Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak obarvit vajíčka bez chemie: Pomocí cibule, zelí nebo špenátu

/
  • Video se připravuje ...
    6. dubna 2017 ● 10:00

    Když se řekne "velikonoční vajíčka a přírodní barvy", většina z nás si představí tradiční hnědou barvu od cibulových slupek. I bez chemie však vaše mísa může hrát všemi barvami: zeleně, žlutě, červeně i modře. A postačí vám úplně jednoduché ingredience, které máte nejspíš už teď ve spíži.

  • 1.

    Příprava vajec před barvením

    Krásných barev dosáhnete i bez chemie, jen za použití věcí, které máte doma
    Autor: Shutterstock.com

    Přírodní barvy nebudou chytat na vajíčka tak intenzívně jako chemické barvy z obchodu. I tak se dá ale docílit hezkých a poměrně sytých odstínů. Myslete na to, že barvy budou vždy vypadat lépe na bílých vajíčkách. Vejce by měla zůstat v barevném nálevu co nejdéle. Vajíčka je také potřeba předem dokonale odmastit – použít se dá jar na nádobí nebo i octový roztok.

    Jak na barvení vajíček krok za krokem? Podívejte se na video:

    Video
    Video se připravuje ...

     Recepty.cz/Adam_Balažovič

  • 2.

    Kurkuma

    3352999:gallery:true:trueŽluté barvy docílíte za pomoci kurkumy. Na půl litru vody připadnou tři lžičky koření, nechte ho deset minut povařit. Poté přidejte sůl a ocet a do teplého nálevu vložte uvařená vejce. Vajíčka nechte v teplé lázni minimálně dvacet minut. Vždycky je dobré lázeň promíchávat a vajíčka obracet.

  • 3.

    Červené zelí a borůvky

    3352997:gallery:true:trueModrých odstínů dosáhnete za použití červeného zelí, které nakrájejte nahrubo a povařte. Vodu slijte, smíchejte s pěti lžícemi octa a do teplého nálevu vložte uvařená vejce. Tmavšího odstínu dosáhnete, pokud použijete borůvky, které se dají koupit mražené. Vezměte jeden hrnek borůvek, zalijte ho hrnkem vody, ohřejte asi na pokojovou teplotu. Pak sceďte nálev, ve kterém můžete vejce obarvit.

  • 4.

    Červená řepa a víno

    3352996:gallery:true:trueNačervenalé a růžové odstíny dostanou vajíčka v nálevu z červené řepy. Tři menší řepy oloupejte, nakrájejte na kostičky a zalijte asi tak 800 ml vařící vody. Povařte, přidejte dvě lžičky octa a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Řepu vyndejte a do lázně dejte vajíčka. Sytějšího odstínu červené dosáhnete, když vajíčka dáte do teplé lázně z červeného vína. Stačí pořídit si klidně to nejlevnější krabicové. Přidejte sůl, ocet a zahřívejte. Vajíčka nechte v teplé lázni klidně hodinu.

  • 5.

    Špenát

    3352998:gallery:true:trueNejjednodušší variantou pro zelený nálev je použít mražený špenát – půl kostky svaříme v půl litru vody, osolíme, přidáme ocet a do teplé lázně dáme vajíčka.

    Jak vykoledovaná vejce natvrdo nejlépe zužitkovat? Báječné recepty najdete ZDE.


    Fotogalerie
    1 fotografie

    Vše o Velikonocích najdete na Blesk.cz zde >>>

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy