„V podstatě neexistuje ovoce, které by se na výrobu pečeného čaje nehodilo. Bez rozpaků můžeme použít veškeré ovoce, které máme na zahradě, například maliny, borůvky, brusinky, jablka, švestky či hrušky,“ vypočítává Lenka Zlámalová, výrobkyně přírodních produktů v pořadu Váš PRIMA receptář. „Pokud se něco neosvědčilo, tak je to spíše exotické ovoce, protože třeba pomeranče či citrony mají nahořklou kůru.“

Ovšem právě hořknutí se u jiných druhů ovoce obávat nemusíme, protože doba přípravy čaje, tedy pečení, je tak krátká, že nebezpečí změny chuti při správném postupu opravdu nehrozí. A strach nemusíme mít ani z toho, že by se pečený čaj zkazil. Pokud ho zavaříme, můžeme si být jistí, že nám ve spíži rok dva vydrží. „Čaj se dá konzumovat bezprostředně po upečení, ale necháme-li ho nějakou dobu odležet, řekněme měsíc, je jeho chuť ještě lahodnější,“ doporučuje odbornice.

Pečený čaj je jednoduchý na výrobu a skvělý na zahřátí a dodání vitamínů v zimě

Pečený čaj můžeme vyrábět z jednoho druhu ovoce například tak, jak nám postupně dozrává na zahrádce, lze však také kombinovat různé druhy ovoce. A je možné jej vyrábět nejen z ovoce čerstvého, ale třeba také zmrazeného.
Jak se pečený čaj servíruje? Na dno sklenice či hrnku dáme několik lžiček pečeného čaje a poté zalijeme horkou vodou.

Vědci už přišli na to, jak si udržet nižší váhu: Tohle by mělo zabrat!

Vědci už přišli na to, jak si udržet nižší váhu: Tohle by mělo zabrat!

Zhubnout je těžké, ale někdy je ještě těžší si novou nižší váhu udržet. Lidí, kteří to dokážou jednou provždy, je spíše menšina. Když zhubnou o třicet…celý článek

Postup výroby:

Ovoce, které si zvolíme pro výrobu pečeného čaje, rozprostřeme v pravidelné vrstvě na pekáč, zasypeme 300 až 500 g cukru a promícháme. Pro neslazenou variantu lze cukr zcela vynechat. (Ten sice působí jako výborný konzervant, pokud ale čaj pořádně zavaříme, nebude mít absence cukru žádný vliv na dobu trvanlivosti.) Vložíme do horké trouby a při 200 °C zhruba 30 minut zapékáme.

Zapečené ovoce ještě lehce dochutíme rozemletým kořením – hřebíčkem, skořicí, badyánem. A znovu promícháme. Hotovou směsí plníme připravené zavařovací sklenice. Uzavřeme víčkem a sklenici otočíme dnem vzhůru. Pokud chceme pečený čaj skladovat déle, musíme jej zavařit, a sice po dobu 20 minut v zavařovacím hrnci na 80 °C.

Celý pořad sledujte dnes 12. června 2016 v 11.55 na Primě.

Skvrny od trávy, krve a jiné? Vyrobte si dokonalý domácí čistič!

Skvrny od trávy, krve a jiné? Vyrobte si dokonalý domácí čistič!

Můžete si koupit jeden z mnoha přípravků nabízených v drogeriích, ale stejně – a dost často i lépe – vám pomůžou i ty domácí. A přijdou vás na pár…celý článek