Pomlázka se plete z osmi vrbových proutků. K tomu si připravte ještě dva další, tenčí, kterými pomlázku na začátku a konci svážete. Pochopitelně se dá použít i provázek.

Jak na to?

Nařezané vrbové proutky před samotným pletením na nějakou dobu namočíme. Řezat se dají už během zimy. Na pletení je nejvhodnější vrba bílá, která roste podél vodních toků a která má pružné nelámavé výhonky.

2. Tenký proutek vsuneme do středu mezi ostatní pruty, asi 10 cm od okraje
Autor: Jiří Čada

Rukojeť:

Osm proutků vezmeme a dáme k sobě. Na konci, kde jsou proutky silnější, uděláme rukojeť. Asi deset až dvanáct centimetrů od konce svazku vložíme jeden z tenčích proutků a začneme celý svazek omotávat dokola. Utahujeme a těsně před koncem tenký proutek zasuneme mezi pruty a zbytek ustřihneme.

5. Délka rukojeti by měla být 10 až 12_cm. Konec tenkého proutku zatáhneme mezi pruty a ustřihneme.
Autor: Jiří Čada

Pletení:

Pro samotné pletení si pomlázku rozdělíme na dvě poloviny po čtyřech proutcích. Odshora si je pro lepší pochopení postupu očíslujeme – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Proutek jedna je tedy na fotografii ten nejvýše, proutek osm nejníže.

7. Pomlázku si dáme tak, aby se nám ji dařilo pevně utahovat. Svazek prutů rozdělíme na dvě části: 4 vpravo a 4 vlevo. Do každé ruky vezmeme polovinu prutů.
Autor: Jiří Čada

Pletení začínáme tak, že nejsvrchnější proutek – tedy jedničku – vedeme horem mezi dva proutky ze spodní skupiny, tedy mezi proutky číslo šest a sedm. Proutek vedeme posléze spodem a připojíme ho zase k hornímu svazku, ale tentokrát dolů. Z "jedničky" se tedy stane "čtyřka".

8. 8. Pleteme podle obrázku: Proutek, který je nahoře (1)jedné strany, vložíme mezi proutky na druhou stranu (6 a 7) a spodem ho vrátíme zpět na jeho původní stranu, ale úplně dospodu (na místo proutku č. 4).
Autor: Blesk - Jiří Šeda

Totéž opakujeme zcela zrcadlově na druhé straně s proutkem s číslem osm a takto postupně střídáme pravou a levou půlku prutů pomlázky. Proutky držíme při pletení co nejníže a stále pečlivě utahujeme směrem do stran. Když dopleteme až do konce, zapleteme na konec mezi pruty provázek nebo zbylý tenký proutek, tím pomlázku pevně svážeme. Provázek se pak dá zamaskovat pentlemi.

Zajímá vás, jak obarvit vajíčka pomocí červeného zelí namodro?