Čerstvé maso je o poznání chutnější než maso dovážené a často přemražené. Podobně je tomu s vejci či zeleninou, která je sklízena předčasně a dozrává až během transportu do obchodních řetězců.

PRO TUZEMSKÉ POTRAVINY

Případy, které potvrzují, že jsou tuzemské potraviny kvalitnější a bezpečnější, nejsou zdaleka ojedinělé. Od začátku letošního roku např. objevila Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce celou řadu dovozů, které neodpovídaly našim zákonům. Dovážena byla mimo jiné neznačená vejce zcela neznámého původu nebo třeba – podle posledního nálezu – mleté maso z Polska kontaminované salmonelou. Ačkoli by měly být podmínky chovů zvířat v rámci celé Evropské unie pro všechny stejné, zjevně tomu tak není. Důkazem bylo vepřové maso pocházející z Německa, obsahující dioxiny, nebo polské drůbeží, ve kterém se objevily polyfosfáty.

Autor: Shutterstock

PŘÍSNÝ DOHLED

Produktům pocházejícím z tuzemských chovů se tyto problémy doposud vyhnuly. Jak je to možné? České chovy podstupují neustále celou řadu kontrol a ty se týkají jak samotných chovů, tak i následného zpracování. Zvířata jsou sledována jak v průběhu života, tak i následně po porážce na jatkách, kde je vždy přítomný veterinární lékař, který kontroluje každý poražený kus. Je prakticky vyloučeno, aby se na český stůl dostalo české maso (nebo jiný živočišný produkt) závadné. Tyto dohledy sice zemědělcům poměrně významně ztěžují život, jak je ale patrné, nesou své ovoce.

PŮVOD STEAKU?

K lepší orientaci na trhu potravin významně pomáhá spotřebitelům nařízení, které platilo nejprve pro vejce a hovězí maso a nyní se již více než rok vztahuje i na maso vepřové. Na každém balíčku se tak dozvíte, kde bylo zvíře chováno, kde poraženo nebo odkud ta která vejce pocházejí. K tomu, abyste nakoupili skutečně kvalitně, je tak třeba při nákupu přemýšlet a především číst etikety! Kromě záruky kvality můžete mít při koupi českého výrobku dobrý pocit i z jiného důvodu – podporujete tuzemské výrobce a tím i sami sebe.

Autor: Shutterstock

OPRAVDU Z ČECH?

Spotřebitelům pomůže i nedávno schválená novela zákona, která zamezuje klamání zákazníka tím, že se některé potraviny tváří jako české, ačkoli nejsou tuzemského původu. Označení v podobě státní vlajky, mapky republiky, zobrazení lvíčka nebo jiné obdobné způsoby budou moci být užívány jen u skutečně českých produktů.