Hníst krásně hlaďoučkou, pestrobarevnou plastelínu a vytvářet z ní různé tvary baví leckterého dospělého, natožpak děti! Hra s plastelínou ovšem není jen mimořádně zábavná, ale má také skrytý edukativní smysl. U dětí, aniž by si to uvědomovaly, se s její pomocí rozvíjí jemná motorika, fantazie a ovládání prstů, což jim později pomůže lépe držet tužku, potažmo psát. S plastelínou se prostě dají dělat ohromné věci, což děti baví!

V obchodech běžně dostupná plastelína však většinou obsahuje minerální olej a chemická barviva, která nemusí být, zvláště v případě požití, úplně zdravotně nezávadná. Zkuste si proto společně s Láďou vyrobit skvělou, ekologicky i zdravotně nezávadnou domácí modelínu, se kterou si může vyhrát (případně se i nacpat) do sytosti. Spoustu zábavy můžete navíc zažít již při samotném procesu její výroby.

...
Autor: reprofoto theimaginationtree.com

Co budete potřebovat:

•    1,5 hrnku hladké mouky
•    1 hrnek soli
•    1 hrnek vody
•    1 lžíci oleje
•    potravinářské barvivo dle vlastního výběru
•    mísu
•    vařečku

Postup:
Všechny sypké přísady nasypte do mísy a vařečkou promíchejte. Potravinářské barvivo rozdělejte v troše vody podle návodu a nalijte k připravené směsi. Sytost výsledné barvy závisí na množství použitého prášku barviva. Přidejte lžíci oleje a pak už můžete začít hmotu nejprve pořádně promíchávat rukama, později hníst. Je to podobné, jako když zpracováváte těsto například na buchty. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte mouku. Těsto hněťte v míse tak dlouho, dokud se všechny přísady nespojí a nevznikne kompaktní hmota, která se nelepí na stěny mísy. Takto připravenou modelínu můžete uchovat zabalenou ve fólii či v plastové krabičce v lednici až po dobu několika týdnů.

Na celý pořad Vychytávky Ládi Hrušky se můžete podívat v neděli 6. prosince ve 12.40 na TV Prima.