Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vyrobte si past na vosy, mouchy i sršně! Je levná a účinná

/
  • Fotografie
    Fotografie (internal)
    22. července 2016 ● 06:00

    Obtížný a někdy i nebezpečný hmyz k létu prostě patří. Dokáže nám ho někdy ale pořádně znepříjemnit. Dotěrné mouchy svojí všudypřítomností, vosy zase rizikem, že nás obdaří žihadlem. A to je každému nepříjemné. Alergikům a dětem pak může jít i o život. Řešením je levná, ale účinná past, kterou zvládne vyrobit každý.

  • 1.

    Co budete potřebovat:

    2782035:gallery:true:true

    Na výrobu domácího lapače vos a much, který může být buď závěsný nebo jen tak položený na stole či parapetu, nepotřebujete žádné speciální pomůcky. Stačí vám to, co máte běžně doma.

     

    * ostrý řezací nůž nebo nůžky
    * kancelářská sešívačka (případně lepicí páska)
    * zbytek sladké limonády, případně trocha medu a cukru

     

    Na výrobu závěsné varianty pak potřebujete ještě:

     

    * drát nebo provázek
    * šroubovák nebo nějaké jiné ostré úzké náčiní na proděravění stěn PET lahve

  • 2.

    Láhev přeřízněte

    2782036:gallery:true:true

    Asi v jedné třetině shora nůžkami nebo ostrým nožem odřízněte vrchní část lahve s hrdlem. Aby byl řez rovný, můžete si pomoct třeba papírovou lepicí páskou nebo popisovačem, kterým hrdlo můžete obkroužit.

     

  • 3.

    Obě části spojte

    2782038:gallery:true:true

     

    Odříznutou horní část lahve vezměte a vložte ji do té spodní hrdlem směrem dolů ke dnu lahve. Oba kusy pak k sobě dobře připevněte kancelářskou sešívačkou. Pokud ji doma nemáte, slepte je širokou lepicí páskou.

     

    V případě, že past budete chtít zavěsit, udělejte do horního okraje pasti šroubovákem nebo jiným ostrým úzkým předmětem proti sobě dva malé otvory, kterými protáhněte drát nebo provázek na pověšení.

  • 4.

    Naplňte ji návnadou

    2782039:gallery:true:true

     

    Pak už jen past naplňte něčím sladkým, co hmyz přiláká. Mohou to být zbytky limonády nebo třeba roztok připravený z trochu medu a cukru. Uvidíte, že taková laskomina hmyz rychle přiláká. Ten vleze úzkým hrdlem dovnitř, aby si pochutnal, zpátky ven už se ale nedostane.

     

    Nezapomeňte ale,že past potřebuje zhruba dvakrát do týdne vyčistit od mrtvých vos a dalšího hmyzu a znovu naplnit něčím lákavým.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Postup, jak past na hmyz vyrobit YouTube.com/DaveHax

Přidat názor
Počet komentářů: 17

stros.vacl...@...: S tím opylováním jste poněkud šlápla vedle, ale vosy loví mšice dokonce i komáry a pokud se člověk moc nepřiblíží k jejich hnízdu, tak se dají lehce odehnat, nejsou agresivní. Ochranné teritorium včel, kolem úlů, je asi 10m, kdežto vosy se vás po třech metrech nevšimnou. Pokud pěstujete rané hrozny, tak bohužel, ty vosy nakoušou a naprosto zničí.

(23. 08. 2017 17:05)

stros.vacl...@...: Chce to říct nějakému včelaři, aby vám půjčil rojáček, dát do něj pár pláství a cukrovou vodu. Někdy se chytí a přestěhují. Předpokládám, že žijí ve skulinách, že to není někde zavěšený roj!

(23. 08. 2017 16:56)

alzbeta59: Pumprkanec, dekuji. Ja ziju s prirodou v harmonii. Nepouzivam chemicke postriky na msice, oplachnu je jemne hadici pokud se objevi a najednou jsem si uvedomila,ze mam berusky vsude kde ty msice jsou a ony je likvidhuji zleva z prava. Msice ani nevi co se s nimi deje.... Rano je objevim, kolem poledniho tam nastoupi berusky a vecer vidim berusky spokujene chrapat tam kde rano byly msice. Staci tak malo a Matka Priroda si pomuze sama.

(24. 07. 2016 04:15)

alzbeta59: Dekuji Sharko. velmi pekne receno.

(24. 07. 2016 04:11)

rego_senior: Zavři hubu smrade, nebo ti přes ni doma zase naložím!

(22. 07. 2016 15:47)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy