Pivovar Svijany zakoupil zámek stojící proti pivovaru před třemi lety, od roku 2015 probíhala rekonstrukce částečně financovaná z EHP a Norských fondů. Ta měla za cíl vrátit jeho podobu do dob jeho největší slávy. Přesvědčit se, nakolik se záměr podařil, můžete poprvé v sobotu 25. června od 10 hodin, kdy se zámek otevře veřejnosti.

OBJEVENÝ POKLAD

Připravena je řada stálých expozic, mezi nimi archeologická výstava s exponáty ze Svijan a blízkého okolí, expozice o podzemí Libereckého kraje, pivovarnická expozice, část věnovaná bývalým pánům zámku – Valdštejnům a Vartenberkům. Těšit se můžete i na objevené poklady. V průběhu rekonstrukce totiž byla odhalena řada zámeckých tajemství. Jde třeba o unikátní bronzovou jehlici starou 3000 let, středověkou pec na chleba nebo tajnou chodbu pod zámkem.

PÍSKOVIŠTĚ PRO ARCHEOLOGY

Zábavu nabídne i zámecká zahrada, kde na děti čeká např. pískoviště sloužící i jako archeologické naleziště. Pod vrstvou písku bude možné odkrýt atrapu kostry prasete, jejíž část byla v zahradě objevena a dala obci Svijany jméno. V peci na chleba i peci na bronzové odlitky bude možné vyrobit si suvenýry. Prohlédnout si můžete i svijanský pivovar a ochutnat zde čerstvé pivo načepované přímo z ležáckého tanku.

Autor: Pivovar Svijany

ZÁMECKÝ MÁZ

Pivovar Svijany připravil pro tento den ještě jedno překvapení – nové pivo s názvem Zámecký Máz, které vychází z nejprodávanější svijanské jedenáctky Svijanského Mázu. Sládek Petr Menšík se při vaření tohoto piva inspiroval starými recepturami pro přípravu sudového piva zaváženého před zimou na nepřístupné horské chaty. Tehdy se hotové pivo znovu zakvasilo rozkvašenou mladinou, tak zvanými kroužky, přímo do sudů, ve kterých až u hospodského ve sklepě v průběhu zimy potřetí dokvášelo. I dnes je hotové zfiltrované pivo opětovně zakvašeno rozkvašenou mladinou, tzv. kroužky, a nechá se krátce rozkvasit v tanku, aby došlo k homogenizaci celé várky a pivo pak kvasilo stejně ve všech sudech. Po dvou až třech dnech se stočí do sudů a uskladní v ležáckých sklepech, kde při teplotě 2 °C tři až čtyři týdny znovu dokváší. Ihned poté putuje k hospodským. Opětovným dokvášením a přítomností čistých pivovarských kvasinek získává pivo plnější, ale jemnější a zakulacenější chuť.

Autor: Shutterstock

KOŘENÍ S OBSAHEM CHMELE

Pivovar připravil na letošní sezónu 70 000 multipacků Svijanského Mázu, jejichž součástí je i grilovací koření s obsahem sladu a chmele buď ve variantě Svijanský Máz, nebo Svijanská Kněžna. Multipacky jsou v prodeji ve většině velkých obchodních řetězců, v pivovarské prodejně ve Svijanech, koření také samostatně na eshop.pivovarsvijany.cz.