Proč hnojit?

Každá rostlina, včetně trávníku, potřebuje pro svůj harmonický růst dostatek vody, vzduchu, slunečního záření a živin. Zásobárnou těchto živin je ideálním případě půda, která rostliny podporuje a vyživuje. Ne vždy ale narazíme na ideální podmínky k pěstování, a přestože je můžeme mít, potřebujeme rostliny ještě přiživit. Nejedná se o podněcování rostlin k vyššímu a rychlejšímu růstu. K tomu by hnojení sloužit nikdy nemělo. Kvalitní hnojivo má dodat rostlinám a trávníku potřebné živiny a stopové prvky, které v půdě chybí, nebo jim dodat jejich kvalitní formu. Navíc může správné hnojení zvýšit odolnost rostlinek proti mrazu a suchu. Zkušený zahrádkář jistě ví, že trávník by měl hnojit po každém sekání. Během něj totiž z trávy odstraní cca 30 g dusíku, 20 g draslíku a 10 g fosforu. Chybějící živiny je pak nutné doplnit.

Živiny důležité pro každý trávník

Jak jsme již uvedli, hnojivo by mělo půdu vyživit a zároveň ochránit. Živiny, které jsou základní a mělo by je tak obsahovat každé hnojivo jsou:

Dusík jako jeden ze základních stavebních prvků, který má regenerační schopnosti. Navíc podporuje růst.

Draslík. Jeho hlavní schopností je podpora rostlin proti suchu, vymrzání a chorobám.

Fosfor dokáže podpořit tvorbu a správný růst kořenového sytému.

Hořčík napomáhá tvorbě chlorofylu v rostlinách. Zelené barvivo je nezbytné pro fotosyntézu.

Posledním prvkem, který se dnes do půdy dodává, je síra. Její obsah v půdě totiž klesá. Není obsažena sice v každém hnojivu, ale pokud vaši půdu postihla sněžná plíseň, je dobré ji na jaře použít ji na bělavá místa.  

Autor: BAUHAUS k.s.

Hnojení trávníku

Pokud chcete, aby byl váš trávník chloubou zahrady a aby vám ho i protivný soused záviděl, je třeba mu věnovat pravidelnou péči. Ta nespočívá jen v kypření a sekání, ale i v doplňování živin, tedy hnojení. Jak často používat hnojiva je různé a záleží na typu trávníku, několikrát do roka to ale platí u všech typů. Více hnojiva vyžaduje více namáhaný trávník, kdežto okrasný spotřebuje hnojiva méně.

Jak často hnojit?

V průměru byste měli trávník hnojit každým čtyři až pět týdnů od března nebo dubna až do poloviny září. Posledním hnojením totiž připravíte trávník na zimní období. To jsou ale jen průměrné hodnoty. Vždy totiž záleží na vás a výběru mezi krátkodobým a dlouhodobým hnojivem. Často ve vašem rozhodování může i pomoci obal hnojiva, kde se člověk dozví vše potřebné. Zjednodušeně sáhněte po krátkodobém hnojivu, pokud chcete dopřát rostlinám rychlý přísun živin a zároveň máte čas na jeho častější aplikaci. Dlouhodobé vám naopak ušetří čas a živiny se z něj budou uvolňovat postupně.

Jarní rytí – je správné?

Chystáte se na jaře vrhnout na záhony s rýčem a připravit je na pěstování zeleniny? Na takový postup zapomeňte, záhony jste měli správně zrýt již na podzim a nechat přes zimu hroudy hlíny.

Na jaře totiž ryjeme jen místa, která byla sklízena během zimy a navíc zcela jiným postupem. Na rozdíl od podzimního rytí na jaře nezanecháváme hrubé hroudy a záběr rytí by měl být užší. Z toho důvodu zvolte rycí vidle. A za jakého důvodu? Aby obsah vodních zásob v půdě, které se nahromadily během zimy, nebyly narušeny. Na závěr rytí pak záhonky urovnáme hráběmi.

Autor: BAUHAUS k.s.

Hnojení záhonů

Pokud jsme si tedy poctivě a pečlivě připravili záhonky již na podzim, můžeme se vrhnout na jarní práce. V tomto období zrytá a zkypřená půda oschne, poté můžeme začít s hnojením. Nejprve si připravíme kompost a minerální hnojiva. Po jejich nanesení, vezmeme do rukou hrábě a půdu urovnáme. Jestliže se nechceme příliš namáhat, můžeme neoblíbenou práci přenechat technickým vymoženostem jako například půdní fréza. Po uhrabání nebo zkypření půdy frézou máme záhonky a především půdu připravenou pro výsev a výsadbu plodin.

Odborné informace k tématu správného a kvalitního hnojení vám rádi poskytnou specialisté v kterémkoli Zahradním centru BAUHAUS.