Co budeme potřebovat:

  • 300 květů pampelišek
  • 2 citrony
  • 2 pomeranče
  • bylinky (máta, meduňka)
  • 1 kg třtinového cukru
  • 1 litr vody

Video
Video se připravuje ...

Láďa Hruška předvede, jak jednoduché je uvařit si pravý pampeliškový med! Prima TV


Natrhané květy nasypeme do cedníku a omyjeme. Poté přemístíme do hrnce, přilejeme jeden litr vody a dáme na 15 až 20 minut vařit. Mezitím vymačkáme šťávu z jednoho citronu a jednoho pomeranče. Druhý citron i pomeranč i se slupkou pořádně omyjeme a nakrájíme na kolečka. Bylinky nasekáme nadrobno. Vše přidáme do hrnce k uvařeným květům pampelišky, promícháme a necháme do druhého dne macerovat. Následující den vzniklou směs přecedíme do druhého hrnce. Do zachycené tekutiny přisypeme 1 kg třtinového cukru a na mírném ohni vaříme minimálně hodinu a půl. Čím déle budeme vařit, tím hustší med získáme. Uvařený med přelijeme do zavařovacích sklenic a pevně uzavřeme víčkem.

Využít můžeme ale i zbylé stonky a jednoduše je sníst, a to ne jen jeden, nejlépe rovnou pět každý den, neboť mají blahodárné účinky na naše zdraví – rozbíjí žlučníkové kameny. Pokud tedy máte potíže se žlučníkem, pokuste se překonat jejich výrazně hořkou chuť a pusťte se do nich!

Celý pořad a další Vychytávky Ládi Hrušky sledujte v neděli 15. května ve 12.40 na Primě.