Vánoční hvězda pochází z Mexika, bude jí tedy dobře v teple. Což je v místnosti vytopené zhruba na 20 stupňů Celsia. Určitě se vyhněte místům, jako jsou okenní parapety, kde může na rostlinu táhnout studený vzduch. Nemají ovšem rády ani horko, takže je určitě umístěte dál od radiátorů a krbů.

Zalévat by se mělo odstátou vodou, která má pokojovou teplotu. Hlína by měla být vlhká, voda by ale neměla být v misce. Rostlina miluje vlhkost, můžete ji rosit nebo nechat blízko odpařovače. Světlo preferuje spíše rozptýlené, nikoliv přímé sluneční paprsky.

Jak se o vánoční hvězdu starat po Vánocích

Po odkvetení hvězdu přeneste na chladnější místo, měla by jí vyhovovat teplota kolem 16 stupňů Celsia. Méně vlhčete i zalévejte a nechte rostlinu několik týdnů odpočívat.

V předjaří rostlinu seřízněte. Středně velkou vánoční hvězdu můžete zkrátit i o deset centimetrů. Pozor – ze stonku bude prýštit bílá šťáva, která je jedovatá. Vytékání zastavíte teplou vodou nebo plamínkem svíčky. A nezapomeňte si pořádně umýt ruce. Po seříznutí nechte rostlinu stále v chladu, můžete malinko přidat zálivku.

Tip: odříznuté výhonky můžete zkusit nechat zakořenit. Dejte je do vlhké směsi rašeliny a písku a nechte v igelitu několik týdnů.

Vánoční hvězda v létě

Od konce května do babího léta může být vánoční hvězda venku. Na jaře ji můžete i přesadit, nezapomeňte ji v tomto období více zalévat a přihnojovat. Koncem září ji přestěhujte opět domů a zhruba čtyři týdny před Vánoci nastane opět tradiční zakrývání květiny a umělé "prodlužování dne", aby o Vánocích krásně vykvetla.