Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

6 tipů, jak si poradit s ucpaným odpadem

/
  • (shutterstock.com)
    22. srpna 2022 ● 06:00

    Nepříjemný zápach a voda, která ne a ne odtékat. To jsou první příznaky katastrofy, se kterou se už určitě utkal každý z nás. Buďte na pozoru – pokud nezasáhnete včas, může to skončit i rekonstrukcí.

  • 1.

    Prevence je základ

    Autor: shutterstock.com

    Pořiďte si speciální sítka (a dejte je i na odtok do vany). Na trhu jsou k dostání kovová nebo plastová a cena se pohybuje v řádech desetikorun. Ale i přes tuhle zábranu se vyplatí jednou týdně preventivně vypláchnout odpad vařící vodou.

  • 2.

    Co zvládnete bez chemie?

     

    Autor: shutterstock.com

    Není třeba hned ke všemu volat drahé specialisty. Pokud nečistoty uvízly hned za mřížkou v odtokovém kanálku, nemusíte dokonce rozebírat ani sifon, ale postupně je vytáhněte silnějším drátem na konci zahnutým do tvaru písmene J. Jestliže se ucpávka nachází až v ohybu sifonu, musíte ho přece jen odšroubovat. Postavte pod něj nějakou vhodnou nádobu a pak zbavte odtokovou trubku všech usazenin a nečistot. Nakonec sifon důkladně propláchněte velmi silným proudem horké vody.

  • 3.

    Mechanická pomoc

     

    Autor: shutterstock.com

    Když demontáž a montáž sifonu nepomůže, stále ještě můžete ušetřit přírodu i vlastní odpady a zkusit místo chemikálií mechanickou cestu. Pomůže speciální spirála, díky které se prošťouráte poměrně daleko. Sehnat se dá v kutilských potřebách a v obchodech jako Hornbach nebo Baumax. A babičky radí vyzkoušet jedlou sodu – nasypejte 2 lžíce do výlevky, zalijte ji horkým octem, počkejte čtvrthodinku a nakonec spláchněte proudem vody z kohoutku.

  • 4.

    Chemické rozežírače

     

    Autor: shutterstock.com

    Po chemii byste měli sáhnout, až když je totálně ucpáno a nepomáhá nic. Většina z nás to ale nevydrží, protože tahle cesta je pohodlnější. Ale chemické čističe jsou už dost razantní. Můžou obsahovat louh (hydroxid) sodný a hliník, jiné fungují na bázi tenzidů v kombinaci s alkoholy, louhem sodným, chlornanem sodným nebo speciálními organickými látkami. Jsou to pořádní rozežírači nečistot, proto si při práci chraňte oči i pokožku.

  • 5.

    Které zaberou?

     

    Autor: shutterstock.com

    Nejdoporučovanějším prostředkem je Krtek. Koupíte ho v drogerii. Na plastové trubky pomáhají dobře také kuličky louhu. Nasypejte malé množství do odpadu, zalijte je trochou vody a nechte působit několik hodin. Odpad by se měl uvolnit. Při zalévání chemikálií horkou vodou je reakce velmi bouřlivá. Vzniká teplo, pára a může to i cákat. Tak opatrně.

  • 6.

    Poslední instance

     

    Autor: shutterstock.com

    Pokud odpad stále neodtéká, je na čase zavolat odborníka. Překážka se může nacházet až v kanalizaci, a s tím byste si už neporadili. Obraťte se na instalatéra nebo specializovanou firmu. Ke zjištění problému se dnes používá i speciální kamera s termovizí, která přesně určí příčinu i místo ucpání. Cena se počítá podle délky zaneseného odpadu, který je potřeba vyčistit, a času tím stráveného. Pohybuje se v řádech stokorun až tisícikorun. V tom úplně nejhorším případě vás čeká výměna odpadního potrubí.

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy