Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velký předvánoční úklid: Praktické rady, jak ho zvládnout a nezešílet

/
  • I cídění můžete prožít hezky, nebo aspoň snesitelně. Nalijte si sklenku oblíbeného vína, uvařte kávu, pusťte si oblíbenou hudbu.
    I cídění můžete prožít hezky, nebo aspoň snesitelně. Nalijte si sklenku oblíbeného vína, uvařte kávu, pusťte si oblíbenou hudbu. (shutterstock.com)
    8. prosince 2015 ● 06:00

    Některé z nás už velké předvánoční gruntování zrušily, ale pořád je nás dost, které si ho nenecháme vzít, i když ho dvakrát nemilujeme. Jak ho zvládnout, aniž bychom byly protivné a hádaly se s celou rodinou? Máme pro vás praktický uklízecí manuál.

  • 1.

    Chce to řád

    Autor: Shutterstock
    Udělejte si uklízecí plán. Zabere jen pár minut, ale vyplatí se. Díky němu budete moct rozfázovat celý proces na méně úmorné dílčí úkoly. A také zjistíte, kolik času vlastně potřebujete. Postupujte pak systematicky, místnost po místnosti. Neustálé přebíhání a přeskakování z místa na místo vám bude jen zbytečně ubírat čas.
  • 2.

    Schovejte letní věci

    ...
    Autor: Shutterstock
    Udělejte to ještě před samotným úklidem. Letní oblečení, obuv a sportovní vybavení důsledně uložte do prostor k tomu určených. Na uskladnění oblečení jsou ideální vakuové pytle. Vše budete mít pohromadě, ušetříte tím prostor a zároveň oblečení uchráníte před prachem. Podobně postupujte i v případě letních lůžkovin. I ty vyperte, vyžehlete a uložte.
  • 3.

    Nepotřebné krámy musí pryč!

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Schováváte nefunkční a poškozené věci, protože „je jednou opravíte“? Jak dlouho jste na ně ale přitom nesáhla? Pokud už vám bezmocně leží ve skříni nebo v zásuvce několik měsíců, klidně se jich zbavte. Když jste je dosud nepotřebovala, už to asi jinak nebude.

  • 4.

    Zapojte rodinu

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Máte odrostlejší děti? Zapojte je do úklidu také. Stejně jako muže. Proč byste měla všechno oddřít sama? Ale zbytečně je nepeskujte ani jim nedávejte podrobné instrukce, jak na to. Jen jim připravte k ruce všechno, co budou potřebovat. Uvidíte, že úkol zvládnou, a ještě je tak naučíte samostatnosti. Pokud jim nechcete svěřit třeba obývák, ať vygruntují aspoň svůj pokoj.
  • 5.

    Úklid si zpříjemněte


    Autor: profimedia.cz
    I cídění můžete prožít hezky, nebo aspoň snesitelně. Nalijte si sklenku oblíbeného vína, uvařte kávu, pusťte si oblíbenou hudbu. Uvidíte, že vám půjde práce pěkně od ruky! A nezapomeňte, kuchyň si nechte až úplně na konec. Před svátky ji nejspíš budete naplno využívat. Proto s důkladným nastolením pořádku počkejte aspoň do okamžiku, než napečete cukroví.
  • 6.

    Vsaďte na šikovné pomůcky

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Vytíráte pořád hadrem? Pořiďte si chytrý mop, který vyždímáte lehce přímo v nádobě, a nebudete se muset pořád sklánět a máčet si ruce. Na odstranění prachu i leštění jsou báječné utěrky z mikrovlákna. Ty můžete použít i na leštění oken.
  • 7.

    Berte úklid jako výzvu

    Koupelna
    Autor: Shutterstock.com
    Nemáte na pucování domácnosti během roku moc času? Aspoň teď máte konečně příležitost dát byt do pořádku. I když vás to bude stát více sil, uvidíte, jak spokojeně se budete cítit, až se po gruntování rozhlédnete kolem sebe. Jen si nezapomeňte na úklid vyhradit víc dnů!

Přidat názor
Počet komentářů: 1

evita5555: Už sa niekedy stalo, že ak ste nemali všetko vyglančené zrušili sa vianoce?

(08. 12. 2015 14:10)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy