Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

4 tipy, jak uvařit marmeládu bez hromady cukru a chemie

/
  • Není nad domácí marmeládu
    Není nad domácí marmeládu (shutterstock.com)
    18. července 2016 ● 06:00

    Zavařování je zase v módě. Není divu. Domácí džemy a marmelády vynikají úžasnou chutí. Navíc víte, co jste do nich dali. Takže například angreštový džem je opravdu a jen z angreštu, ne z půlky z nahnilých jablek. A vzhledem k absenci chemie je i mnohem zdravější. Jak ale na to, aby domácí výtvory chutnaly jako od babičky? Je to snadnější, než si myslíte!

  • 1.

    Nepodceňujte čistotu

    Rybízová marmeláda
    Autor: shutterstock.com

     

    Právě čistota je při zavařování jednou z nejdůležitějších věcí, aby se všechno povedlo, jak má. Je totiž třeba zabránit vzniku bakterií a plísní. Dbejte proto na čistotu sklenic, víček, případně i zavařovacích gumiček. Ať už jsou nové nebo použité, vždy je před plněním důkladně umyjte horkou vodou a mycím prostředkem. Nakonec dobře opláchněte. Ideální je, když je pak ještě necháte na několik minut převařit v horké vodě. Kápnout do nich můžete i trochu octa. Pozornost věnujte i ovoci. Nahnilé, plesnivé nebo i jinak narušené plody bez milosti vyřaďte. Při samotném vaření pak nikdy do připravovaného džemu nevracejte olíznutou lžičku, kterou jste ho ochutnávali.

  • 2.

    S cukrem to nepřehánějte

    Není nad domácí marmeládu
    Autor: Shutterstock.com

     

    Velká část univerzálních receptů radí použít na kilo ovoce stejné a někdy dokonce ještě větší množství cukru. Je to ale úplně zbytečné. Většina plodů totiž obsahuje cukr přírodní. Až tedy budete příště vyrábět domácí marmeládu, nebojte se ubrat. Ideální je poměr ovoce k cukru 3:1. Pomoci si také můžete například svařenou hroznovou či jablečnou šťávou, stévií , sirupem z agáve nebo datlí. Řešením může být i to, že k méně sladkému druhu ovoce přidáte sladší druh.

  • 3.

    Na ten želírovací klidně zapomeňte

    Jahodový džem s malinami
    Autor: shutterstock.com

     

    Bojíte se, že vám džem či marmeláda nezhouste, a tak ve velkém používáte želírovací cukr? Pak zřejmě nevíte, že obsahuje většinou naprosto zbytečně ztužené rostlinné tuky a poměrně dost přidaných "éček". I v tomto případě využijte raději přirozených vlastností ovoce. To totiž obsahuje pektiny, které zhoustnutí zaručí. Záleží ovšem na druhu. Nejvíc ho mají například jablka, rybíz, angrešt a kdoule. O něco hůře jsou na tom meruňky, hrušky, maliny, borůvky, ostružiny či broskve. Nejméně pektinu pak mají oblíbené jahody a třešně. Nezapomeňte také na skutečnost, že přezrálé ovoce jich má mnohem méně než to nezralé. I při jeho zpracování se ale můžete vyhnout chemii. Přírodní náhradou je citrusový pektin, který seženete v prodejnách zdravé výživy. Výhodou je i to, že nijak neovlivňuje či nemění vlastní chuť ovoce.

  • 4.

    Sbírejte pěnu

    Meruňkový džem s kousky ovoce
    Autor: Shutterstock.com

    Nejde ani tak o vizuální problém, jak si někteří myslí. Je sice pravda, že sražené bílkoviny z ovocné dužniny nám džemy a marmelády zakalí, tím hlavním problémem je ale skutečnost, že zkracují trvanlivost. Při vaření proto nezapomeňte pěnu z povrchu průběžně sbírat. Ideálně děrovanou lžící či naběračkou, kterou vždy opláchněte ve vlažné vodě. Pěnu nemusíte ale vyhazovat. Po vychladnutí si ji můžete namazat na pečivo nebo ji použít třeba k přípravě mléčného koktejlu.

Přidat názor
Počet komentářů: 1

isabela.krasna: Zdravím, co se týče marmelád, také dělám doma. V zimě si tak vždy vzpomeneme na léto . Líbí se mi ty sklenice, co máte v článku. Je fajn, že je jde najít i na internetu. Koukněte sem: https://www.varenihrou.cz/zavarovani/sklenice-lahve/sklenice/sklenice-s-dratovym-trmenem-a-tesnenim- 500-ml-1.html. I jako dekorace jsou ty sklenice hezké.

(08. 10. 2016 15:25)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy