Vypěstovat hlívu ústřičnou zvládne každý z nás třeba na balkoně v plastovém pytli naplněném slámou. „Sláma obsahuje všechny potřebné živiny pro růst podhoubí hlívy ústřičné a pro zdárný vývoj plodnic,“ vysvětluje Vlastimil Šavelka, specialista na pěstování hlívy. „Naopak seno se nehodí, protože je příliš měkké a rychle se rozkládá.“ Při přípravě je nutno slámu propařit dostatečným množstvím vařící vody, která zahubí všechny zárodky plísní. V plastovém pytli by jinak mohla začít plesnivět.

Video
Video se připravuje ...

... Prima TV

Jak postupovat?

Připravíme si velký silný igelitový pytel, který naplníme otýpkou slámy. Tu pak zalijeme dostatečným množstvím vařící vody, která slámu změkčí, a navíc tedy zabrání bujení plísní. Pytel uzavřeme a takto necháme do druhého dne vystydnout. Poté ustřihneme na pytli jeden spodní roh a přebytečnou vodu necháme vytéct. Sadbu hlívy ústřičné rozmělníme lžící a po částech vsypeme do připraveného základu tak, aby byla sláma sadbou rovnoměrně naočkovaná, následně ještě nahrubo promícháme rukou. Na závěr pytel uzavřeme přes vatovou zátku, která umožní rostoucímu podhoubí dýchat.

„Naočkovaný pytel uložíme do teploty zhruba dvacet stupňů po dobu čtyř až šesti týdnů,“ říká pan Šavelka. Podhoubí se bude krásně rozrůstat, až bude pytel celý bílý. „Potom je třeba přemístit pytel do chladnějšího prostředí, zhruba 15 stupňů, kde se začnou vytvářet plodnice,“ doplňuje specialista. V závěrečné fázi uděláme do pytle rovnoměrně po celém obvodu šest až osm děr, kterými se budou drát houby ven. „Když začne hlíva nasazovat, tak trvá zhruba týden, než doroste od zárodků plodnic do sklizňové zralosti,“ uzavírá Vlastimil Šavelka, podle jehož slov se celkové množství úrody rovná zhruba jedné čtvrtině použité slámy.

Celý pořad a další tipy uvidíte v neděli 13. 3. 2016 v 11:55 na Primě.