„Jak sám název napovídá, kostival lékařský se používá na hojení kostí, pohmožděnin, zlomenin, působí příznivě při onemocnění tenisového lokte či bolesti ramen,“ říká odbornice Jana Divišová a zdůrazňuje, že lze využít celou bylinu, nejen tedy kořen, ale i listy: „Z kořene se dělají masti a z listů tinktury. Listy lze však používat i samostatně – rozmělní se nebo se rozemele na masovém mlýnku a používá se přímo jako obklad, případně jemně smíchaný s olivovým nebo kokosovým olejem pro uvolnění účinné silice.“

Video
Video se připravuje ...

Vychytávky Ládi Hrušky: Podívejte se na postup výroby kostivalové masti Prima TV

 

Kostivalová mast

Co budeme potřebovat:

  • čerstvý kořen kostivalu
  • vyškvařené vepřové sádlo

Postup:

Odkrojíme kořen a pořádně ho umyjeme a vykartáčujeme, abychom ho zbavili zbytků hlíny. Očištěný kořen nakrájíme na kostičky. Zlehka opražíme asi 3 minuty na pánvičce na čistém vepřovém sádle. Necháme uležet v sádle následujících 24 hodin, aby se uvolnily účinné látky. Poté znovu zahřejeme, přefiltrujeme a nalijeme do skleničky. Hotové mazání uchováváme v lednici. Používáme při bolestech dle potřeby tak, že postižené místo namažeme tenkou vrstvou, přiložíme kapesník, zabalíme do igelitu a poté ještě do něčeho teplého, aby se zapařilo, a necháme působit nejlépe přes noc.

 

Kostivalový balzám z listů

Co budeme potřebovat:

  • čerstvě natrhané kostivalové listy
  • hrnek vroucí vody

Postup:

Listy nadrobno natrháme, vložíme do hrníčku a spaříme horkou vodou. Necháme zhruba 10 minut louhovat, poté přecedíme a získanou tekutinu uložíme do lednice. Balzám je vynikajícím pomocníkem na drobné ranky či záděrky.

Celý pořad a další Vychytávky Ládi Hrušky sledujte v neděli v 19:30 na Prima Max.