Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

I teď můžete nasušit bylinky, které vás v zimě vyléčí a zahřejí

/
  • I na podzim můžete najíst v přírodě spoustu léčivých rostlin
    I na podzim můžete najíst v přírodě spoustu léčivých rostlin (Shutterstock.com)
    7. října 2016 ● 06:00

    Ještě pořád si můžete v přírodě nasbírat spoustu bylinek nebo plodů a připravit se na zimu. Co byste řekli šálku dobrého čaje nebo léčivému obkladu?

  • 1.

    Černý bez

     

     

    černý bez
    Autor: Shutterstock.com
    Nestihli jste letos sklidit květy bezu a připravit z nich lahodnou šťávu? To vůbec nevadí, ještě teď se můžete vydat do přírody pro jeho plody. Nastříhané větvičky s plody vyperte, nechte oschnout a pak je sušte zavěšené, případně můžete obrat kuličky a sušit je v troubě nebo sušičce do teploty 40 °C.

     

    Vždy ale dejte pozor, aby nezačaly plesnivět. Z nasušených plodů si připravte lahodný čaj. Do litru studené vody dejte tři lžíce sušených plodů a nechte vařit zhruba 15 minut, pak nechte 10 minut louhovat. Čaj chutná samotný, ale můžete si ho i lehce přisladit. Tlumí bolest, pomáhá při ischiasu, migréně, nachlazení nebo chřipce.

     

  • 2.

    Kořen lopuchu

     

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Ostnaté kuličky se vám můžou nalepit na oděv a trvá dlouho, než se jich zbavíte. Ale jeho kořen vás na oplátku zbaví nepříjemných kožních problémů. Vydejte se s rýčem do přírody nakopat si kořen lopuchu většího.

     

    Doma ho důkladně očistěte kartáčkem a omyjte pod tekoucí vodou, pak ho můžete pokrájet na silnější plátky a nechat je volně rozložené na papíru uschnout. Z kousků kořene si pak připravte odvar: 2 lžíce kořene zalijte litrem studené vody a vařte na mírném ohni 20 minut, pak nechte 15 minut louhovat. Vlažný nálev můžete přidat do večerní koupele, případně v něm 15 minut máčet postižená místa na rukou nebo nohou.

     

     

    NÁŠ TIP: Kromě kožních problémů léčí odvar také nadměrné pocení, stačí jen několikrát denně omývat odvarem podpaží, případně další postižená místa.

     

  • 3.

    Listy maliníku

     

    Maliník
    Autor: Shutterstock.com

    Z maliníku můžete využít kromě sladkých plodů i listy. Můžete si natrhat třeba mladé lístky bez dlouhých řapíků z jednoletých výhonů a usušit je volně rozložené na čistém bílém papíru v místnosti, kde proudí vzduch, případně v troubě do teploty 50 °C.

     

     

    Suché listy pak můžete uchovávat v bavlněném nebo papírovém sáčku, vydrží zhruba 2 až 3 roky. Čaj z maliníku popíjejte při zánětech horních cest dýchacích nebo kloktejte při zánětech ústní dutiny. Léčí také průjem a pomáhá při porodních problémech. A jak ho připravit? Do většího hrnku dejte 2 lžičky sušeného maliníku, zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat.

  • 4.

    Listy a kořen libečku

     

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Pokrájené čerstvé listy si nejspíš přidáváte do horké polévky. Znáte ale jeho léčivé účinky? Nasušit si můžete listy a kořen. Nať se suší zavěšená ve svazcích a pak se rozdrolí na menší části, které se skladují nejlépe v čisté sklenici se šroubovacím víčkem, případně v papírovém sáčku. Kořeny musíte důkladně očistit a omýt a teprve pak je usušit. Čaj si připravíte z jedné lžičky sušených listů, které zalijete 150 ml vody a necháte 15 minut louhovat. Kořen užívejte pomletý na prášek, denně 2x až 3x malou špetku. Má močopudné účinky, pomáhá při močových kamenech, revmatismu a dně.

     

  • 5.

    Jablka a hrušky

     

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Máte letos větší úrodu jablek a hrušek a nestihnete je všechny naráz zkonzumovat? Připravte si z nich křížaly, které můžete mlsat místo smažených brambůrků třeba u televize. Pokud máte speciální sušičku, můžete ovoce pokrájet na osminky, které jsou šťavnatější, v troubě lépe usušíte tenčí plátky. Ovoce omyjte, zbavte jádřinců a pokrájejte. Pokud nechcete, aby křížaly zhnědly, ponořte na chvilku ovoce do vody s přídavkem kyseliny citronové nebo citronové šťávy. Pak je osušte a dejte uschnout. Při sušení v teplé troubě se vyplatí ovoce rozložit na pečicí papír. Ze sušených plátků jablek nebo jen jablečných slupek připravte dobrý čaj. Hrst sušených jablek zalijte 1,5 l vody a vařte na mírném ohni zhruba 20 minut. Čaj oslaďte medem.
  • 6.

    Listy ořešáku

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Teď na podzim sbíráme hlavně jeho plody, málokdo ale ví, že má i léčivé listy.
    Natrhejte si čisté listy a usušte si je rozložené na papíru v teplé troubě nebo jen v místnosti, kde proudí čerstvý vzduch. Usušené listy pak můžete využívat ke koupeli, případně můžete konzumovat denně pár lžic odvaru. V prvním případě si můžete léčit akné, opruzeniny a další kožní problémy, případně nadměrné pocení.

    Odvar pomáhá snížit cukr v krvi a má výrazné protizánětlivé účinky, využít ho můžete i při zánětech v puse. Na koupel vařte 400 g sušených listů ve 2 litrech vody zhruba 15 minut, pak nechte 10 minut louhovat. Na odvar zalijte 1 lžíci sušených listů 250 ml vody a vařte 5 minut, pak nechte 5 minut louhovat a užívejte po lžících.

    Zajímají vás hezké podzimní aranže? Jak zužitkovat dýně nejen na talíři nebo jak dopadly v našem testu sušičky na ovoce? To vše a mnohem víc čtěte v říjnovém Blesk Hobby!

    ...
    Autor: red

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy