Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak se postarat o brambořík, aby dlouho kvetl a vydržel

/
  • Bramboříky zalévejte vždy jen do misky pod květináčem, jinak by hlíza mohla zařít plesnivět.
    Bramboříky zalévejte vždy jen do misky pod květináčem, jinak by hlíza mohla zařít plesnivět. (Shutterstock.com)
    17. října 2016 ● 06:00

    Patří k oblíbeným podzimním a zimním květinám. Možná i proto ho seženete v každém obchodě. Stojí pár korun, takže si ho pro radost může pořídit opravdu každý. Vybírat můžete z mnoha jemně pastelových i zářivých barev. Problém ale je, že mu obvykle už během pár dnů zežloutnou listy, zaschnou květy a rostlina putuje do koše. Je to totiž skutečně choulostivá rostlina. Poradíme vám proto, jak se o brambořík správně starat, aby kvetl dlouhé týdny.

  • 1.

    Netrapte ho v teple

    Existuje mnoho barevných variant bramboříků.
    Autor: Profimedia.cz

    Brambořík bohužel nemá rád příliš velké teplo. Kvetoucí rostlině vyhovuje teplota pohybující se okolo 16 stupňů Celsia. Jinak květy zavadají, vůbec se nerozvinou a na nové už rostlina nenasadí. Tato teplota by měla být stabilní, rozhodně nesmí nijak výrazně kolísat. Umístěte ho proto nejlépe do meziokenních prostor orientovaných na východ či sever. Pokud ho chcete mít v interiéru, zvolte třeba ložnici, která není tak vytápěná.

     

  • 2.

    Dopřejte mu světlo

    Bramboříky zkrášlí každé okno.
    Autor: Profimedia.cz

    Cyclameny, česky bramboříky, nemají rády tmu. V ní dlouho prospívat nebudou. Nejlépe se jim proto bude dařit na skutečně světlém stanovišti. Pozor ale na ostré sluneční paprsky. Bramboříky jsou totiž stínomilné. A i když v zimě není toho sluníčka zase tolik, skleněné okenní tabulky dokáží sílu paprsků znásobit.

  • 3.

    Zalévejte ho spodem

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Brambořík nesnáší přemokření, ale ani velké sucho. Dbejte proto, aby byl substrát stále mírně vlhký. Nikdy ale rostlinu nezalévejte shora. Opadala by vám již nasazená poupata i mladé listy. Navíc byste navlhčili vršek hlízy, která by mohla začít hnít a plesnivět. Vodu proto vždy dávkujte do misky pod květináčem. A přebytečnou raději po deseti minutách vylejte. Používejte pokud možno jen měkkou a odstátou vodu. Během kvetení ho jednou za dva týdny přihnojte. 

  • 4.

    Zajistěte mu vzdušnou vlhkost

    Stylové zátiší s bramboříky.
    Autor: Profimedia.cz

    Smiřte se s tím, že v suchém a teplém panelákovém bytě vám rostlina bohužel dlouho nevydrží. Brambořík má totiž kromě chladu rád i vlhký vzduch. Nikdy ho ale neroste rozprašovačem. Na listech i květech by se vytvořily nepěkné hnědé skvrny. Květináč raději postavte do mokré rašeliny nebo na misku s keramzitem, ze kterého se bude vlhkost pomalu odpařovat. 

  • 5.

    Odstraňujte staré květy a listy

    Brambořík
    Autor: scom

    Pokud chcete, aby vám rostlina dlouho kvetla a vydržela i do dalších let, musíte ji pravidelně zbavovat uvadajících a žloutnoucích listů a odkvetlých květů. Nikdy je ale jen nezaštipujte nehtem nebo neodstřihávejte nůžkami. Zbytky stonků by totiž pravděpodobně napadla plíseň, která dokáže za pár dní zlikvidovat celou rostlinu. Vždy je proto opatrně odtrhněte až u hlízy, kde je stonek ztenčený. 

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy