Jak usušit rajčata v sušičce

Rajčata vám zaberou nejméně místa, pokud je usušíte, a navíc je jejich chuť takto opravdu velmi intenzivní. Hodí se do těstovin, do rizota nebo do salátů a ta domácí jsou nejlepší. Pokud máte k dispozici sušičku, máte v podstatě ušetřenou práci. Díky termostatu se totiž o průběh sušení nemusíte starat. Stačí vybraná rajčata omýt, osušit, ta malá rozkrojit na polovinu, ta větší nakrájet na plátky. Rozmístěte je rovnoměrně po celém sítu tak, aby se navzájem nedotýkala a proudící vzduch mohl cirkulovat. Rajčata můžete podle chuti posypat sušenou bazalkou a osolit. Pak už jen sušičku zapněte, nastavte termostat asi na pětašedesát stupňů Celsia a sušte tři až osm hodin. Doba sušení záleží samozřejmě na tom, kolik vody rajčata obsahovala.

I bez sušičky si můžete připravit skvělá sušená rajčata, a to tak, že je dáte vysušit do trouby. Je to sice časově náročnější, ale výsledek stojí určitě za to. Elektrickou si předehřejte asi na pětašedesát stupňů Celsia, plynovou zapněte na první stupeň. Na plech položte papír na pečení a na ně rozprostřete pokrájená rajčata. Můžete je osolit, ochutit bylinkami, česnekem nebo lehce zakápnout olivovým olejem. Pak už je jen vložte do trouby. Důležité je, aby odpařující se vlhkost mohla unikat ven. Troubu proto nezavírejte úplně. Použijte třeba vařečku. Vložte ji mezi dvířka tak, aby zůstala pootevřená asi na jeden centimetr. V průběhu sušení je pak třeba rajčata obrátit, jen tak dobře proschnou i z druhé strany. Celý proces trvá zhruba deset až dvanáct hodin.

Zavařená rajčata

Autor: Shutterstock.com

 

Rajčata pokrájená na kousky se dají zavařit na sladkokyselo, stejně jako okurky. V zimě tak budete mít pořád trošku léta ve spíži.

Budete potřebovat:

1 kg rajčat
2 hrnky octa
2 hrnky vody
sůl
3 stroužky česneku
koření

Postup:

Rajčata pokrájejte na menší klínky. Přiveďte k varu dva hrnky octa, 2 hrnky vody a 2 lžíce soli. Do každé zavařovací sklenice dejte 2 poloviny česneku, 2 lžičky cukru a 2 lžičky koření. Poté přidejte rajčata. Horkou octovou směsí zalijte rajčata. Odstraňte případnou pěnu a nechte asi 1 a půl cm volného prostoru. Zavřete a vložte na rošt ponořený ve vařící vodě v hrnci. Vařte 15 minut. Poté vypněte, vyndejte sklenice a nechte vychladnout. Rajčata budou nejlepší pár týdnů po zavaření.

Nakládaná rajčata

Autor: Shutterstock.com

Chcete mít rajčata naložená jen tak a zachovat jejich autentickou chuť? Žádný problém!

Budete potřebovat:

2 kg rajčat
kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu

Postup:

Z rajčat vyřízněte "bubáky" a každé zespodu nařízněte do kříže. Pak je vložte do vroucí vody na dobu 30 až 60 sekund. Vyndejte je a rychle ponořte do misky s ledovou vodou. Rajčata oloupejte, rozčtvrťte, vložte do většího hrnce a přiveďte k varu. Horká rajčata nandejte do čistých sklenic. Do každé přidejte 1/4 lžičky kyseliny citronové nebo 2 lžičky citronové šťávy. Odstraňte případnou pěnu a nechte 1,5 cm místa nad směsí. Otřete okraje sklenic a dobře je zavřete. Sklenice vložte do hrnce s vařící vodou a vařte 45 minut. Poté je vyndejte, nechte sklenice vychladnout a dodatečně zkontrolujte, zda opravdu těsní. Takto zavařená rajčata můžete skladovat při pokojové teplotě zhruba 6 měsíců až rok.

Domácí kečup

Autor: shutterstock.com

 

Základem dobrého domácího kečupu je nepřehnat to se solí ani s cukrem. Chuť má být sladkokyselá a dokonale vyvážená. Co se rajčat týče, ideální na přípravu kečupu jsou ta hodně zralá. A rozhodně s nimi nešetřete. Kečup má mít plnou, rajčatovou chuť, abyste si na něm opravdu pochutnali.

Budete potřebovat:

1 kg zralých rajčat

100 g cibule

100 g jablek

80 g třtinového cukru

70 ml jablečného octa

70 ml vody

lžičku mleté papriky

bobkový list

5 kuliček černého pepře

špetku mleté skořice

Postup:

Rajčata, jablka a cibuli očistěte, omyjte, nakrájejte na větší kousky a vložte do hrnce společně s vodou, octem, cukrem a kořením. Za občasného míchání vařte na mírném plameni asi 45 minut, dokud zelenina nezhoustne a nerozvaří se. Poté z hrnce vyberte veškeré koření a tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu směs rozmixujte dohladka. Plňte ještě horký kečup do vyvařených skleniček přes síto, aby se propasíroval a byl hladký. Zavařujte ho 20 minut.

Rajčatový džem

Autor: shutterstock.com

Tato lahůdka pochází původem ze Sicílie a nabízí to nejlepší, co z rajčat můžete dostat. Pokud nemáte rádi pikantní, vyřaďte z receptu chilli papričku, na bazalku ale rozhodně nezapomeňte.

Budete potřebovat:

2 kg rajčat (nejlepší jsou cherry nebo datlová)
400 g krystalového cukru
6 citronů
1/2 šálku čerstvé bazalky
1 chilli paprička

Postup:

Rajčata překrájejte na poloviny. Ty naskládejte na pečicí papír a pečte v troubě při 180 °C přibližně 35 minut. Upečená rajčata nechte vychladnout a zbavte je slupek. Pak je dejte do hrnce spolu s cukrem a šťávou, kterou rajčata na plech pustila. Povařte 10 minut a přidejte šťávu z citronů a kůru z jednoho pečlivě omytého citronu. Vařte až do zhoustnutí, pak přidejte pokrájenou bazalku a chilli papričku. Nandejte do menších skleniček a zavařujte 15 minut.

Sterilované lečo

Autor: shutterstock.com

Léto je sezona leča! Pokud na něj ale dostanete chuť v zimě, máte problém, protože rajčata ze supermarketů jsou v tomto období vodnatá a bez chuti. Není tedy nic jednoduššího než si zeleninu na lečo zavařit a pak už ji jen povařit s uzeninou a případně vejci a máte hotovo!

Budete potřebovat:

2 kg bílých paprik

1 kg rajčat

500 g cibule

100 ml oleje

sůl podle chuti

Postup:

Papriky omyjte, zbavte je jádřinců a semínek a nakrájejte je na proužky. Rajčata spařte, okamžitě zchlaďte, oloupejte a společně s cibulí je nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpalte olej, osmahněte na něm cibuli do změknutí, přidejte papriky a za stálého míchání duste asi 10 minut. Poté přidejte nakrájená rajčata, osolte, promíchejte, míchejte asi 5 minut a odstavte. Lečo naplňte do vyvařených zavařovacích sklenic, uzavřete je a sterilujte asi 20 minut při teplotě 80 °C.

Domácí sugo

Autor: shutterstock.com

Italská omáčka z rajčat, která je báječná na pizzu nebo jako základ na těstoviny. Stačí ji smíchat s mletým masem, bylinkami nebo čímkoliv, na co máte zrovna chuť, a než se uvaří těstoviny, máte i chutnou omáčku.

Budete potřebovat:

500 g cibule
1 mrkev
8 stroužků česneku
3 kg zralých rajčat
100 ml olivového oleje
2 lžičky soli
1 lžíci třtinového cukru
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
svazek bazalky

Postup:

Cibuli, mrkev a česnek pokrájejte na malé kostičky. Rajčata spařte, přelijte ledovou vodou a oloupejte. Pokud chcete hladkou omáčku, zbavte je také semínek. Pak je nakrájejte na malé kostky. Na olivovém oleji orestujte cibuli dosklovata, přidejte mrkev a česnek a za stálého míchání nechte asi pět minut rozvonět a orestovat. Přidejte rajčata, sůl a cukr, promíchejte a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, poté do omáčky přihoďte omyté a nahrubo pokrájené lístky bazalky a vše tyčovým mixérem rozmixujte. Přelijte do vyššího pekáče a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut, až omáčka zhoustne. Občas promíchejte a případně osolte.

Horkou omáčku plňte do vyvařených sklenic (ideálně ještě horkých a právě vytažených z myčky), zavíčkujte je a postavte dnem vzhůru. Po vychladnutí je víčky vzhůru dejte do pekáče vyloženého utěrkou, zalijte asi do 1/2 výšky horkou vodou a sterilujte 30 minut v troubě při 100 °C.

Zmrazte je

I když by vás to možná nenapadlo, rajčata bez problémů vydrží i pobyt v mrazničce. Omyjte je, velmi dobře osušte a v celku je naskládejte do uzavíratelných pytlíků. Pak z nich vytlačte pokud možno všechen vzduch a zamrazte je. Předtím než z nich budete vařit, je vytáhněte, dejte do cedníku a spařte vroucí vodou. Budou se vám skvěle loupat!

Rozdejte je nebo prodejte

Pokud nemáte známé, kterým byste rajčata mohli rozdat, využijte internet. Najdete tu spoustu serverů, kde vás rajčat rádi zbaví. Nebo je tímto způsobem můžete i prodat. Nebudete muset řešit, co s nimi, a navíc si vyděláte. Hledejte speciální diskuse na Facebooku nebo inzertní portály.