Česnek obsahuje mnoho vitaminů, za všechny jmenujme například A, B, C. Rovněž obsahuje i minerální látky. „Česnek má výrazné antibakteriální a antivirotické účinky a zároveň je použitelný jako antiseptikum,“ připomíná další plusové body této rostliny v dalším díle pořadu VÁŠ PRIMA RECEPTÁŘ Josef Bulant, pěstitel česneku. Ačkoli je česnek dost významným kořením například i v české kuchyni, takže o jeho konzumaci není v našich podmínkách nouze, při tepelném zpracování se mnoho látek nezachovává, a proto jeho účinek není takový jako zasyrova. Pro zachování jeho účinných látek je ideální vyrobit si česnekovou tinkturu. „Je to velice snadné, můžeme si ji připravit sami doma,“ říká Josef Bulant.

...

Jak tedy na to?

Pro její přípravu bychom měli použít opravdu kvalitní suroviny, tedy nejlépe česnek domácí nebo od prověřeného farmáře a kvalitní, minimálně třikrát destilovanou vodku. „Na tři stroužky česneku použijeme 100 ml vodky,“ prozrazuje pěstitel tajemství ideálního poměru ověřené ve starém rodinném receptu a pokračuje: „Česnek nakrájíme na drobné kostičky, nebo ještě lépe naškrábeme na speciálním česnekovém škrabátku. Poté vložíme do odměrky a zalejeme vodkou. Zlehka promícháme a směs přelejeme přes trychtýř do tmavé láhve, kterou pevně uzavřeme a několikrát silně protřepeme. Následně uložíme na nějaké chladné místo a necháme macerovat. Po dvou týdnech přecedíme přes sítko či přes plátýnko, abychom se zbavili pevných částí a zůstal nám pouze roztok. Ten pak nalijeme opět do tmavých lahviček a uchováváme v lednici.“  

...
...
Autor: Prima TV

Česneková tinktura má mnohostranné využití. Kromě toho, že ji můžeme preventivně užívat v zimním období, je také výborným desinfekčním prostředkem. „Když ji přelijeme do lahvičky s rozprašovačem, poslouží nám jako antiseptikum, což oceníme například při drobných zraněních,“ dodává odborník.

Pokud se rozhodneme česnekovou tinkturu pravidelně užívat, je důležité si nejprve vyzkoušet, jak na ni bude náš organizmus reagovat, protože u citlivějších jedinců nelze vyloučit i drobné alergické reakce nebo těžko od žaludku. Ovšem u tinktury je to opravdu ojedinělé. „Dávkování je individuální, doporučuju začít po malých dávkách, tedy jednu kapičku po ránu nalačno. A postupně přidávat každý den o kapičku,“ říká ze své zkušenosti pan Josef a uzavírá „nebo můžeme zvýšit dávkování tak, že budeme brát tinkturu třikrát denně vždy před hlavním jídlem po dobu 21 dní. To znamená, že poslední den bychom brali třikrát 21 kapiček.“

Celý pořad Váš PRIMA receptář a další rady, například jak doma pěstovat rajčata, uvidíte dnes v 11:55 na Primě.