„Svazek usušené levandule očistíme na velkém sítě tak, že ji zbavíme listů a stonků, aby nám zbyly pouze suché květy,“ vysvětluje pěstitelka levandule Lenka Ondráčková, jak naložit s nasušenou bylinou, abychom jí mohli naplnit vonné pytlíčky různých tvarů, terapeutické a nahřívací polštářky či podšálky, a uchovat si tak její kouzelnou vůni i v zimě. 

Nahřívací terapeutické polštářky se přikládají při obtížích například na krk a na bedra, ale využít se dají i při jiných neduzích, jako jsou břišní koliky, u žen menstruační bolesti, při bolestech kloubů či šlach, na namožené svaly. Maminky vkládají nahřátý polštářek v zimě dětem do fusaku, ale třeba i jen tak do postýlky, neboť příjemné a dlouhotrvající levandulové aroma má zklidňující účinky a pozitivně působí při nespavosti, bolestech hlavy i nervozitě. 

Kde polštářky nahřát? 

Nahřátý polštářek se nemusíme bát přiložit přímo na kůži. Jakým způsobem se teplo v polštářcích aktivuje? „Nahřívací polštářky se dávají do mikrovlnné trouby a nahřívají se při výkonu 700 W nejprve devadesát vteřin, ale záleží na tom, jak to má kdo rád,“ popisuje paní Ondráčková. „Pro ty, kteří dávají přednost většímu teplu, můžeme nahřívat i déle, klidně několik minut. Takto nahřátý polštářek pak udrží teplotu zhruba půl hodiny.“ 

Nahřát polštářky můžeme ale i na roštu v klasické troubě, jen je dobré podložit je pečicím papírem, abychom látku polštářku neušpinili. Úplně nejjednodušší způsob, ovšem z hlediska tepla méně efektivní, pak je nahřát polštářek přímo na tepelném radiátoru. 

Polštářek je naplněn pšenicí, která je tajemstvím celého kouzla – kumuluje totiž v sobě teplo. Místo pšenice se dají použít i pecky, například třešňové či meruňkové. „Já používám pšenici, a sice konzumní pšenici, která není tak vlhká a díky tomu ještě více podpoří výhřevnost a nechá rozvinout aroma levandule,“ upřesňuje Lenka Ondráčková.Postup výroby takového vonného pytlíčku či polštářku není vůbec složitý. 

Video
délka: 05:12

Jak si doma vyrobit nahřívací levandulové polštářky? TV Prima

Jak na to? 

„Do větších misek si připravíme pšenici a levanduli, které nabíráme hrnečkem a přesypáváme do připraveného polštářku. Naplníme zhruba do tří čtvrtin. Nahoře zahneme a zašijeme,“ prozrazuje svůj postup výroby paní Lenka. Po naplnění prošijeme také střední část uprostřed, aby nám vznikly dva buřtíky. Takto vytvarovaný polštářek bude lépe přiléhat a držet například za krkem. 

Velmi oblíbené jsou také tzv. vonné podšálky: „Když si uvaříte v zimě nebo i v létě teplý čaj či kávu a hrníček položíte na tento podšálek, teplem se rozvine levandulové aroma.“ Ani jejich výroba není o nic složitější – přímo do výstelky vložíme pouze květy levandule, které se snažíme rozprostřít po celém obvodu pytlíčku. Zašijeme a vložíme do látky, kterou jsme si zvolili.Životnost vonných pytlíčků a polštářků je takřka neomezená, resp. vydrží tak dlouho, než vyčpí levandulové aroma. To však může trvat i několik let.  

Celý pořad Váš PRIMA receptář sledujte již tuto neděli 10. září ve 12.50 na Primě.