Předpěstování

Zkušený pěstitel nečeká na první hřejivé sluneční paprsky koncem března, ale zaboří ruce do hlíny ještě během tuhé zimy. Během února a března je totiž ideální čas začít si předpěstovat určité plodiny. Nováček sice tuto dobu promeškal, ale může se připravit na příští rok, aby opět nezaspal. Na svém parapetu již od února můžete začít předpěstovat plodiny nebo zkusit klíčivost semínek.

Únorové sázení

S předpěstováním či zaséváním začínáme již v únoru. Volíme takové rostliny, které mají dlouhou vegetační dobu, jako jsou celer, řapíkatý celer a lilek. Dále můžeme zasít rostlinky, které plánujeme dříve sklízet a jsou odolné vůči mrazu a chladu. Mezi takové plodiny patří hlávkový salát, rané zelí, květák, kapusta a kedlubny. Pokud chcete mít záhonky osázené mrkví, špenátem, petrželí či pastinákem, můžete je začít vysévat v teplejších oblastech již na záhonky. Jedná se totiž o mrazuvzdorné zeleniny, které zvládnou teploty až do -9⁰C. Nezapomeňme ale i na papriku, s jejím předpěstováním je možné začít na konci února.

Autor: BAUHAUS a.s.

Březen na setí vlezem

Zcela nejběžnějším obdobím pro předpěstování je ale právě březen. Výsev si tak můžeme rozložit do více termínů a nemusíme mít žádné obavy, že bychom udělali něco špatně. Setím v březnu rozhodně nic nezkazíme. Připravíme si truhlíky nebo květináče, do kterých postupně zasíváme rajčata, okurky, pór, brokolici, hlávkový salát, bylinky a košťáloviny. Vysázené plodiny pak postavíme na okno a čekáme. Na zahrádku přímo do záhonku můžeme v březnu rovnou zasít již zmíněné mrazuvzdorné plodiny, pokud jsme je nezasadili již v únoru. K nim přidáme hrášek, ředkvičky, černý kořen a kozlíček polníček.  

Duben na záhonech budem

Příchod teplejšího počasí již naznačuje, že se již nebudeme přípravám a sázení věnovat v teple domova, ale vyrazíme na zahrádku, co centra dění. Předpěstované sazeničky je tak na čase začít otužovat a zasadit přímo do záhonů. Z těchto rostlin přesazujeme jen hlávkové zelí, kedlubny a saláty. Ostatní rostliny v podobě semínek vkládáme rovnou do půdy. Pokud tedy chcete pěstovat černý kořen, zelí, hrách, červenou řepu, kopr, ředkve, ředkvičky, mangold a košťáloviny je ten pravý čas.

Autor: BAUHAUS a.s.

Květnové přesazování

V máji nás čeká už jen přesazování všech rostlinek, které nám na okenním parapetu zbyly, do připraveného záhonku. Do volné půdy vkládáme sazeničky rajčat, paprik, bylinek, okurek a vše ostatní.

Pokud jste  letos v únoru zasít nestihli, nevěšte hlavu a vyrazte do Zahradních center BAUHAUS, kde pro vás mají velký výběr sazeniček již přichystaných! Určitě si vyberete přesně dle vaší chutě a zájmů. Na co ještě čekáte? Zahrádka volá!