Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

9 pravidel, jak skladovat jablka a hrušky, aby neshnily a vydržely až do jara

/
  • Přečtěte si, jak se správně starat o jablka a hrušky. Je škoda je nechat shnít.
    Přečtěte si, jak se správně starat o jablka a hrušky. Je škoda je nechat shnít. (shutterstock.com)
    26. srpna 2016 ● 06:00

    Léto pomalu končí a pozdní ovoce, bez kterého si podzim snad ani nedokážeme představit, začíná dozrávat. Není snad nikdo, kdo by se s chutí nezakousl do šťavnaté hrušky nebo jablka. Jak je ale správně uložit, abychom už po pár týdnech nemuseli třídit a vyhazovat nahnilé plody? Jejich skladování má svá pravidla. Když se jimi budete řídit, vychutnáte si je ještě dlouho po Vánocích.

  • 1.

    Vyberte vhodné prostory

    Autor: profimedia.cz - ilustrace

    Prvním předpokladem, abyste si na sklizeném ovoci pochutnávali až do jara, jsou správné skladovací prostory. Nejvhodnější je místnost, která je tmavá, chladná a dá se dobře větrat. Nejčastěji je takovým místem zděný sklep, kde je navíc vysoká vzdušná vlhkost. Právě ta zabraňuje tomu, aby uložené ovoce ztrácelo vodu, vadlo a scvrkávalo se. Pohybovat by se měla nejlépe okolo osmdesáti až devadesáti procent. Pokud máte sklep suchý, postavte na zem nádobku s vodou, kterou nezapomeňte pravidelně doplňovat. Dalším řešením je bedna s mechem, který ale musíte vlhčit.

     

    Teplota by se pak v zimě měla pohybovat od jednoho do čtyř stupňů, teď koncem léta, na podzim a na jaře by neměla přesáhnout dvanáct stupňů Celsia. Smiřte se s tím, že v suchém panelákovém sklepě, kde navíc obvykle vedou trubky centrálního topení, se jablíčka ani hrušky skladovat nedají. Využít ale můžete nevytápěnou garáž nebo chodbu domu.

     

  • 2.

    Čistota je základ

    Autor: Shutterstock.com

    Předtím, než ovoce na zimu uložíte, vydezinfikujte nejen skladovací prostory, ale nejlépe i regály a dřevěné lísky, ve kterých budou plody ležet. Ty omyjte nebo postříkejte vodou, ve které jste rozpustili dezinfekční přípravek, který je naprosto bez zápachu. Na prostory sklepa pak použijte zapálené sirné knoty. Nezapomeňte pak důkladně vyvětrat. Stěny a podlahu následně ještě můžete natřít vápenným mlékem s přídavkem modré skalice. Jen tak budete mít zaručeno, že jste se zbavili všech choroboplodných zárodků.

     

    Sklidili už jste většinu záhonů, a půda tak leží ladem? Poradíme vám, co ještě můžete zasít a sklízet už za měsíc. Tipy najdete ZDE.

  • 3.

    Sklep nahradí bedýnky s rašelinou

    Autor: Shutterstock.com

    Jestliže v předešlém bodě popsaný sklep nevlastníte, nevěšte ještě hlavu. I vy si můžete jablka uskladnit. Opatrně je naskládejte do velkých uzavíratelných dřevěných beden a jednotlivé vrstvy ovoce oddělte tří- až pěticentimetrovou vrstvou hrubé a proschlé rašeliny. Pozor si ale dejte na to, aby se jednotlivé plody navzájem nedotýkaly. A zajistěte také, aby prostor mezi nimi a stěnou bedny včetně dna a víka byl alespoň pět centimetrů. Naplněné uzavřené bedny postavte na chladné místo. Vůbec nevadí, když teplota občas klesne i několik stupňů pod nulu.

     

  • 4.

    Sklízejte opatrně

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud plánujete ovoce skladovat, myslete na to už při sklizni. I jedno naťuknuté jablko či hruška vás totiž nakonec mohou připravit o celou uloženou úrodu. Plody trhejte zásadně se stopkou, a to tak, že je odlomíte směrem nahoru. Nikdy je "neukrucujte". Na pomoc si vezměte žebřík, do korun stromů pak použijte česáček. Pozor si dejte i na to, abyste ovoce při trhání a následném transportu neotlačili nebo nějak nepoškodili jeho slupku. Hrušky jsou k tomu extrémně náchylné. Důležitý je i čas sklizně. Plody trhejte nejlépe ráno, když je ještě sluníčko nestačilo ohřát, nebo naopak pozdě večer, nikdy však ne za deště.

  • 5.

    Narušené plody musí pryč

    Autor: Profimedia.cz

    Když chcete, aby vám skladované ovoce vydrželo co nejdéle, musíte být při jeho třídění opravdu nemilosrdní. I jediné hnijící jablko či hruška dokážou zlikvidovat celou uloženou úrodu. Pro uložení se hodí jen takové plody, které jsou suché a mají stopku. Nekompromisně vyřaďte plody otlačené či jinak poškozené, deformované, napadené škůdci nebo chorobami. Spadané ovoce pak neukládejte nikdy, raději ho co nejdříve zpracujte.

     

    Recepty na nejlepší jablečné koláče, bábovky a záviny najdete ZDE.

  • 6.

    Jedna vrstva zaručí přehlednost

    Autor: profimedia.cz

    Jablka skládejte do lísek nebo plastových přepravek s otvory ve dně i po stranách, které zaručí, že k uskladněnému ovoci bude neustále proudit dostatek vzduchu. Ukládejte je vždy stopkou nahoru, nejlépe jen v jedné vrstvě, aby se plody navzájem neotlačily a abyste zároveň měli přehled o tom, zda některý z plodů nenapadla hniloba či plíseň. Jednotlivé odrůdy nemíchejte. Druhy, které jsou náchylnější k otlačení, podložte slámou nebo polystyrenovou deskou. Slupku nikdy neomývejte ani neleštěte, setřeli byste voskovou vrstvičku, která plody chrání.

  • 7.

    Pozor na sousedy

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Jablka mají jednu poměrně nepříjemnou vlastnost. Rychle přejímají pachy z okolí. Nikdy proto v jejich blízkosti neskladujte například zeleninu. Nejhorší jsou brambory, cibule, česnek, červená řepa a celer. Pozor si ale dejte i na ve sklepech často uložená ředidla, laky a barvy.

     


  • 8.

    Stále mějte oči otevřené


    Autor: profimedia.cz

    I přes všechnu péči se může stát, že se mezi plody objeví záškodník. Nezapomeňte proto ovoce pravidelně kontrolovat, jinak se vám plíseň či hniloba mohou během pár týdnů rozšířit a zničit veškerou uloženou úrodu. Dělejte to nejlépe každý týden, nejpozději po čtrnácti dnech. Plody, které se vám "nebudou zdát", vezměte k okamžité spotřebě.

Přidat názor
Počet komentářů: 1

ejitule@...: Mám to štěstí, že máme dům se sklepem, takže můžu veškeré ovoce skladovat tam. Ovoce skladujeme v nízkých přepravkách z obalove-materialy, mají tam přímo celou kategorii přepravek na ovoce, ale my máme ty nízké, protože se stejně moc nevyplatí skladovat ani jablka v několika vrstvách na sobě. Rychleji se omačkají a zhnijí. Radši o přepravku víc a míň vrstev.

(29. 06. 2018 10:09)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy