Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

6 tipů, jak využít jablka. Zabrání vysušení kuřete a prodlouží čerstvost koláčů

/
  • Veděli jste, že jablíčka mohou třeba zabránit vysušení kuřete při pečení?
    Veděli jste, že jablíčka mohou třeba zabránit vysušení kuřete při pečení? (Shutterstock.com)
    2. listopadu 2015 ● 06:00

    Máte doma jablek, že už nevíte co s nimi? Přejedla se vám jak ta čerstvá, tak zpracovaná ve všechny ty štrúdly a žemlovky? Pak pro vás máme pár nápadů, jak můžete ještě jinak jablka využít. Většina z nich pochází od našich prababiček, které si věděly rady v každé situaci.

  • 1.

    Připravte si z nich pečený čaj

    Autor: Shutterstock.com

    Určitě už jste ho na trzích také zahlédli, možná i ochutnali. Smutné však je, že za malou skleničku pečeného čaje zaplatíte na stánku i v obchodě pěkné peníze. Snadno a rychle si ho přitom můžete vyrobit i doma. A vyjde vás na pár korun. Stačí jen jablíčka pokrájet na malé kostky, posypat kořením, cukrem a upéct. Přidat můžete třeba i hrozinky. Hotový horký pečený čaj naplňte do sklenic a vychladlé uložte do chladu a temna. Pak už jen stačí dát tři až čtyři lžíce do hrnku a zalít vařící vodou. Uvidíte sami, že tak lahodný jablečný čaj jste ještě nepili.

    Recept na pečený ovocný čaj i s postupem najdete ZDE >>>

  • 2.

    Využijte je při dozrávání

    Autor: Shutterstock.com

    Máte doma zelená rajčata, která jste kvůli mrazíkům už museli sklidit? Rychleji vám dozrají, když k nim do papírového sáčku na pár dní přidáte jedno zralé jablko. Nejlepší poměr je 5 až 6 rajčat na 1 jablko. Tohle ovoce totiž produkuje plyn etylen, který přirozeně podporuje zrání. Využít jablíčka můžete, i když si domů přinesete zelené banány, nezralé kiwi, avokádo a další ovoce.

    Další tipy, jak uspíšit zčervenání utržených rajčat najdete ZDE >>>

  • 3.

    Upečte si šťavnaté kuře

    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

    Celá vaše rodina miluje pečené kuře s křupavou zlatavou kůrčičkou, ale perou se o stehýnka, protože bílé maso vysušené na troud nikomu příliš nejede? Nabízíme vám skvělé řešení. Příště vložte před pečením do útrob kuřete jedno nebo dvě jablka a teprve pak ho šoupněte na pekáč a do trouby. Z upečené drůbeže pak jablko vyndejte, vyhoďte ho nebo rozmačkejte do šťávy na polití, kuře naporcujte a pusťte se do šťavnatého masíčka. Neocenitelná jsou jablka i při přípravě husy a kachny.

  • 4.

    Zajistěte koláčům delší čerstvost


    Autor: Shutterstock.com

    Chcete jednoduchý a účinný recept, jak prodloužit život koláčům, ať už domácím, nebo kupovaným? Skladujte je pohromadě s polovinou jablka. Uchovají si tak svou vláčnost a vlhkost o hodně déle, než když je jen dáte do ledničky, kde rychle vysychají.

  • 5.

    Přihoďte je do ztvrdlého cukru


    Hnědý cukr je na tom podobně jako celozrnné pečivo - také se jako zdravé pouze tváří.
    Autor: Shutterstock.com

    Stále víc domácností používá ke slazení i pečení hnědý cukr. Je zdravější a chutnější. Má jednu nepříjemnou vlastnost, ve vlhkém prostředí rychle tvrdne. Co s tím? Do igelitového sáčku přendejte ztvrdlý cukr, přidejte čtvrtku jablíčka, sáček pořádně uzavřete a na den až dva jej umístěte na suché místo. Věřte tomu nebo ne, cukr zase změkne.

  • 6.

    Udělejte z nich zásobárnu vitamínů na zimu

    Autor: Shutterstock.com

    Připravte si výbornou pochoutku našich babiček. Křížaly jsou chutnou zásobárnou vitamínů na zimu. Dnes už má spousta domácností sušičku na ovoce, takže stačí jablka jen nakrájet na plátky, vyskládat do sušičky a usušit. Křížaly mohou být hotové za 1 až 2 dny. Pokud elektronického pomocníka nevlastníte, můžete nakrájená jablka vyskládat na plech nebo síto pokryté pečicím papírem a umístit na topení.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy