Dobře ho usušte

Ať už ho sklidíte na vlastní zahrádce, nebo si ho přinesete od farmářů, důležité je, abyste ho důkladně usušili. Celé rostliny, včetně natě, svažte asi po deseti až dvaceti kusech a sušte zavěšené na suchém, vzdušném místě. Zajistěte, aby na česnek nesvítilo přímé slunce.

Zkontrolujte ho

Pokud chcete, aby vám skladovaný česnek vydržel co nejdéle, vždy vyberte jen takové palice, které jsou pevné a stroužky husté. Stroužky by navíc měly být bez jakýchkoliv skvrn a krémově bílé.

Spleťte ho

Česnek
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Oblíbeným způsobem jak česnek skladovat je mít ho zapletený v copech. Nejenže tak působí jako zajímavá dekorace, ale navíc nezabírá místo. Před pletením ustřihněte kořínky a palice opatrně očistěte jemným kartáčkem. Svazek pak rozdělte na tři části a položte je na sebe jako při začátku pletení copu. Pak začněte jednotlivé části přes sebe postupně překládat a pokračujte, dokud je nať dost silná. 

Zbavte ho natě

Jestli prosušený česnek z nějakého důvodu splétat nechcete, zkraťte nať po vyschnutí asi na pět centimetrů. U nepaličáků ji snadno odlomíte, u paličáků si pomožte nůžkami. Nezapomeňte také zakrátit kořeny a odstranit všechny nečistoty. Můžete oloupat pár vrstev obalu paličky, ale dejte pozor, abyste jich neodstranili příliš mnoho. Takto upravený česnek je čistý a připravený k uskladnění.

Dobře ho usušte

Česnek nikdy neskladujte v kuchyni, kde by brzy navlhnul a rychle se zkazil. Potřebuje suché a tmavé místo. Ideálně by mělo být také chladnější než zbytek bytu. Ideální je teplota kolem patnácti, maximálně dvaceti stupňů. Nejdéle vám vydrží v komoře, a to až do června příštího roku. Využít můžete i sklep, ale jen pokud je suchý. Pokud česnek nemáte spletený v copech, skladujte ho buď zavěšený v prodyšném obalu nebo volně nasypaný v dřevěné lísce či bedýnce.