míst, a vy je tak můžete bez problémů sebrat a vyhodit. Protože se dá prát v pračce, využijete ji znovu a znovu.
    Autor: shutterstock

     

  • 6.

    Pračku ochrání houbička

    Kde všechno to „ochlupacené“ oblečení, povlečení a deky skončí? Ve vaší automatické pračce a pak možná i v sušičce. Tam, kde končí veškeré vaše oblečení, povlečení, deky... A tak je dobré mít na paměti, že všechny ty chlupy ve  spotřebičích nikam nezmizí. Právě naopak. Buď se přilepí na prádlo, na kterém ještě nebyly, nebo si počkají na další praní, aby se nalepily při něm. Také velmi rády zacpávají filtry. Ale nemusí! Opět vás zachrání jednoduchý trik. To když do každého praní přidáte jednu obyčejnou houbičku na nádobí. Ta na sebe chlupy nachytá. Ale klidně to zkuste s kouskem obyčejného molitanu, efekt bude stejný. Chlupatý molitan nikdy nevyčistíte, tak ho raději vyhoďte. Ve velkém balení vás houbička nebude stát víc než korunu, a to se pořád ještě vyplatí.

    Autor: Shutterstock

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy