PROSTOR Koupelna s větším oknem a vyššími stropy. Vešla se sem dvě umyvadla, toaleta s bidetem i rohová vana, a stejně zůstávalo ještě hodně místa.

PROBLÉM Majitelé si přáli místo vany sprchový kout, prasklé umyvadlo i staré okno žádaly výměnu, skříňky zapuštěné do zadní stěny byly nízko, prostor pod umyvadly se nevyužíval, a přitom další úložné plochy by se hodily. Koupelna působila „de mode“.

ŘEŠENÍ Vyměnili jsme okno, veškerou sanitu, baterie, obklady i dlažbu. Místo vany je tu sprchový kout, přibyly úložné prostory a ty stávající jsou komfortnější. Koupelna má moderní, ale přitom nadčasový styl.

DŘÍVE Prostor pod oknem zaplňuje litinový radiátor, místo pod umyvadly je nevyužité
a menší odkládací plochy měly za následek, že výstupek nad umyvadly byl přeplněný věcmi.

NYNÍ Základní dispozice se osvědčila, a tak je zachována, ale prostor se opticky i reálně pročistil a zpřehlednil. Přitom je zde víc odkládacích ploch. Dlažba je protažena na dva stěnové výstupky.

DŘÍVE Pod starým původním oknem byl litinový radiátor. Dvojice klasických umyvadel i barevné ladění dlažby spolu s obklady nezapřely dobu vzniku. Prostor pod umyvadly byl nevyužitý.

NYNÍ V koupelně je efektivněji naloženo s místem, aniž jí to ubírá vzdušnost. Je tu prostorově i provozně úspornější otopné těleso a žebřík, úložné skříňky lícují s tvarem
umyvadel.

DŘÍVE Vládne tu nuda, všemu dominovaly světlé odstíny, ačkoliv světla tu je dost. Kolem umyvadel chyběly odkládací plochy.

NYNÍ V koupelně je příjemně téměř jako v pokoji. Je tu i dostatek úložných a odkládacích ploch, aniž hrozí jejich zašpinění tvrdou vodou.

DŘÍVE Koupelna působila fádně, neboť na stěnách měla po celé ploše obklady. A vana už pro majitele ztratila zajímavost. 

NYNÍ Sprchový kout je lehce přístupný a od koupelny oddělený čirým sklem. Nové skříňky jsou zvětšené a umístěné v úrovni očí. 

Bílá tvoří základní odstín v barevné škále použité v této koupelně. Pískový, jemně béžový odstín má dlažba i část obkladu. Černý odstín se objevuje na několika textilních doplňcích.

Foto: Veronika Raffajová, text: Rostislav Zeman

Vytvořeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení.