Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Krok za krokem: Vyrobte si nádherné podzimní aranžmá z dýně

/
  • ...
    ... (shutterstock.com)
    5. října 2016 ● 06:00

    I když léto bylo letos dlouhé, posledních několik deštivých dnů nám připomnělo, že podzim se pomalu hlásí o slovo. Není ale důvod propadat chmurám. Vyžeňte pošmournou náladu z domácnosti krásnou dekorací, kterou hravě zvládnete vyrobit sami. Místo květináče nebo nějaké jiné nádoby použijte jako základ dýni, která k tomuto období patří. Její sytě oranžová barva doslova prozáří váš byt.

  • 1.

    Co budete potřebovat

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Na výrobu této podzimní dekorace budete potřebovat jen pár věcí. Ty si dopředu připravte podle následujícího seznamu, aby vám pak nic nechybělo. Květiny samozřejmě můžete použít jakékoliv, nejvhodnější jsou ale právě listopadky, neboli chryzantémy, které právě teď kvetou a mají nádherné podzimní barvy.

     

    * menší dýně odrůdy Hokaido

    * ostrý nůž

    * polévková lžíce

    * fixa

    * celofán

    * kostka zelené aranžovací hmoty

    * větší mísa s vodou

    * nůžky (nejlépe zahradnické)

    * velkokvěté chryzantémy

    * růže

    * vřes

    * tác nebo talíř

     

  • 2.

    Vydlabejte dýni

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Nejdřív si musíte připravit dýni, která bude sloužit jako základ pro podzimní aranžmá. Není to vůbec těžké. Asi sedm až deset centimetrů od stopky ostrým nožem opatrně vyřízněte "čepičku" dýně. Pokud máte strach, že to uděláte křivě, můžete si pomoci tak, že si nejdřív fixou uděláte kolem dokola čáru, tu pak jen nožem budete následovat. Potom nejlépe polévkovou lžící pečlivě vydlabejte dužinu se všemi semínky. Ta nevyhazujte! Můžete si z nich připravit chutnou křupavou pochoutku k televizi. Recept na ni najdete v následujícím kroku.

  • 3.

    Vyzkoušejte recept Ládi Hrušky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vydlabaná semínka z dýně důkladně očistěte od dužiny a omyjte v sítku pod tekoucí vodou. Pak je na noc naložte do slaného nálevu, který připravíte z půl litru vody a tří polévkových lžic soli. Nasolená semínka pak sceďte a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte pozor, aby se nepřekrývala. Pečte asi jednu hodinu v troubě vyhřáté na 200 °C, dokud neoschnou. Nezapomeňte je občas promíchat. Po dosušení plech vyndejte, nechte je úplně vychladnout a nasypejte je do uzavíratelné nádoby, aby vám nezvlhla.

     

  • 4.

    Připravte si aranžovací hmotu

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Nyní si do ruky vezměte kostku aranžovací hmoty, tu seženete v každém větším květinářství nebo prodejně pro kutily, dýni na ni vyřízlou stranou položte a fixou si naznačte tvar, který budete potřebovat. Ostrým nožem pak hmotu ořezejte tak, aby jste ji mohli následně vložit dovnitř. Předtím ale ještě dýni vyložte celofánem a hmotu nechte v misce s vodou dobře nasáknout.

     

  • 5.

    Naaranžujte květy

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Dobře nasáklou aranžovací hmotu pak umístěte do celofánem vyložené dýňové nádoby. I když je na obrázku hmota v šedé barvě, vy použijte hmotu zelenou, která je určena pro živé květy. Teď už si jen vezměte do ruky nůžky, jednotlivé květiny zkraťte na potřebnou délku a zapichujte je do hmoty. Volný prostor mezi stonky vyplňte třeba vřesem, který podzimní dekoraci skvěle doplní.

     

  • 6.

    Fantazii se meze nekladou

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Hotové aranžmá položte na tác nebo talíř a postavte na stůl nebo komodu. Vedle třeba umístěte ještě jednu menší dýni odrůdy Hokaido nebo několik okrasných maličkých dýní, které pořídíte v mnoha barvách a tvarech. Můžete také vyrobit ještě jedno menší aranžmá, jako vidíte na úvodním obrázku. Starorůžové velkokvěté chryzantémy v kombinaci se zářivými čajovými růžemi a fialovým vřesem vypadají skvěle. Klidně ale použijte jiné barvy. Nádherně bude tahle dekorace vypadat třeba se sytě fialovými a oranžovými drobnokvětými chryzantémami.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy