Pokud chcete, aby vám vánoční kaktus letos znovu vykvetl, musíte mu dopřát takzvané klidové období. To by mělo trvat asi šest týdnů. Máte tedy nejvyšší čas.

Rostlinu rychle přemístěte někam na chladnější a temnější místo. Teplota zde se musí pohybovat mezi 12 – 16 stupni Celsia. Ideální je například nevytápěná temná chodba nebo nepoužívaná místnost se zataženými žaluziemi. Pokud ale nemáte žádný takový prostor k dispozici, umístěte rostlinky třeba mezi okna na zastíněné straně domu.

Jak zalévat vánoční kaktus

Zálivku v době odpočinku hodně omezte. A přestaňte také hnojit. Odstátou vodu z konvičky rostlině dopřejte jen asi jednou za dva týdny. Přesvědčte se ale před tím, že je substrát opravdu vyschlý.

Protože je ale vánoční kaktus tropická rostlina pocházející z brazilského pralesa, potřebuje vlhký vzduch. Každý den proto můžete listy jemně porosit. K tomu se skvěle hodí mechanický rozprašovač. Seženete ho v každém větším květinářství nebo prodejně pro zahrádkáře a využijete ho i v péči o další pokojové květiny.

Jak hnojit vánoční kaktus

Až začne nasazovat poupata, přihnojte rostlinu tekutým hnojivem. Pozor ale, aby neobsahovalo vápník, který kaktusy nesnášejí. Nejvhodnější je to přímo určené na kaktusy. V té době už rostlině dopřejte i o něco více vody.

V moment, kdy budou placaté zubaté listy obsypané plně vyvinutými a téměř rozvitými poupaty, ji pak můžete přemístit do vytápěného pokoje. Ani tady by ale teplota neměla být vyšší než 20 stupňů Celsia. Dejte pozor, abyste to neudělali příliš brzy. Ideální čas je asi týden před Štědrým dnem. V teple se totiž začnou poupata začnou rychle rozvíjet a kaktus by vám mohl odkvést ještě před vánočními svátky.

S rozkvetlým kaktusem nehýbejte

Pečlivě si rozmyslete, kam kvetoucí kaktus postavíte. Až do odkvětu byste s ním pak totiž neměli hýbat. Neotáčejte ho a už vůbec nepřenášejte jinam. Mohlo by se totiž snadno stát, že vám poupata opadají.

Pokud i přesto začnou opadávat, je na vině příliš suchý vzduch. Kaktus proto často roste odstátou vodou, případně ho rovnou umístěte na podmisku s kamínky, které zalijte vodou a dbejte na to, aby nevyschla. Nikdy ale nestříkejte vodu přímo na květy, začaly by se na nich tvořit nevzhledné hnědé skvrny.

Po svátcích, až rostlina odkvete, pečlivě oberte všechny zbytky zvadlých a uschlých květů, kaktus odneste zpátky do chladné místnosti a opět omezte zálivku a přestaňte znovu hnojit. Tentokrát až do jara.

Jednou za tři až čtyři roky, když uvidíte, že už jí je květináč malý, pak rostlinu přesaďte. Postupujte ale opatrně, vánoční kaktus totiž nemá příliš rád jakékoliv změny. Nejvhodnějším obdobím je začátek března. Rozhodně ale neodstraňujte všechnu starou zeminu z kořenů, rostlinu jen přemístěte do většího květináče a zasypejte novým substrátem. Použijte nejlépe ten určený přímo pro kaktusy.