Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rajčata od A do Z: Jak na to, aby neuhnívala a měla plnou, sladkou chuť

/
  • Pokud chcete sklidit opravdu chutná rajčata, nesmíte rostlinu zbavit všech listů!
    Pokud chcete sklidit opravdu chutná rajčata, nesmíte rostlinu zbavit všech listů! (pawpaw.cz)
    18. července 2017 ● 12:00

    Pěstování rajčat není žádná věda, pokud víte, jak na to. Jde asi o nejoblíbenější zeleninu, není proto divu, že kdo má šanci a prostor, pěstuje si je sám. Někdo ve skleníku, jiný volně na záhonech a ten, kdo zahrádku nemá, třeba na balkoně. Není totiž nad domácí úrodu. Co ale dělat, aby byla co největší? Jak se bránit ničivé plísni? Jak nejlépe zpracovat přebytky? A co se zelenými rajčaty? Odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek naleznete v tomto článku.

  • 1.

    Pozor na praskání plodů

    Autor: Shutterstock.com

    S vodou to nesmíte při zálivce přehánět, ale ani s ní šetřit. Když rostliny trpí "žízní" plody jsou malé, deformované a praskají. Rychlému odpařování vody v horkých letních dnech zabráníte, pokud půdu kolem nich obložíte mulčem. Tím může být nejen posečená tráva, ale i mulčovací kůra. Spolehlivě ochrání kořeny před vysycháním. Pozor si ale dejte i na přelití, když totiž mají rajčata vláhy příliš, plody praskají také. Navíc přelitým rajčatům přestává fungovat kořenový systém, kořeny uhnívají a následně i celá rostlina.

    TIP NA VIDEO: Zkuste tyto triky pro pěstování rajčat!

    Video
    Video se připravuje ...

     Videohub

  • 2.

    Správné zalévání je věda

    Autor: Shutterstock

    Neméně důležitá je i správná technika zalévání. V průběhu dne se tomu raději vyhněte, kvůli ostrým slunečním paprskům. Mohli byste nadělat víc škody než užitku. Rostliny zalévejte vždy brzy ráno a večer, kdy už slunce nemá takovou sílu. Nikdy je ale nekropte, voda by se vůbec neměla dostat na listy a plody. Lijte ji přímo ke stonku, nejlépe hadicí nebo konví bez nasazeného kropítka. 

     

    Další tipy, jak zalévat zahradu, aby netrpěla, najdete ZDE.

  • 3.

    Dopřejte jim oporu

    Autor: Shutterstock

    Nezáleží na tom, kde je pěstujete a jaký druh jste si oblíbili. Vždy je lepší ke každé sazenici zabodnout tyčku, a jak roste, průběžně ji vyvazovat. Jinak totiž můžete, když se rostlina zlomí, o celou úrodu přijít. Příčin může být hned několik. Tou první je skutečnost, že nevydrží tíhu dozrávající úrody, na záhonech kromě toho hrozí poškození rostlin větrem a dalšími povětrnostními vlivy.

  • 4.

    Boční výhony vylamujte

    Autor: Profimedia.cz

    Abyste měli jistou co největší úrodu, veďte u tyčkových rajčat rostlinu na jediný hlavní výhon, ty boční, vyrůstající v úžlabí listů, vylamujte. Provádějte to včas, když jsou zálistky ještě křehké, aby při vylamování nedošlo k poškození rostliny. Dělejte to rukou, při seřezávání nebo zaštipování nůžkami by mohlo snadno dojít k přenosu různých nemocí z jedné rostliny na druhou. Keříková rajčata není obvykle potřeba vylamovat, protože mají ukončený růst a boční výhony rostou rovnoměrně do všech stran.

  • 5.

    Hlídejte výšku

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Maximální výška tyčkových rostlin by měla být asi 150 až 200 centimetrů. Když tedy této výšky dosáhnou, zaštípněte i hlavní výhon. Jen tak budete mít jistotu, že se rostlina nebude vysilovat a všechnu svoji sílu dá do plodů místo do stonku a listů. Keříčková rajčata sice teoreticky žádný pěstitelský zásah nepotřebují, někdy je ale dobré tvarovat rostlinu tak, aby bylo uvnitř keříčku dostatek světla a plody mohly dozrávat. 

  • 6.

    Zbavujte se spodních listů

    Autor: Shutterstock.com

    V momentě, kdy odspodu sklidíte všechny plody, které uzrály na jedné stopce, odstraňte veškeré listy pod ní. Rostlina už je nepotřebuje, nejsou totiž fotosynteticky aktivní, takže ji jen zbytečně vysilují. Uschlé listy odstraňujte průběžně. Nikdy ale rostlinu zbytečně nezbavujte všech listů, jak to někteří pěstitelé dělají. Plody sice budou větší a dozrají rychleji, vzhledem k absenci fotosyntézy ale budou vodnaté a úplně bez chuti.  

  • 7.

    Pozor na plíseň

    Autor: Michal Protivanský, SHUTTERSTOCK.COM

    Plíseň bramborová je postrachem zahrádkářů. Kromě brambor má v oblibě právě rajčata. Naše pěstitelské snažení dokáže zničit během pouhých pár dnů. Zůstanou po ní jen zkroucené seschlé listy, stonky a zelené flekaté plody, které již nedozrají. Pokud jste tedy v červnu zanedbali prevenci a na listech nebo stoncích objevíte šedozelené vodnaté skvrny, které se rychle zvětšují a hnědnou, nezbývá vám než zkusit aplikovat některý z moderních přípravků s krátkou ochranou lhůtou, na trhu jsou takové, které ji mají třeba jen třídenní. Napadené listy okamžitě spalte.

     

    S plísní bojují i pěstitelé nakládaček. Tipy, jak se jí účinně bránit, naleznete ZDE.

  • 8.

    Skleníková nechte dýchat

    Autor: Shutterstock.com

    Při pěstování rajčat ve skleníku si zapamatujte, že na rozdíl od paprik, které obvykle pěstujete spolu s nimi, vyžadují rajčata čerstvý vzduch a nižší teploty. Myslete na to proto už při sázení a vysaďte je blíž ke vchodu, kde je průvan. Během horkých letních dnů pak zajistěte, aby byl skleník dostatečně větraný. Optimální teplota by se měla pohybovat okolo 23–26 stupni Celsia, vlhkost vzduchu kolem šedesáti procent.

  • 9.

    Balkonová potřebují zvláštní péči

    Autor: Shutterstock.com

    I bez zahrádky si můžete vychutnat vlastní úrodu chutných a voňavých rajčat. Stačí mít lodžii nebo alespoň malý balkon. Rostliny pěstované v nádobách nebo pytlích ale mají specifické nároky. Tím prvním je vhodné umístění. Rajčata milují slunce a nesnášejí přílišnou vlhkost. Ideální jsou proto kryté balkony orientované na jih nebo západ. Důležitá je i volba vhodné odrůdy. Pro pěstování v nádobách jsou nejvhodnější ty keříkové s drobnými plody. Ta můžete mít zasazená v truhlících i závěsných květináčích. Pokud se rozhodnete pro rajčata tyčková, potřebujete pytel nebo vyšší nádobu s průměrem okolo čtyřicet centimetrů a hloubkou alespoň třicet centimetrů. Zalévejte odstátou vodou, nikdy ne ledovou přímo z kohoutku. Nezapomeňte také na drenáž, abyste je "neutopili". Použijte keramzit nebo lávovou drť.

  • 10.

    Dodejte jim živiny

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Všechna rajčata, ať už je pěstujete ve skleníku, na záhonku nebo balkoně, potřebují dostatečnou výživu. Teď, v době vývoje plodů, je proto třeba pravidelně je přihnojovat hnojivy s vyšším obsahem fosforu a draslíku. Pozor na přehnojení dusíkem, které vede ke zvýšené tvorbě listů na úkor plodnosti. Hnojiva si zvolte ta granulovaná, která můžete rozpustit ve vodě a aplikovat je v rámci pravidelné zálivky. Skvěle úrodu podpoří přihnojování organickými hnojivy. Pokud máte k dispozici humus z vlastního kompostu, zkvašené slepičince nebo dobře uleželý hnůj, máte vyhráno. Pokud ne, nevěště hlavu. Dnes lze tyto produkty zakoupit i v sušené, granulované, nebo tekuté formě.

  • 11.

    S chorobami a škůdci bojujte

    Autor: Ludmila Dušková, SHUTTERSTOCK.COM
    Nejen bramborová plíseň ohrožuje vaši úrodu. Nedostatkem vápníku a vody v době zvětšování plodů způsobuje takzvanou hnilobu špiček. Velmi účinné jsou postřiky hnojivy s vysokým obsahem vápníku přímo na list. Častým problémem je i bakteriální tečkovitost. Ta napadá listy i plody a projevuje se hnědými vystouplými tečkami se žlutým lemováním. Bojovat s ní můžete vhodným postřikem. V neposlední řadě se pak můžete setkat s padlím. Poznáte ho tak, že na rostlinách se objevují typické bělavé, moučnaté skvrny, které jsou zpočátku samostatné, později se však rychle rozrůstají, splývají a brzy pokrývají celý povrch rostlin. Napadené části rostou pomaleji, žloutnou a při silnějším napadení postupně usychají a odumírají. V tomto případě použijte přípravek na bázi síry.
  • 12.

    Zelená rajčata nechte dozrát

    ...
    Autor: Shutterstock

    Pokud jste například kvůli bramborové plísni museli sklidit i nezralá rajčata, určitě je nevyhazujte. Vyrovnejte je na tác nebo třeba plech vyložený pečicím papírem, přikryjte vlhkou utěrkou a uložte nahoru na kuchyňskou linku. Protože teplý vzduch stoupá vzhůru, je důležité, aby byla uložena právě na vyšším místě. Nezapomeňte plody pravidelně kontrolovat, odstraňovat napadené plody a postupně také odebírat ty uzrálé. Čas od času také utěrku znovu navlhčete.

  • 13.

    Přebytky sterilujte na zimu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Sterilovaná rajčata se hodí do každého jídla. Jsou naložena pouze ve vlastní šťávě, takže si zachovávají vlastní chuť. Jejich příprava je při tom úplně snadná. Čerstvé plody důkladně omyjte a rozkrájejte na čtvrtiny. Těmi plňte čisté horké sklenice. Nebojte se rajčata do sklenic pořádně natlačit, víc se jich tam vejde a budou mít lepší chuť. Naplněné sklenice dobře zavíčkujte a sterilujte klasickým způsobem při devadesáti stupních Celsia asi půl hodiny. Takto zpracovaná rajčata by měla vydržet jeden až dva roky.

  • 14.

    Zamrazte je

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Rajčata se také dají dobře zmrazit. Vykrojte tuhý střed a plody rozložte na tác. Ten dejte do mrazáku, a když zmrznou, přendejte je do igelitového sáčku a vraťte do mrazáku. Rozmražené použijte na omáčky, polévky nebo do zeleninových směsí. Slupku před kuchyňskou úpravou stáhnete velmi lehce v okamžiku, kdy jsou rajčata už trošku rozmrzlá. Můžete je také opláchnout teplou vodou a slupku odstranit.

  • 15.

    Inspirujte se ve Středomoří

    ...
    Autor: shutterstock.com

    V Itálii, Španělsku a dalších jižních přímořských zemích je najdete mezi zásobami každé hospodyňky. Skvělá jsou naložená v oleji, v salátech, sendvičích, těstovinách nebo třeba pod masem. Jejich intenzivní plná chuť je nenahraditelná. U nás ale, především kvůli relativně vysoké ceně, patří v kuchyni stále mezi nepříliš využívané ingredience. Pokud si je ale připravíte doma, zpracujete přebytečnou úrodu, pochutnáte si a ještě ušetříte.

     

    Podrobný návod, jak si sušená rajčata doma připravit, najdete ZDE.

  • 16.

    Vyzkoušejte rychlou rajskou omáčku


    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Klasická rajská omáčka chutná skvěle, ale stejně dobrá může být i ta, kterou připravíte za zlomek času. Na středně velkém plameni zahřejte ve velkém hrnci dvě lžíce olivového oleje. Přidejte dva jemně nasekané stroužky česneku a smažte tři až čtyři minuty, až jsou zlatavě hnědé. Pozor ale, abyste ho nespálili, zhořkl by. Asi kilo hodně zralých rajčat oloupejte, odstraňte dužinu se semínky a pokrájejte je. Přidejte k česneku, osolte a opepřete čerstvě mletým černým pepřem. Pak stáhněte plamen a nechte zvolna vařit asi patnáct až dvacet minut, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec pro chuť do už odstavené omáčky vmíchejte nadrobno natrhané lístky čerstvé bazalky nebo máty.

Přidat názor
Počet komentářů: 3

11karel11:  Před r. 1989 fungovalo v Československé republice zemědělství a další odvětví jako strojírenství, potravinářství, textilnictví a další a na potraviny zde byly přísné normy . Po r. 89 všechno tu bylo zlikvidováno úmyslně a nyní jen dreky se tu vyrábí. Všechno se dováží, hloupý hospodář a to je ČR, která není soběstačná. Potraviny jsou plné pesticidů, rakovina se tu rozjela naplno, naše země se stala odpadkovým košem. Tohoto jsme dosáhli po r. 1989. Hlavně, že je tu svoboda na úkor slušnosti.

(11. 09. 2016 20:31)

ropuchaninka: Svätá pravda

(23. 08. 2016 23:02)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy