Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

6 tipů, jak ušetřit na topení i tisíce ročně. Pozor na tyhle chyby!

/
  • Pokud se snažíte ušetřit tím, že topení úplně vypínáte, neděláte dobře. Na příliš vychladlý byt je pak potřeba intenzivněji topit a spotřeba je větší.
    Pokud se snažíte ušetřit tím, že topení úplně vypínáte, neděláte dobře. Na příliš vychladlý byt je pak potřeba intenzivněji topit a spotřeba je větší. (shutterstock.com)
    19. prosince 2017 ● 06:00

    Topná sezóna začala. A vám se možná před očima vybavila poslední faktura, kterou jste za minulou zimu museli zaplatit.  Letos ale může být všechno jinak. Právě na topení se totiž dá snadno ušetřit. A nemusíte kvůli tomu ani pořizovat nová okna nebo měnit radiátory. Stačí se jen vyvarovat těch nejčastějších chyb, které většina z nás dělá.

  • 1.

    Nepřetápějte zbytečně


    Autor: Shutterstock.com

    Víte vůbec, na kolik stupňů vlastně máte vytopený byt? Pokud ne, podívejte se na teploměr. V českých domácnostech máme většinou přetopeno. Rtuť se obvykle vyšplhá až k pětadvaceti stupňům Celsia. Jak jste na tom vy? Zkuste teplotu změřit v každé místnosti. Pokud teploměr nemáte, pořiďte si ho. Tahle investice se vám bohatě vrátí. Mít vytopeno na pětadvacet a více stupňů je víc než nehospodárné. Uvědomte si, že vyšší teplota také znamená vyšší spotřebu, a tím i vyšší výdaje. Věděli jste, že zvýšení teploty v interiéru o pouhý jeden stupeň zvýší spotřebu energie o neuvěřitelných šest procent.

    Navíc pro každou místnost je vhodná jiná teplota. Zatímco v obýváku vám bude dobře při dvaceti až jedenadvaceti stupních, v ložnici se vám bude lépe usínat a spát při teplotě ještě nižší. Úplně stačí šestnáct až osmnáct stupňů Celsia. S chodbami je to podobné. Naopak přitopit si můžete v koupelně. Zvláště, pokud máte děti. Ideální teplota je dvacet tři až dvacet pět stupňů.

  • 2.

    Udržte teplo uvnitř

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Cítíte někdy, když procházíte kolem okna, závan chladného vzduchu? Máte v předsíni studenou podlahu, protože se zima z chodby pod dveřmi dostává dovnitř? Zaměřte se na tato místa a nepouštějte teplo zbytečně ven.

    "Je dobré okna a dveře něčím utěsnit. Pro začátek by mohlo stačit těsnění, které koupíte v každém hobby marketu. U dveří někdy také stačí koupit vyšší práh a teplo zůstane uvnitř. Na noc je pak lepší zatáhnout rolety a závěsy, teplo se tak déle udrží v místnosti," radí Petr Roubíček, odborník na teplárenství ze společnosti Jablonecká energetická.

  • 3.

    Nevětrejte dlouho, ale intenzivně

    Ilustrační foto
    Autor: Profimedia

    Větrání je pro správné klima v domácnosti zásadní. Ať už v létě, nebo v zimě. Dýcháním a pobytem v místnostech se totiž do vzduchu dostává nejen oxid uhličitý, což následně způsobuje naši únavu a ospalost, ale zvyšuje se také relativní vlhkost vzduchu. To má za důsledek známé "pocení" oken a tvorbu plísní.

    Když je venku chladno, větrejte krátce a intenzivně. Okna otevřete dokořán, můžete vytvořit i průvan. Tím se rychle vymění vzduch, ale o teplo nepřijdete. Pokud ale větráte například otevřenou ventilačkou a dlouho, postupně se ochlazují zdi a vybavení domácnosti a vy pak budete muset celý byt vytápět znovu. 

  • 4.

    Pusťte teplo do místnosti


    Autor: Shutterstock.com

    Teplo z radiátorů se musí dostat až k vám. V případě, že přes radiátory máte záclony a závěsy, nepůjde to. Na radiátorech také nesušte prádlo, raději si pořiďte sušák. "Prodávají se i fólie, které nalepíte za radiátor. Teplo se pak odráží od zdi do místnosti a vy zbytečně nevytápíte stěnu," doporučuje Roubíček.

  • 5.

    Regulujte

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jste celý den mimo domácnost? Pořiďte si termostat, který během té doby udrží teplotu v bytě na přijatelném minimu. A vy si ho nastavíte tak, že začne víc topit až před vaším návratem domů. Stejně tak vám ohlídá snížení teploty na noc, kdy je úplně zbytečné vytápět prázdný byt. Ráno pak v obytných místnostech začne přitápět třeba půl hodiny před tím, než vám zazvoní budík. A co je lepší než vstát do vyhřátého bytu?

  • 6.

    Topení nevypínejte

    Autor: profimedia.cz

    Pokud se snažíte ušetřit tím, že topení úplně vypínáte, neděláte dobře. Na příliš vychladlý byt je pak potřeba intenzivněji topit a spotřeba je větší. Pokud odcházíte do práce nebo mimo domov, snižte teplotu na sedmnáct stupňů. Při dlouhodobějším opuštění rodinného domu snižte teplotu až na stupňů patnáct. Pokud bydlíte v bytovém domě, ať už je zásobován centrálně, či má vlastní kotelnu, je dobré vždy topit minimálně na šestnáct stupňů. Tohle teplo máte totiž většinou už v ceně a zaplatíte jej tak jako tak. Připlácíte až to, co protopíte "navíc". Pokud tedy necháte teplotu klesnout níže, nepomůžete si, naopak platíte za něco, co jste vlastně vůbec nevyužili.

    Proměna koupelny: Desítky let stará nemoderní koupelna prokoukla a vyhoví i starším lidem

    Proměna koupelny: Desítky let stará nemoderní koupelna prokoukla a vyhoví i starším lidem

    Koupelna u Křížků je velká a byla i slušně vybavená. Manželé ale měli stále naléhavější  potřebu úprav a nakonec došlo na radikální proměnu.celý článek

    Podívejte se i na tipy, jak zazimovat chatu

Přidat názor
Počet komentářů: 12

Josef124: Já jsem vloni porovnával naší cenu za topnou sezónou s tím, kolik zaplatí sousedé a je to teda velký rozdíl. Oba máme stejný dům, akorát, že my topíme dřevem a oni elektřinou. V obýváku máme krbová kamna a je u nich takové teplo, že se tam kolikrát nedá ani vydržet . Z kamen vede ven komín, který jsem koupil z https://www.poctivy-komin.cz/ a je dostatečně velký, takže má dobrý tah, i když ho nenechávám čistit po každé zimě.

(15. 12. 2020 19:15)

Tarpedivan: Myslím, že super tipy. Mně osobně se na šetření za topení asi nejvíce osvědčilo těsnění oken a dveří. Minulý rok jsem dával do oken takové to samolepící těsnění z https://www.tesnenitexim.cz/TESNENI-OKEN-A-DVERI-c1_0_1.htm a musím říct, že ten rozdíl jde opravdu znát.

(23. 12. 2018 11:45)

Ferenze113: Klimatizaci už máme, teď by se nám určitě hodil nějaký měřič tepla. Známý mi doporučoval výrobky od http://www.mereni-tepla.cz/ , máte s nimi někdo případně zkušenosti? Předem děkuji za každou odpověď.

(14. 08. 2018 19:18)

mrazkova@tiscali.cz: Můžu jen potvrdit bod č. 2, co jsme všechny žaluzie a záclony vyměnili za rolety den a noc, topíme podstatně méně.. navíc mi odpadla práce s praním a věšením záclon, což je taky velké plus. Kdybyste se chtěli inspirovat, tak mrkněte na http://www.mk-rolety.cz/latkove-rolety/den-a-noc/

(10. 01. 2018 20:27)

martin.brh...@...: Já jsem loni na podzim objevil akumulační topné panely, nejdřív jsem teda pořídil jen jeden do koupelny, ale když jsem viděl, jak rychle a hlavně dobře místnost vytopí, vzal jsem další dva na chalupu. Fakt pecka, žádný crcání se zatápěním a čekáním, až bude teplo. Kupoval jsem je přes eshop, namontoval sám. Maj je tady: http://www.zatoptesi.cz/o-topeni, fakt doporučuju!

(27. 03. 2017 11:42)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy