24. duben 2018
Svátek slaví Jiří, zítra Marek

5 tipů, jak se postarat o česnek, aby uskladněný vydržel až do jara

/
  • Česnek je chutná a navíc i zdravý.
    Česnek je chutná a navíc i zdravý. (profimedia.cz)
    15. srpna 2016 ● 06:00
     

    V kuchyni bychom se bez něj neobešli. Hlavně bez toho našeho českého. Pokrmům dodává specifickou chuť, vůni a říz. Vzpomeňte si na česnečku, pečeni na česneku nebo tolik oblíbenou česnekovou pomazánku. A hned se vám začnou sbíhat sliny. Nezáleží na tom, jestli jste si ho sami vypěstovali nebo si zásobu koupili na trhu. Důležité je vědět, jak ho správně uskladnit, abyste ho měli dispozici až do příští úrody.

  • 1.

    Dobře ho usušte

    Ať už ho sklidíte na vlastní zahrádce, nebo si ho přinesete od farmářů, důležité je, abyste ho důkladně usušili. Celé rostliny, včetně natě, svažte asi po deseti až dvaceti kusech a sušte zavěšené na suchém, vzdušném místě. Zajistěte, aby na česnek nesvítilo přímé slunce.

     

  • 2.

    Zkontrolujte ho

    Pokud chcete, aby vám skladovaný česnek vydržel co nejdéle, vždy vyberte jen takové palice, které jsou pevné a stroužky husté. Stroužky by navíc měly být bez jakýchkoliv skvrn a krémově bílé.

     

    Nevíte, jak rychle oloupat větší množství česneku za půl minuty? Vyzkoušejte báječnou vychytávku Ládi Hrušky, kterou najdete ZDE.

  • 3.

    Spleťte ho

    Česnek

    Oblíbeným způsobem jak česnek skladovat je mít ho zapletený v copech. Nejenže tak působí jako zajímavá dekorace, ale navíc nezabírá místo. Před pletením ustřihněte kořínky a palice opatrně očistěte jemným kartáčkem. Svazek pak rozdělte na tři části a položte je na sebe jako při začátku pletení copu. Pak začněte jednotlivé části přes sebe postupně překládat a pokračujte, dokud je nať dost silná.

  • 4.

    Zbavte ho natě

    Jestli prosušený česnek z nějakého důvodu splétat nechcete, zkraťte nať po vyschnutí asi na pět centimetrů. U nepaličáků ji snadno odlomíte, u paličáků si pomožte nůžkami. Nezapomeňte také zakrátit kořeny a odstranit všechny nečistoty. Můžete oloupat pár vrstev obalu paličky, ale dejte pozor, abyste jich neodstranili příliš mnoho. Takto upravený česnek je čistý a připravený k uskladnění.

     

  • 5.

    Uložte ho v suchu

    ...

    Česnek nikdy neskladujte v kuchyni, kde by brzy navlhnul a rychle se zkazil. Potřebuje suché a tmavé místo. Ideálně by mělo být také chladnější než zbytek bytu. Ideální je teplota kolem patnácti, maximálně dvaceti stupňů. Nejdéle vám vydrží v komoře, a to až do června příštího roku. Využít můžete i sklep, ale jen pokud je suchý. Pokud česnek nemáte spletený v copech, skladujte ho buď zavěšený v prodyšném obalu nebo volně nasypaný v dřevěné lísce či bedýnce.

Přidat názor
Počet komentářů: 2

467@...:  Je dobré dát česnek s cca 20 cm natí do nádoby jako kytici - palicemi nahoru. Samozřejmě čistý.

(15. 08. 2016 17:09)

nemo: Já mám taky jednu zaručenou radu aby vydržel do jara i déle NEŽRAT HO

(15. 08. 2016 08:39)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy