Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pořiďte si rýmovník! Zázračnou rostlinu můžete pěstovat i doma

/
  • Voňavá bylinka je na pěstování poměrně nenáročná.
    Voňavá bylinka je na pěstování poměrně nenáročná. (shutterstock.com)
    7. listopadu 2016 ● 06:00

    Zapomeňte na všechny ty nosní kapky i spreje, neutrácejte za zásoby papírových kapesníků. S ucpaným nosem můžete zatočit i jinak. Stačí, když si do každé místnosti postavíte rýmovník. Bylinku, která se stává stále oblíbenější pokojovkou. Oceníte ji navíc nejen v době nachlazení. Krásně totiž provoní celý byt. Navíc funguje i jako účinný odpuzovač hmyzu. A uplatnění pro ni najdete i v kuchyni. Cenné rady, jak rýmovník pěstovat a jak ho použít, najdete v našem článku.

  • 1.

    Co je vlastně rýmovník

    ...
    Autor: shutterstock.com

    O  bylince s latinským jménem Plectranthus, patřící do čeledi hluchavkovitých, jste už možná někdy slyšeli. Známá je nejen pod názvem rýmovník, ale také mexický nebo řecký eukalyptus, kubánské oregáno, španělský tymián, indický brutnák nebo třeba molice či moud. Silně aromatická rostlina má poměrně tlusté dužnaté listy hustě poseté stříbřitými chloupky, které se téměř nedají usušit. Nejlepší je proto mít rýmovník při ruce stále čerstvý. Jeho vůně je velmi zvláštní, připomínající směs eukalyptu, kafru, meduňky a mentolu. Pěstovat se dá celoročně v interiéru, přes léto se mu ale bude dařit i venku.

     

  • 2.

    Dopřejte mu světlo

    ...
    Autor: shutterstock.com

    I když je rýmovník poměrně nenáročná rostlina, pár věcí jí nesvědčí. Tou první je nedostatek světla. Ideální je umístit ho na vnitřní parapet východního nebo západního okna, kam část dne svítí sluníčko. Před přímými poledními paprsky ho ale chraňte. Přes léto ho pak můžete klidně přemístit na balkon, terasu, vnější okenní parapet nebo do zahrady. Letnění mu svědčí, nádherně se vám rozroste.

     

  • 3.

    Pozor na průvan

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Rýmovník miluje teplo. A nevadí mu ani suchý vzduch. Ve vytopených bytech se mu tak opravdu daří. Pokud ho letníte, včas ho vezměte domů. Nesnese totiž dlouhodobější pokles teploty pod dvanáct stupňů. Na podzim a přes zimu si pak doma dejte pozor na průvan. Rostlinka by nastydla a okamžitě by začala žloutnout a vadnout. Nebezpečný je i krátký proud mrazivého vzduchu během větrání.

     

  • 4.

    Nepřelévejte ho

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Další věcí, na kterou je tahle bylina citlivá, je přelití. V ten moment začne chřadnout, zčerná a brzy uhyne. Mnohem lépe než přemokření snáší sucho, které jí hned tak neublíží. Pravidelně kontrolujte povrch zeminy v květináči a zálivku rostlině dopřejte jen tehdy, je-li opravdu vyschlý. Jednou za dva týdny jí také dodejte potřebné živiny. Vzhledem k tomu, že rýmovník budete používat i na čaj a při vaření, zvolte biologické hnojivo nebo to určené přímo na bylinky.

     

  • 5.

    Na jaře přesazujte

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Nově přinesenou zakoupenou rostlinu přesaďte i s balem do větší nádoby hned, jak si ji přinesete domů. Na jaře, ideálně v březnu či dubnu, pak rýmovník přesazujte pravidelně. Mladé rostlinky můžete dokonce přesazovat dvakrát ročně, vždy do o něco větší nádoby. Je důležité použít dobře propustnou zeminu s větším podílem písku. Pozor si dejte na to, aby měl květník odtokový otvor. Na dno pak ještě před nasypáním zeminy raději dejte drenáž. Použít můžete keramzit nebo třeba kamínky.

  • 6.

    Zaštipujte

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Vůbec se toho nebojte. Právě díky zaštipování vrchních výhonků vám bude rostlina nádherně košatět. Místo jedné odštíplé větvičky vám totiž vyrostou hned dvě další. Navíc tak můžete korigovat její výšku a tvar. Ideálně z ní udělejte kouli.

     

  • 7.

    Namnožte si ho

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Není na tom vůbec nic složitého. Rýmovník se množí opravdu snadno. Oddenky totiž velmi dobře zakořeňují. Stačí dát větvičky, které odštípnete, do vody nebo je můžete rovnou zapíchnout do vlhkého písku. Během pár dní už budou mít vlastní kořínky. Vy tak brzy můžete mít rostlinku v každém pokoji a ještě obdarovat příbuzné a známé.

     

  • 8.

    Jak ho využít

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Jak už jsme zmínili v úvodu článku, má rýmovník široké spektrum využití. Jedním z nich je účinek obsažených silicí na dýchací cesty. Když ucítíte první příznaky rýmy či nachlazení, utrhněte si pár lístků, v ruce je pomalu mněte a inhalujte. K inhalování se nejlépe hodí rýmovník purpurový (Plectranthus purpuratus). Ten i další poddruhy pak můžete využít i k přípravě čaje, který pomáhá nejen na nachlazení, ale také mírní bolesti hlavy, astma, střevní a žaludeční koliky, urovnává trávení, snižuje vysoký tlak, cholesterol, příznivě působí při srdečních potížích, pomáhá odstraňovat ledvinové a žlučové kameny. Vychladlý odvar pak urychluje hojení, je tak skvělý na potírání drobných ran a popálenin. V místnosti, kde je rostlina umístěna, se zcela prokazatelně lépe dýchá. Odpařující se silice navíc odpuzují mouchy, komáry, moly, mšice a jiný hmyz.

  • 9.

    Vyzkoušejte ho i v kuchyni

    ...
    Autor: shutterstock.com

    I při vaření má rýmovník rozsáhlé využití. Použít ho můžete jemně nasekaný do salátů, polévek, hodí se do marinád ke grilovaným masům, skvěle ochutí pečená těžká masa jako je hovězí nebo skopové, výborný je i ke zvěřině. Přidat ho můžete také do domácích paštik.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 10

zdleon@...: Dobrý den všem co mají tuto rostlinku.Dostal jsem jí ale vůbec nevím jak jí udělat dobré podmínky i když si je přečetl ale stále mi černají spodní lístky.Měl jsem jí nejdříve k zakořenění ve vodě a spodní lístky začaly černat,narostly kořínky a tak se přesadila a stále spodní lístky černají.Protože mi příjemně voní,nechtěl bych o ní přijít.Poradí mi někdo jak s ní?Předem děkuji

(19. 09. 2017 10:05)

maca.mat@...: můj email je :maca.mat@seznam.cz--pro další zprávu.JOSEF

(23. 07. 2017 15:05)

maca.mat@...: Zdravím Vás,chtěl bych si pořídit tuhle rostlinku//rýmovník//,tuto bylinku zná asi málokdo.Kde se dá sehnat?Nebo by jste mi ji mohla poslat??Děkuji za zprávu JOSEF

(23. 07. 2017 15:02)

stejmar:  honza46 - odkud jste. V Pardubicích předám.

(03. 07. 2017 21:59)

filovamilu...@...: už sem poslala hodně rostlinek rýmovniku poštou a zatim se nestalo že by bylinka došla nějak poškozená a všem pekně roste.

(31. 03. 2017 21:24)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy