Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Předvánoční úklid jak od profíků: Jak rychle odstranit skvrny a mastnotu?

/
  • Není nutné, abyste Vánoce strávily naprosto vyčerpané a naštvané na celý svět. Ježíšek vám pár zapomenutých smítek určitě promine.
    Není nutné, abyste Vánoce strávily naprosto vyčerpané a naštvané na celý svět. Ježíšek vám pár zapomenutých smítek určitě promine. (Shutterstock.com)
    16. prosince 2016 ● 06:00

    I když si každý rok slibujeme, že příště se s předvánočním úklidem nebudeme namáhat, stejně nám to nedá. Na Štědrý den prostě chceme mít doma voňavo, čisto a útulno. Vtip je v tom, že se musí začít trochu s předstihem a je důležité si práci správně rozdělit. Stejně podstatné je si uvědomit, že není nutné z bytu vykouzlit dokonale antiseptické prostředí. Ježíšek vám pár zapomenutých smítek prachu na knihovně bezesporu promine. Zeptali jsme se profesionálů, jak si práci usnadnit.

  • 1.

    Na skříně s rozumem

    Partnerova skříň je utajeným módním rájem!
    Autor: archiv firem

    Jestliže si nedovedete Vánoce představit bez srovnaných skříní, pusťte se do nich. Není to tak zdlouhavá práce, jak se na první pohled zdá. Nemusíte všechno oblečení vyházet na hromadu a znovu celé přerovnávat, stačí vzít komínek po komínku a hezky je srovnat do zákrytu. Nenošené věci dejte do pytle, vánoční charita si je ráda vezme a vy si uděláte místo na dárky od Ježíška.

    Naučíme vás, jak složit tričko za pár sekund! Podívejte se na video, které jsme pro vás natočili:

    Video
    Video se připravuje ...

    Naučte se i vy složit tričko za pár sekund! Adam Balažovič/Lenka Chvostová

  • 2.

    Vymyslete strategii

    Autor: Shutterstock.com

    Pokud se chcete pustit do jednorázového úklidu a mít za víkend uklizeno, udělejte si plán. „Nejlepší je postupovat od nejsložitějšího k tomu nejjednoduššímu. V bytě jsou nejproblematičtější hlavně koupelna a kuchyně, kterými je vhodné začít,“ radí Mirek Pokora s dvacetiletou zkušeností ve všech typech úklidu z firmy Lidská Síla, která se specializuje na úklid domácností.

     

  • 3.

    Lustry nechte na muži

    Autor: OBI

    Na mytí lustrů totiž potřebujete nejen hadr a mycí prostředky, ale i štafle a dost šikovnosti. Vysvětlete manželovi, že tuhle práci zvládne jedině on, a nechte všechny lustry na něm.

     

  • 4.

    Dejte na babské rady

    Autor: Shutterstock.com

    „Co se například týče mastnoty, osvědčuje se klasický Jar spojený s práškem do pečiva nebo jedlou sodou. Tahle kombinace funguje lépe než některé drahé přípravky. Hodí se například na varné sklokeramické desky, kde je připečená mastnota. Kašička je vyčistí krásně jako zásaditý prostředek.

     

    V koupelně, kde je ráj vodního kamene a moderních skleněných ploch, zase pomáhá ocet. Krásně jím kámen odstraníte, a navíc ušetříte,“ prozrazuje Mirek Pokora.

     

  • 5.

    Nezapomeňte na tajné kouty

    Autor: Shutterstock.com

    Tohle sice není vidět, ale pročistí vám to vzduch v místnosti. Vymeťte všechny chuchvalce prachu a drobků pod pohovkami, postelemi, komodami a křesly.

     

  • 6.

    Na okna s vychytávkou

    Autor: Shutterstock.com

    Mytí oken vám zabere spoustu času, takže jedna z možností, jak to zvládnout, je najmout si úklidovou službu. „Umýt jedno okno trvá asi půl hodiny, takže vás to vyjde na 84,50 Kč,“ říká Mirek Pokora.

     

    Pokud do toho jdete i přesto sama, důležité je pořídit si správné vybavení. Já mám vyzkoušenou speciální stěrku, která odsává z oken špinavou vodu, takže je nemusíte leštit. Čas strávený mytím oken tak zkrátíte klidně na polovinu.

     

  • 7.

    Nábytek vyleštěte

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Samozřejmě záleží na tom, z jakého materiálu nábytek máte. Lakované povrchy nejdříve nasucho zbavte prachu antistatickou prachovkou. K mokrému čištění použijte jen speciální přípravky.

     

    Na čištění dřevěného nábytku jsou zase nejlepší prostředky obsahující alkohol. Dřevo se nemá rádo s vodou, tak ji používejte minimálně. Na hodně ohmataná místa vyzkoušejte trik našich babiček, které je otíraly jemně vlhkým hadříkem s trochou obyčejného mýdla. Suchou textilií pak mýdlo odstraňte.

     

  • 8.

    Rovnejte do řady

    Autor: Shutterstock.com

    „Optický vjem je při úklidu důležitý. Pokud máte perfektně uklizený byt, ale v něm poházené svršky, nikdo nepozná, že je uklizeno – a naopak. Využijte trik, který se hodně využívá v hotelech. Například v koupelně zarovnejte všechny flakonky do řady,“ radí Mirek Pokora.

     

  • 9.

    Zářivě bílé záclony

    Autor: Shutterstock.com

    Ty vyperte až na poslední chvíli, protože vám byt provoní. Aby byly opravdu zářivě bílé a nezašedly vám, perte je na 40 stupňů, zvolte co nejdelší program s předpírkou, do bubnu je vložte složené, k pracímu prášku přidejte bělicí přípravek a vynechte ždímání.

     

  • 10.

    Konečně čisté koberce

    Autor: archiv firmy HABITAT

    Při čištění koberců můžete vyzkoušet jednu z babských rad: rozházejte po něm zelí nebo rozsypejte prášek do pečiva, nechte působit, pak smeťte a vyluxujte. Jenže žádné velké zázraky nečekejte.

     

    Pokud chcete mít koberec jako nový, budete muset buď zakleknout a drhnout ho kartáčkem a pěnou ze speciálního přípravku, nebo si objednáte na čištění firmu. Za metr čtvereční čistého koberce zaplatíte kolem dvanácti korun a za hodinku bude hotovo.

     

  • 11.

    Chvála mikrovláknu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mirek Pokora si nemůže vynachválit utěrky z mikrovlákna, které se hodí i na leštěné plochy. „Absorbují mastnotu a krásně povrch vyčistí. Špínu doslova vytáhnou. Stačí jen čistá voda a pak se utěrka může hodit do pračky nebo na ni použijte obyčejné mýdlo,“ radí.

     

  • 12.

    Vyhazujte, vyhazujte, vyhazujte

    Autor: Shutterstock.com

    Drobnosti z poliček, které fungují jako lapače prachu, poloprázdné nádoby, ušmudlaný přehoz… Všechno musí pryč. Jednak bude váš byt vzdušnější, jednak bude vypadat mnohem uklizeněji.

     

  • 13.

    Oklamejte smysly

    Autor: profimedia.cz

    Tenhle trik se hodí pro všechny, které se nechtějí úklidem příliš zdržovat, ale potřebují vytvořit iluzi, že mají uklizeno.

     

    * Přidejte vůni
    Použijte tedy voňavé přípravky na toaletu, ovoněné svíčky, aromalampy nebo vonné tyčinky.

     

    * Zvolte intimní osvětlení
    Pokud vám totiž světlo v bytě září, drobky, šmouhy a další nedostatky jsou mnohem více vidět.

     

    * Vyleštěte zrcadlo
    Zvlášť pokud máte doma velké zrcadlo, pořádně ho vypulírujte, umocní totiž pocit pořádku.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 5

e.44: Taky jsem si říkala, že je to blbost. Za půl hodiny mám umytá všechna tři okna v obýváku i s rámy a předešlým sundáním závěsů a záclon. nejdřív vezmu švédskou utěrkou okna, pak rámy a nakonec okna přeleštím a je hotovo a bez šmouh, jelikož švédská utěrka snadno zlikviduje všechnu špínu.

(16. 12. 2016 21:56)

ljubaa: Tak pokud se myje rám + rám oken ve zdi, pak se myjí skla a leští se skla a okno má 180x200 a je dělené - což jsou klasická okna např. v rodinných domech např. na terasu, tak to okno zabere víc jak půl hodiny.... Nebo paneláková okna se šroubují - ta dřevěná... takže v jednom okně jsou vlastně dvě, tzn dva rámy... No ovšem, pokud někdo bere mytí oken jen přeleštění, tak je jasné, že to má za 5 minut hotové.... ani malé okno bych asi neumyla za 5 minut, pokud budu tedy brát mytí, nikoliv čištění skel.

(16. 12. 2016 11:08)

delicz: Umyt jedno okno trva pul hodiny?? to musi byt nejake obri okno

(16. 12. 2015 07:58)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy