Jak obarvit vajíčka bez chemie: Pomocí cibule, zelí nebo špenátu
-
Video se připravuje ...
Když se řekne "velikonoční vajíčka a přírodní barvy", většina z nás si představí tradiční hnědou barvu od cibulových slupek. I bez chemie však vaše mísa může hrát všemi barvami: zeleně, žlutě, červeně i modře. A postačí vám úplně jednoduché ingredience, které máte nejspíš už teď ve spíži.
- 1.
Příprava vajec před barvením
Přírodní barvy nebudou chytat na vajíčka tak intenzívně jako chemické barvy z obchodu. I tak se dá ale docílit hezkých a poměrně sytých odstínů. Myslete na to, že barvy budou vždy vypadat lépe na bílých vajíčkách. Vejce by měla zůstat v barevném nálevu co nejdéle. Vajíčka je také potřeba předem dokonale odmastit – použít se dá jar na nádobí nebo i octový roztok.
Jak na barvení vajíček krok za krokem? Podívejte se na video:
VideoVideo se připravuje ...Recepty.cz/Adam_Balažovič
- 2.
Kurkuma
Žluté barvy docílíte za pomoci kurkumy. Na půl litru vody připadnou tři lžičky koření, nechte ho deset minut povařit. Poté přidejte sůl a ocet a do teplého nálevu vložte uvařená vejce. Vajíčka nechte v teplé lázni minimálně dvacet minut. Vždycky je dobré lázeň promíchávat a vajíčka obracet.
- 3.
Červené zelí a borůvky
Modrých odstínů dosáhnete za použití červeného zelí, které nakrájejte nahrubo a povařte. Vodu slijte, smíchejte s pěti lžícemi octa a do teplého nálevu vložte uvařená vejce. Tmavšího odstínu dosáhnete, pokud použijete borůvky, které se dají koupit mražené. Vezměte jeden hrnek borůvek, zalijte ho hrnkem vody, ohřejte asi na pokojovou teplotu. Pak sceďte nálev, ve kterém můžete vejce obarvit.
- 4.
Červená řepa a víno
Načervenalé a růžové odstíny dostanou vajíčka v nálevu z červené řepy. Tři menší řepy oloupejte, nakrájejte na kostičky a zalijte asi tak 800 ml vařící vody. Povařte, přidejte dvě lžičky octa a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Řepu vyndejte a do lázně dejte vajíčka. Sytějšího odstínu červené dosáhnete, když vajíčka dáte do teplé lázně z červeného vína. Stačí pořídit si klidně to nejlevnější krabicové. Přidejte sůl, ocet a zahřívejte. Vajíčka nechte v teplé lázni klidně hodinu.
- 5.
Špenát
Nejjednodušší variantou pro zelený nálev je použít mražený špenát – půl kostky svaříme v půl litru vody, osolíme, přidáme ocet a do teplé lázně dáme vajíčka.
Jak vykoledovaná vejce natvrdo nejlépe zužitkovat? Báječné recepty najdete ZDE.
Vše o Velikonocích najdete na Blesk.cz zde >>>