Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

8 tipů pro dokonalou spíž. Jak zatočit s moly a kdy zásoby vyhodit?

/
  • Když není čas na velké nákupy, zachrání vás dobře zásobená spíž.
    Když není čas na velké nákupy, zachrání vás dobře zásobená spíž. (SHUTTERSTOCK.COM)
    19. října 2015 ● 06:00

    Samostatná místnost s policemi, vyhrazený kout se skříňkami a policemi v rohu kuchyně nebo prostě jen jedna větší, ale o to lépe organizovaná skříň. Pro starší generace nezbytnost, pro ty mladší často prostor, se kterým si nedokáží pořádně poradit. Což je obrovská škoda. Pokud totiž umíte spižírnu správným způsobem používat, zjistíte, že vám ušetří námahu, čas, ve výsledku i peníze.

  • 1.

    Kde spížku zřídit?

    Autor: Shutterstock.com

    Aby vám potraviny ve spižírně dlouho vydržely, je vhodné zvolit spíš místo s nižšími teplotami. Ideální teplota je do 10 °C, kterou ale bude problém především v bytech dodržet. V takovém případě volte alespoň místo bez přímého přístupu slunce a s možností dobrého odvětrávání.

    Dejte si pozor, aby se spíž nenacházela příliš blízko sporáku. Zaprvé kvůli teplotě, za druhé kvůli páře z vaření a pachům, které by mohly některé potraviny znehodnotit.

    Spížku dobře osvětlete, police či skříňky podložte papírem, který půjde vyměnit, pokud ho některá potravina znečistí.

  • 2.

    Jak zorganizovat její prostor?


    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Potraviny na poličkách seřaďte podle toho, jak často a kdy je používáte. Snídaňové a svačinové potraviny, jako jsou např. zavařeniny, med nebo vločky, vyčleňte od trvanlivých potravin, které používáte jen několikrát za měsíc. Do předních řad naskládejte potraviny, které používáte pravidelně, doprostřed ty, které přijdou na řadu jednou za čas, úplně dozadu pak dejte potraviny do zásoby.

    Zároveň počítejte s tepelnými zónami spížky. Chladněji je u země a blíže ke zdi. Sem tedy patří nápoje, mléko nebo trvanlivá zelenina.

  • 3.

    Jak potraviny skladovat?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Sypké potraviny, jako jsou mouka, rýže či luštěniny, přesypejte z původních obalů do skleněných nebo plastových dóz s pevným uzávěrem. Lépe se vám s nimi bude v rámci organizace spížky pracovat a nebude hrozit, že je omylem rozsypete. Navíc původní obal nikdy neutěsníte tak jako dózu s dobrým uzávěrem. Do průhledných dóz přesypte také těstoviny. Z původního obalu si můžete pouze vystřihnout část s informací o době vaření a tu zvenku na nádobu přilepit.

    Pokud necháváte potraviny v původním načatém balení, naučte se ho správně otevírat a uzavírat. Nastřihávejte vždy pouze růžek, ve kterém jde obal dobře ohnout, a načaté balení zajišťujte za pomoci skřipce nebo plastového potravinového zipu.

    Potraviny v křehkých nebo příliš malých obalech dávejte do košíčků. Patří sem například nejen kypřicí prášky, pudingy nebo koření, ale také třeba hořčice, jejíž plastové kelímky bývají zranitelné. Podobně nakládejte také se skleněnými nádobami olejů a dochucovadel. Než se jimi "prohrabovat" přímo v polici, je lepší mít možnost přenést je například v košíku na kuchyňskou linku a teprve tam si vybrat.

  • 4.

    Vařte ze zásob


    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Naučte se se svou spíží počítat při každodenním vaření. Už při plánování, co uvaříte, se proberte jejím obsahem. Osvojte si starší recepty, při kterých budete většinu trvanlivých potravin spotřebovávat. Často stačí oprášit knihy s rodinnými recepturami, o kterých už ani nevíte, že je máte. Sami budete překvapeni, jak skvěle chutnají.

    Můžete to brát jako zábavný úkol. Jednou za čas zkrátka vyhlašte "spížkový den" a vařte jen z toho, co ve špízi máte. Díky tomu udržíte stáří vašich potravin na rozumné úrovni a skvělým způsobem omezíte plýtvání. Projeví se to i na vašem rodinném rozpočtu. Uvidíte, že ušetříte.

  • 5.

    Zásoby pravidelně obměňujte


    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dejte si pozor na to, aby se z vaší spíže nestalo odkladiště zapomenutých potravin. Jednou za čas její obsah proberte a doplňte. Ideální je občas udělat velký nákup, třeba právě po proběhlých "spížkových dnech". Možná vám teď proběhlo hlavou, jak asi všechny ty mouky, cukry, luštěniny, těstoviny a další těžké a objemné věci dotáhnete domů. Výhodou je, že dnes už není problém nakoupit jídlo z pohodlí domova za pomoci některé z online služeb. Můžete v nich vytvářet vlastní seznamy potravin, takže přesně víte, kolik vás bude nákup stát. A ještě vám těžké potraviny přivezou ve stanovený čas až do kuchyně, takže se s těmi kily zásob nemusíte tahat. A místo hodin strávených v supermarketu můžete svůj čas věnovat vaření. Mezi nejnovější takové "obchoďáky" patří například kolonial.cz, kde vám obchodní příručí přinese nákup až na váš práh v čase vámi zvoleném. Dalšími je pak třeba rohlik,cz, itesco.cz nebo kosik.cz.

  • 6.

    Šetřete díky spíži


    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Věděli jste, že v celé Evropské unii vyhazují nejvíce potravin Češi? Podle některých průzkumů jedna česká rodina s dítětem ročně vyhodí potraviny za neuvěřitelných 20 tisíc korun. To už je částka, kterou se určitě vyplatí ušetřit.

     

    Když se se spíží dobře sžijete, najednou začnete šetřit peníze, ani nebudete vědět jak. Vaření z trvanlivých potravin je totiž rozumnější a ekonomičtější než vyrážet na nákup jen kvůli jednomu jídlu.

    Vraťte se proto k dobrým a osvědčeným zvykům našich babiček a nákupy a vaření začněte plánovat. Zaměřte se na nákup velkých balení potravin, a to především kvůli jejich ekonomické výhodnosti. Na jídelníčku se to projeví spíš pozitivně. Jídla totiž můžete vždy navařit víc a přebytky zamrazit. Díky tomu za pár týdnů zjistíte, že máte vlastně nejpestřejší jídelníček za poslední roky.

  • 7.

    Vyžeňte mravence

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Spíž se bohužel dříve nebo později pravděpodobně stane útočištěm nezvaných návštěvníků, především mravenců a potravinových molů. V prvním případě často stačí zjistit, co mravence láká. Může to být pravděpodobně marmeláda, med nebo sladké šťávy, které unikají pod uzávěrem. V takovém případě celou sklenici nebo lahev omyjte a dobře osušte, záležet si dejte především u hrdla. Omyjte také víčko. Zkontrolujte, jestli není police nebo skříňka od sladkých kapek špinavá, a pokud ano, vyměňte podkladové papíry.

     

    Více osvědčených tipů, jak se zbavit mravenců v domácnosti a na zahradě, najdete ZDE

  • 8.

    Pozor na moly

    Semolina je krupice z tvrdozrnné pšenice Triticum Durum.
    Autor: Foto: scom, archiv Blesku

    Horší je to s moly, kteří dokáží potraviny znehodnotit. Tady musí přijít na řadu lapače. Jen si dejte pozor, abyste vybrali takové, které v sobě nemají jedovaté látky nebo aroma. Většinou na nich bývá napsáno, že jsou vhodné k použití u potravin. Napadené potraviny je bohužel nutné okamžitě zlikvidovat. Potravinoví moli často dokáží překonat i dobře utěsněné dózy, takže raději zkontrolujte a prosejte vše, co se dá – mouku, strouhanku, vločky, ořechy nebo krupici.

     

    5 podrobných kroků, jak se potravinových molů zbavit nastálo najdete ZDE

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy