Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zazimování muškátů: Jak na to, aby příští rok zase bohatě vykvetly

/
  • Pelargonie patří k nejoblíbenějším truhlíkovým květinám.
    Pelargonie patří k nejoblíbenějším truhlíkovým květinám. (shutterstock.com)
    7. listopadu 2022 ● 06:00

    Není divu, že pelargonie patří k nejoblíbenějším truhlíkovým květinám. Jsou vděčné a nenáročné. Nepotřebují žádnou přehnanou péči, prospívají i v méně vhodných podmínkách. A navíc kvetou od května až do prvních mrazů. Pokud ale chcete, aby se zase na jaře předvedly v celé své kráse, musíme teď muškátům dopřát zimní spánek a čas na regeneraci.

  • 1.

    Hlídejte venkovní teplotu

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Pokud váháte, kdy je ten nejlepší čas na zazimování muškátů, zapamatujte si, že rozhoduje počasí a venkovní teplota. Asi je vám jasné, že i když jsou muškáty opravdu odolné a vydrží hodně, zimu venku nepřežijí. Mráz může rostliny výrazně poškodit. První přízemní mrazíky by sice pravděpodobně moc škody nenapáchaly, ale proč zbytečně riskovat ztrátu. Je určitě lepší předvídat a pelargonie uklidit někam dovnitř dřív, než teploty spadnou pod nulu.

  • 2.

    Kam s nimi

    Autor: Shutterstock.com

    Nezapomeňte, že i když muškáty potřebují "klid", aby mohly načerpat síly, ve tmě se jim dařit nebude. Co s muškáty přes zimu? Jako všechny rostliny vyžadují světlo, takže je určitě neukládejte do sklepa nebo temné garáže. Nepřirozeně by vytáhly a nakonec by uhynuly. Protože pro regeneraci potřebují teplotu mezi 6 až 8 °C, maximálně však 10 °C, je nejvhodnějším prostorem například nevytápěná chodba s okny, venkovní dílna, netemperovaný skleník nebo třeba světlá neobývaná půda. Dobrým řešením jsou také klasická špaletová okna. Rostliny můžete umístit mezi ně.

  • 3.

    Nezapomínejte na zálivku

    ...
    Autor: shutterstock.com

    I během odpočinku potřebují pelargonie vláhu. Samozřejmě ale v podstatně menší míře než během vegetačního období. Pokud jste tedy ještě zálivku neomezili, udělejte to teď. Stačí jedno zalití za týden. Později pak zalévejte jen jednou až dvakrát měsíčně. Při přemokření by rostliny mohla napadnout hniloba. Důležité ale je, aby substrát nikdy úplně nevyschnul. Čas od času ho proto pohmatem zkontrolujte a četnost zálivky tomu přizpůsobte. Obecně platí, že čím nižší je teplota, tím méně vody bude potřeba. Až do jara nehnojte!

  • 4.

    Vezměte do ruky nůžky

    Autor: Profimedia.cz

    Převislé muškáty zkraťte ostrými nůžkami nebo nožíkem na délku zhruba patnácti centimetrů. Z těch vzpřímených nebo stále oblíbenějších anglických pečlivě oberte uschlé listy a květy a pak opatrně odstraňte letošní výhony. Ty by totiž rostlinu jen zbytečně vysilovaly. Odstříhněte nebo odřízněte je těsně nad kolénkem tak, aby zůstalo zachované původní větvení. Pokud vám rostlina náhodou během zimy nasadí na květy, bez milosti je vyštípejte a přemístěte ji na chladnější místo.

  • 5.

    Pravidelně je kontrolujte

    Autor: Shutterstock.com

    Asi vám nemusím připomínat, že k zazimování jsou vhodné jen zdravé muškáty bez náznaku jakékoliv choroby, plísně či přítomnosti škůdců. Ani ty ale nezapomínejte pravidelně kontrolovat. Nejlépe jednou za týden. Může se totiž stát, že se nakazí od dalších rostlin v místnosti. Jakmile objevíte, že některá z pelargonií není v pořádku, zakročte dřív, než bude pozdě. Odstraňte ji a ostatní rostliny ošetřete. Nejúčinnější pro boj s chorobami jsou chemické postřiky. Na případné škůdce použijte malé lepové destičky určené do květináčů. Případné škůdce nalákají, ti se na ně přilepí a zahynou.

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy