Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nové prádlo z obchodu před nošením vyperte! Je plné chemie a špíny

/
  • Nové oblečení z obchodu před nošením vyperte
    Nové oblečení z obchodu před nošením vyperte (Shutterstock)
    19. května 2016 ● 10:00

    Víte, že nové oblečení by se bez vyprání vůbec nemělo dotknout vašeho těla? Nové textilie jsou plné chemických látek, které vám mohou na kůži způsobit podráždění, svědění a alergii. A to jak oblečení, tak ložní prádlo a ručníky. Nové prádlo z obchodu neznamená, že je čisté. Kabát nebo sako za vyprání nestojí, ale všechno, co se přímo dotkne vaší pokožky, už ano. V první linii stojí spodní prádlo.

  • 1.

    Spodní prádlo

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Značkové i z tržnice... Všechno prádlo leželo ve skladech, kde čekalo na distribuci. A aby přežilo bez poskvrny, stálo to nemálo chemických prostředků. Formaldehydy proti plísni, insekticidy proti hmyzu, chemikálie proti vlhnutí, odbarvovače nebo škodlivá azobarviva. To všechno si přilepíte na holou kůži, pokud nové prádlo nevyperete. K přípravě a zpracování textilu se používá více než 700 různých chemikálií. Vznikají tak  nejen zdravotní rizika pro člověka, který oblečení nosí, ale i nepříznivé dopady na životní prostředí.

  • 2.

    Nové povlečení

    ložnice
    Autor: Shutterstock.com

    Radujete se z nového ložního prádla? Než ho natáhnete na peřiny, nezapomeňte ho vyprat. Není to kvůli vůni aviváže, ale kvůli zdraví. Na novém ložním prádle se totiž mohou objevit přebytky barvy, která byla nanesena při potisku. Povlečení kvůli tomu může působit naškrobeně a nepříjemně. Svou měkkost totiž získává až po prvním vyprání. Správně se pere tak, že ho obrátíte naruby a vyperete na 60 °C. Můžete použít aviváž i nemusíte. Toto pravidlo se netýká jen klasického bavlněného prádla, ale také saténového, damaškového, flanelového, krepového nebo krepově saténového. Povlečení se vyrábí z různých druhů materiálů a k některým je nutné přistupovat citlivěji.

  • 3.

    Ty šaty už někdo nosil

    Zkušební kabinky
    Autor: Shutterstock

    Zkušební kabinky jsou rejdištěm všech možných bakterií, plísní, a dokonce i hmyzu. Další nebezpečí pak číhá přímo v obchodech. Vši a moli jsou tím nejobvyklejším druhem, ale může být i hůř. Mohou se tak přenášet i různé infekční nemoci. Nikdy nevíte, kdo byl v kabince před vámi ani kdo už měl na sobě oblečení, které jste si přinesli domů. V době výprodejů je to nejhorší. Zbylé zboží se vozí od čerta k ďáblu kolem celého světa.

  • 4.

    Jak prát

    šatní skříň
    Autor: Shutterstock.com
    Krásně zabalené, drahé nebo za pár korun vyštrachané z hromady ve slevách – všechno jedno. Varování platí pro všechno. Většina rizik se dá odstranit postupným praním. Pokud nechcete použít saponát, osvědčilo se i použití vody s přídavkem obyčejného octa.

Přidat názor
Počet komentářů: 2

koliaska: Tak tohle naštěstí dělám pokaždé, když si koupím nějaké nové oblečení. Hlavně u spodního prádla. Zrovna čekám zásilku nového spodního prádla z https://www.moda-pradlo.sk/ takže hned jak příjde, půjde do pračky.

(28. 02. 2019 20:25)

ladybug: tohle už jsem věděla, jako malá holka a je mi 75. no holt zdravý selský rozum se už nenosí.

(19. 05. 2016 23:52)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy