Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak si vybrat stromeček, který vydrží alespoň do poloviny ledna?

/
  • Není nic hezčího, než ozdobený a sršícími prskavkami rozzářený svěže zelený stromeček.
    Není nic hezčího, než ozdobený a sršícími prskavkami rozzářený svěže zelený stromeček. (shutterstock.com)
    9. prosince 2015 ● 06:00

    Elegantní jedlička, odolná borovička nebo pichlavý hustý smrček? Každému se líbí něco jiného. Jedno je ale jisté. Bez živého vánočního stromku, který nádherně provoní celý byt, by snad ani Vánoce nebyly těmi pravými Vánocemi. Aby ale vydržel krásný až do Štědrého dne a také přes celé svátky, musíte vědět, jak ho vybrat, a také to, jak se o něj postarat.

  • 1.

    Kdy a kde nakoupit?

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Do Štědrého dne zbývají už jen dva týdny, je tedy nejvyšší čas pořídit si vánoční stromek. Pokud totiž jeho koupi necháte až na poslední chvíli, hrozí, že vám nakonec v rohu bude stát křivý opelichaný ubožák, kterého nikdo nechtěl. I při koupi stromku totiž platí, že kdo dřív přijde...

     

    Ohrady se stromečky najdete u každého většího supermarketu nebo obchodního centra, velký výběr mají i v hobbymarketech. Vybírat můžete obvykle z 5 až 6 druhů, v nabídce nechybějí ani stromky v květináči. O tom, jak dlouho vám stromek vydrží, rozhodujete už při nákupu. Aby byl dlouho krásný, musí mít jehličí stromku jasné barvy, rozhodně tedy neberte předem zabalené stromky, které nevidíte.

     

    V Praze i většině dalších měst se ceny od loňska nijak nezměnily. Borovice se prodává okolo 250 korun za metr výšky, za metr jedle pak většinou zaplatíte něco přes 500 korun. Novinkou je, že u smrčku se už cena neodvíjí od jeho výšky, řada prodejců totiž ustanovila jen dvě kategorie ceny podle košatosti stromu. V průměru se cena řidších stromů pohybuje okolo 200 korun za kus, u těch košatějších pak okolo 250 korun.

     

    Máte už doma napečené cukroví, které provoní vaši domácnost? Co ho přihlásit do soutěže Nej cukroví? Ve hře jsou ceny za 100 000 korun! Navíc jsou připraveny pro soutěžící, kteří se umístí na prvních třiceti dvou místech. Neváhejte, pošlete fotografii a přihlašte se ZDE!

  • 2.

    Smrček, jedle nebo borovička?


    ...
    Autor: shutterstock.com

    V mnoha domácnostech se stala symbolem Vánoc vznešená jedlička se svými tmavě zelenými lesklými jehlicemi. Ani v teplých a suchých bytech neopadává, pěkně provoní celý interiér a navodí sváteční atmosféru. Nevýhodou je ale vyšší pořizovací cena.

    Mezi nejoblíbenější, a tím pádem i nejprodávanější stále patří klasický smrček. Ten je dostupný v mnoha odstínech zelené, má krátké jehlice a hustou korunu. Jeho velkou nevýhodou ale je, že velmi brzy opadává. Není tak vůbec vhodný do panelákového bytu, kde je suchý vzduch. Nádherně vonící klasika v teplém panelákovém klimatu nevydrží ani týden. Smrk je lepší volit do chladnějších bytů s vyšší vlhkostí nad 50 procent.

    Borovička je sice řidší, ale její svazky dlouhých, sytě zelených jehlic jsou velmi dekorativní. V teplých bytech navíc vydrží velmi dlouho, neopadává a není výjimkou, že vydrží až do Hromnic.

  • 3.

    Kam s ním?

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Nikdy přinesený řezaný stromek nenechávejte v teplém bytě. Jeho životnost  prodloužíte, když ho uložíte do chladu. Ihned po přinesení ho postavte do nádoby s vodou, aby se napil. Předtím je třeba odříznout malý špalíček na kmínku zalepený smolou, aby voda mohla ke stromku proniknout. Kůru neořezávejte, stromek saje vodu pletivy pod ní.

     

    Asi tři dny předtím, než ho budete chtít postavit do pokoje, ho rozbalte a nechte aklimatizovat se v mírně vytápěné místnosti, ideální jsou třeba chladnější chodba nebo kočárkárna. Pokud máte stojan se zásobníkem na vodu, je dobré kmen stromku o centimetr až dva zkrátit. Přes nový čerstvý řez bude stromeček lépe přijímat vodu.

    Dostupný je v mnoha odstínech zelené, má krátké jehlice a hustou korunu. Jeho největší nevýhodou je, že velmi brzy opadává.

    Více na http://hobby.blesk.cz/clanek/hobby-zahrada/185957/vyberte-ten-spravny-vanocni-stromecek.html?utm_source=hobby.blesk.cz&utm_medium=copyvůbec není vhodný do panelákového bytu, který tradičně vyniká suchým vzduchem. Nádherně vonící klasika vám totiž v teplém panelákovém klimatu nevydrží ani týden. Smrk je lepší volit do chladnějších bytů s vyšší vlhkostí – nejlépe nad 50 procent.Borovička je sice řidší, ale její svazky dlouhých, sytě zelených jehlic jsou velmi dekorativní. V teplých bytech navíc vydrží velmi dlouho, neopadává a není výjimkou, že vydrží až do Hromnic
Přidat názor
Počet komentářů: 1

jasamosobne: Umělej vydrží třeba do konce roku,je to jako s umělým ptákem(to jen tak pro blesk).

(09. 12. 2015 06:58)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy