Důležité je vybrat si hned na začátku květiny podle délky stonku a velikosti, aby k sobě dobře ladily. Neřezejte už hodně rozkvetlé květy, ty vám moc dlouho nevydrží, proto volte raději mírně nakvetlé a nezapomínejte i na ty, co mají ještě poupata. K záhonům se vydejte ideálně hned ráno, když ještě není takové horko a květiny neutrpí řezáním teplotní šok.

Čerstvě nařezané květiny dávejte ihned do nádoby s vodou, aby nezačaly vadnout a aby se mohly z vody ještě napít, než se jim uzavře čerstvý řez na stonku. Jestli vám zahradu zdobí rozkvetlé lilie, dejte si u nich pozor na pyl, který nehezky špiní a těžko se pere z oblečení.

Nařezané květiny nejprve očistěte, aby přebývající lístky na stoncích zbytečně netlely ve váze. Pro začátečníky je nejlepší, když si zvolí jeden větší květ, který vytvoří srdce květiny a kolem kterého se pak přidávají další drobnější kvítky.

Samotná kytice vzniká takzvanou vazbou do spirály, kdy květiny přikládáme šikmo přes sebe. Představit si to můžete jako plnou dlaň pastelek, které vložíte do kelímku a ony se samy do spirály rozloží. Jednotlivé drobné květiny přikládejte rovnoměrně po celém obvodu pugetu. Na závěr obvažte lýkem nebo provázkem a stonky zastřihněte na stejnou délku.

Pokud by obdarovanému chyběla výživa do vody pro květiny, má Bára Chutná z Domácího Květinářství jednoduchou radu – květinám stačí denně měnit vodu a pravidelně zastřihávat. Pokud od vázání pugetu k samotnému předání uběhla už nějaká doba, rozhodně se musí kytice znovu zastřihnout. Protože řez na stoncích se po nějaké době zacelí a květiny, ačkoli jsou ve vodě, se z ní nemohou napít a usychají.

Fotogalerie
6 fotografií