Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Ozdobené cupcaky: Návod, jak je jednoduše a levně zdobit cukrářskou hmotou

/
  • Cupcaky se dají ozdobit i s pomocí cukrářské hmoty
    Cupcaky se dají ozdobit i s pomocí cukrářské hmoty (Shutterstock.com)
    20. ledna 2016 ● 06:00

    Cukrářskou hmotu má většina z nás spojenou s potahovanými dorty. Troufnout si na jeho výrobu už chce zkušenost nebo sebevědomí. Začít můžeme ale něčím jednoduchým: co si takhle ozdobit oblíbené cupcaky? V našem videonávodu uvidíte nejen podrobný postup, ale i tipy, jak ušetřit.

  • 1.

    Cupcake nebo muffin?

    Video
    Video se připravuje ...

    Lektorka cukrářských kurzů Ola Kala Ilona Havlíčková ukazuje, jak ozdobit cupcake. Tereza Kovářová

    Malé dortíčky nebo buchty v papírovém košíčku se v poslední době těší čím dál tím větší oblibě. Často bývají shodně označovány jako cupcakes nebo muffiny, ale je mezi nimi rozdíl. V zásadě: muffinové těsto je vláčnější, ve formičce nabude a dále se už nezdobí. Čili taková minibuchta. Cupcake je vlastně minidortík: je sušší, po upečení má hladký povrch a dozdobuje se: nejčastěji krémem, polevami, ovocem, nebo třeba cukrářskou hmotou, jak si ukážeme dnes. Je to jednoduché a velice efektní.

     

    Co budeme potřebovat?

  • 2.

    Co budeme potřebovat

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Potřebovat budeme:

    • cukrářskou hmotu (barevnou)
    • váleček
    • vykrajovátka
    • lepidlo a štěteček
    • alobal nebo umělohmotný vnitřek od bonboniéry
    • nůž

    Cukrářskou hmotu seženeme v cukrářských potřebách v kamenných obchodech i na internetu. Může se koupit již barevná, dá se obarvit i cukrářskými barvivy podle vašeho výběru. Jsou lepší, než běžné potravinové barvivo, lépe se s hmotou spojí. Kilo cukrářské hmoty stojí kolem 150 korun, běžné barvy práškové kolem 10, gelové pak kolem 50 korun. Lepidlo se dá také zakoupit. Ušetřit můžete tím, že použijte 40% alkohol, který poslouží stejně dobře.

     

    Jak na to?

  • 3.

    Pracovní postup

    Upécet a nazdobit můžete třeba cupcaky.
    Autor: Shutterstock.com

    Vezmeme si kousek hmoty a propracujeme. Zbytek hmoty zabalíme do potravinářské folie, aby nevyschla. Malý kousek vyválíme do tenké placičky a vykrojíme tvar, kterým nejprve pokryjeme vršek cupcaku. Pak přichází zdobení. "Můžeme použít klasická vánoční vykrajovátka, nebo zase ta speciální z cukrářských potřeb," říká Ilona Havlíčková, lektorka cukrářských kurzů ze školy Ola Kala. Z těch cukrářských s malým pístem se hmota lépe dostává. Sada třech stojí kolem 100 korun. Dekorace mohou být různé - přes lístky a květiny až třeba po valentýnská srdce. Můžeme je na sebe za pomoci lepidla vrstvit.

     

    A jak udělat plastický tvar a ušetřit?

  • 4.

    Plastický tvar

    Čokoládové muffiny můžete ozdobit chcete.
    Autor: shutterstock

    Tvarovat můžeme opět ve speciálním tvarovátku, i tady se dá ale ušetřit. "Můžete použít mističku, kterou si uděláte z alobalu, případně si schovejte vnitřky od bonboniér, poslouží stejně dobře," prozrazuje svůj tip Ilona Havlíčková.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy