Co budeme potřebovat:

  • papírovou tašku jakékoliv velikosti
  • tužku
  • pravítko
  • nůžky
  • akrylové barvy
  • lepidlo v tyčince

Video
Video se připravuje ...

Irena Vohlídková a Václav Postránecký předvedou, jak si doma vyrobit velikonoční ozdobný košíček Prima TV

Jak na to?

Papírovou tašku jakékoliv velikosti zbavíme uší a rozložíme. Celou ji podélně rozstřiháme na přibližně dvoucentimetrové proužky – ty si klidně můžeme na tašku předmalovat pomocí pravítka a tužky. Dva proužky vždy slepíme k sobě, tím se nám zpevní a srovnají. Základ pro košík je hotov.

...
Autor: Prima TV

Poté pár proužků rozstřihneme na poloviční délku a začínáme plést. První dva proužky slepíme na sebe do kříže a ten, který je vodorovně, dáme nahoru. Další proužek přilepíme do vodorovné řady, tentokrát ovšem zespodu. Ve vodorovné řadě máme tedy dva proužky, jeden jde pod svislým proužkem a jeden nad ním. Dále přidáme proužek do svislé řady tentokrát tak, aby také procházel střídavě mezi vodorovnými proužky, jako při tkaní látky.

...
Autor: Prima TV

Vše uvidíme podrobně ve videonávodu. Takto se postupuje, dokud není celé dno hotové – použijeme na něj třeba 5 x 5 proužků.

...
Autor: Prima TV

Pak přijdou na řadu stěny košíčků a proužky, které jsme nerozstřihli napůl. Nepropletené proužky papíru ohneme směrem vzhůru a dlouhý proužek vpleteme dokola kolem dna, zase na střídačku. Pokračujeme dalším proužkem a strany košíčku jsou hotové.

...
Autor: Prima TV

Jeden proužek vlepíme ještě dovnitř na vyztužení. Přečnívající proužky ohneme dovnitř a košíček zarovnáme. Uši z tašky vlepíme dovnitř a pak už můžeme košíček vyzdobit.

...
Autor: Prima TV

Celý pořad Váš PRIMA receptář uvidíte dnes 27. 3. v 11:55 na Primě.