Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 rychlých tipů, díky kterým ložnici proměníte ve zdravější místo

/
  • Prostředí ložnice ovlivňuje vaše zdraví a duševní pohodu víc, než byste čekali.
    Prostředí ložnice ovlivňuje vaše zdraví a duševní pohodu víc, než byste čekali. (Shutterstock)
    30. září 2016 ● 06:00

    Trávíme zde téměř třetinu života. Právě v ložnici nabíráme sílu a čerpáme energii na další den. Pokud ovšem náš spánek něco neruší. Za naši nespavost často mohou zcela banální věci, které se dají snadno odstranit. Navíc je prokázáno, že nedostatek spánku a klidu při něm je následně potenciálním zdrojem nejrůznějších zdravotních potíží. Poradíme vám proto, jak tento pokoj snadno a rychle proměnit ve zdravou oázu klidu.

  • 1.

    Vypněte všechny přístroje

    ...
    Autor: Profimedia.cz

    Usínáte při zapnuté televizi s telefonem či tabletem v ruce? Změňte to! Právě používání těchto přístrojů v ložnici totiž způsobuje deprese a nespavost. Proto když se rozhodnete jít spát, televizi vypněte. A to pokud možno alespoň hodinu před usnutím. Nebo ještě lépe: z ložnice ji úplně odstraňte. A přestaňte si před spaním projíždět Facebook nebo chatovat s kamarády.

    "Modré" světlo, které všechny tyhle moderní přístroje vyzařují, totiž náš organismus mate. Narušuje přirozený průběh tělesných funkcí. Říká mu, že je čas se probudit, a tělo se tak brání uvolnění melatoninu, hormonu, po kterém se cítíme ospalí. Při puštěné televizi tak nikdy nedosáhnete fáze hlubokého spánku, která je pro regeneraci organismu důležitá. To má za následek ospalost, špatnou náladu a úzkost během následujícího dne.

  • 2.

    Pohněte s matrací

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Povlečení určitě měníte pravidelně, čas od času vyperete i denně používané polštáře a peřiny. Vždyť kdo by chtěl trávit čas v posteli se všemi těmi roztoči a bakteriemi? Možná už ale zapomínáte věnovat se samotné posteli. Zkuste jednou za tři měsíce otočit matraci o sto osmdesát stupňů, abyste zajistili její rovnoměrné opotřebování a proležení. To znamená, že na tu stranu, kde jste měli hlavu, teď budete pokládat nohy. Uvidíte, že vám záda poděkují.

    Jednou za měsíc až dva ji také můžete vyčistit. Posypejte celý povrch jedlou sodou, nechte ji tam asi čtvrt hodinky působit a pak ji vysavačem puštěným na plný výkon odstraňte. Zbavíte se tak nejen roztočů, ale i odumřelých kožních buněk a případných alergenů.

  • 3.

    Snižte teplotu

    ...
    Autor: Shutterstock

    Právě teď, před začátkem topného období, je dobré si uvědomit, že na teplotě v ložnici opravdu záleží. Většina z nás má tendenci tuhle místnost přetápět. Spánek v chladnějším pokoji je však mnohem kvalitnější a hlubší než v přetopené místnosti, kde se budíte horkem a žízní. Pro zdravý spánek by se teplota zde měla pohybovat mezi šestnácti až osmnácti stupni Celsia. Před spaním je také ideální místnost důkladně vyvětrat.

  • 4.

    Pořiďte si závěsy

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Další neméně důležitou podmínkou pro dobrý spánek je zabránění přístupu světla do ložnice zvenku. Měli byste mít možnost odclonit především světlo z pouličního osvětlení. Před spaním je proto dobré zatáhnout závěsy. Pokud nejste zrovna příznivci těžkých domácích textilií nebo vás trápí astma či alergie, investujte do rolet nebo žaluzií. Provedené studie totiž prokázaly, že světlo v noci nejen zhoršuje kvalitu spánku, ale i má negativní vliv na krevní tlak, hladinu glukózy i schopnost regulace tělesné teploty.

  • 5.

    Vymalujte

    Autor: Shutterstock.com

    V neposlední řadě má na kvalitu spánku vliv i barva stěn a povlečení. Možná si teď říkáte, že na něčem takovém vůbec nezáleží, spíte přece se zavřenýma očima. Pokud ale máte ložnici vymalovanou rudě a uléháte do lesklého černého saténového povlečení, nedivte se, že vás trápí divoké sny. Barvy, které sledujete ještě před usnutím, totiž významně ovlivňují mozek, a tím i následný spánek.

    Nejlepší pro klidný a hluboký spánek je podle průzkumu hotelového řetězce Travelodge z roku 2013 modrá. Dokáže snížit počet tepů za minutu i srdeční tlak. V ložnici vymalované touto barvou spí lidé nejdéle, v průměru sedm hodin a dvaapadesát minut. Za ní následují žlutá, zelená, šedá, oranžová, fialová a karamelová.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy