"Připravte si čokoládu, ozdobný posypový materiál, zašpičatělé špejle, vykrajovátka, nůž a nádobu, kam celou květinu umístíme," říká aranžér Vilém Hampl. Nejvhodnější ovoce je to, které se dá napíchnout na špejli a nespadne z ní. Hrušku máslovku využijeme tedy těžko, naopak skvělé jsou pomeranče, jablka, melouny, ananas, jahody, hroznové víno či kiwi. Množství ovoce závisí na velikosti kytice, kterou chceme sestavit. Na ty opravdu velké se spotřebují až tři kila ovoce a jejich příprava může zabrat i dvě hodiny. Radost učiní i menší kytička, která ani nezkušenému aranžérovi nezabere více než několik minut.

Video
délka: 06:30
480p 360p 240p

Jak vyrobit ovocnou květinu? Sledujte návod krok za krokem! Prima TV


Připravíme si tedy nějaký menší porcelánový hrnek, který bude tvořit základ našeho aranžmá. Do něj vložíme hlávku kadeřavého salátu, pěkně nahusto upěchujeme, aby byl pevný a dobře držel špejle, které do něj budeme zapíchávat. A pak už jen napichujeme ovoce na špejle. „Jablko, jak známo, po nakousnutí rádo hnědne. Tomu se dá zabránit buď postříkáním citronovou šťávou nebo namočením do čokolády,“ radí aranžér. V čokoládě můžeme namočit i další kousky, pro větší efekt ho můžeme obalit v drcených oříškách nebo strouhaném kokosu. „Na čerstvý ananas nebo meloun můžeme použít vykrajovátka a ovoce se dají i kombinovat dohromady." Špejle s ovocem nakonec naaranžujeme do nádoby a květina je na světě.

...

Celý pořád Váš Prima Receptář a další tipy sledujte dnes v 11.55 na Primě.