Tajemství je v neobyčejně jednoduché, přitom vynalézavé konstrukci této pece – grilu, jejíž původ je starý více než 3000 let.

SUVENÝR Z VÁLKY

Princip pravděpodobně pochází z Číny, za svůj jej později přijali Japonci, kteří mu dali i název „kamado“ – výraz pro pec, troubu, topidlo nebo ohniště. Starodávný princip byl mnohem později zdokonalen v Americe, kam se dostal po II. světové válce. Tehdy si američtí vojáci přiváželi z Japonska domů tuto zvláštní a v moderním světě do té doby neznámou pícku-gril v podobě vejce. V zemi se silnou tradicí barbeque si „kamada“ získala obrovskou popularitu, ale původní materiály byly křehké a používáním praskaly.

Autor: Big Green Egg

VESMÍRNÉ MATERIÁLY

Americký výrobce grilu – pece Big Green Egg nahradil obyčejnou keramiku vysoce zátěžovou keramikou nového druhu, využil při tom poznatků z programu vesmírné agentury NASA. Mohla tak vzniknout patentovaná keramika BGE s doživotní garancí pláště pece. Materiál má především výjimečné izolační vlastnosti. „Akumulace tepla a jeho vyzařování dovnitř pece mají jedinečný vliv na chuť připravovaných jídel, a to bez ohledu na způsob vaření. Izolační vlastnosti také umožňují použití pece pod širým nebem bez ohledu na počasí. I při mrazech hluboko pod nulou lze regulovat teplotu uvnitř s přesností jednoho až dvou stupňů v rozmezí od 70 °C do 350 °C,“ popisuje Josef Pospíšil ze společnosti POGRA, která se dovozem BGE grilů zabývá.

ZDRAVĚ A ŠETRNĚ

Kvalitní pece – grily tohoto druhu také řeší problém objevující se při grilování na dřevěném uhlí. Tím je nezdravé hoření odkapávajícího tuku. Při přípravě můžete vložit mezi rošt a uhlí další keramickou část, příprava pak probíhá žárem vyzařovaným z roztopené keramiky a problém vzniku karcinogenních zplodin je tak odstraněn. Pokrmy si navíc zachovávají svou šťavnatost a získávají nezaměnitelnou chuť a aroma dané použitím dřevěného uhlí.

UZENÁ RYBA I KOLÁČ

V peci-grilu můžete upéct dokonalý steak, hamburger i křupavou pizzu, skvělý chléb, a dokonce sladké dezerty. Při kombinaci dřevěného uhlí a mokrých dřevěných štěpků uvnitř zavřené pece rotuje kouř a aroma uhlí i vůně masa či ryby a jde tak o velmi účinnou udírnu – nic neuniká „komínem“.