Šípkový čaj nevařte, ale louhujte! Jak na bylinky, abyste nepřišli o vitaminy? | Blesk.cz
22. srpen 2018
Svátek slaví Bohuslav, zítra Sandra

Šípkový čaj nevařte, ale louhujte! Jak na bylinky, abyste nepřišli o vitaminy?

/
  • Čaj z plodů šípkové růže je nejen chutný, ale i zdravý. Musíte však vědět, jak ho správně připravit.
    Čaj z plodů šípkové růže je nejen chutný, ale i zdravý. Musíte však vědět, jak ho správně připravit. (shutterstock.com)
    14. listopadu 2016 ● 06:00
     

    Je tu podzim. Čas plískanic, sychravého počasí i nízkých venkovních teplot. A s nimi ruku v ruce přichází také kašel a rýma. Nachlazení se v tomto období obvykle nevyhneme. Proč však hned sahat po drahých lécích. Řešením i vhodnou prevencí jsou bylinné čaje. Musí ale být uvařené tak, abyste se o účinné látky v nich zbytečně nepřipravili. Poradíme vám, jak takový lipový, heřmánkový, zázvorový nebo třeba šípkový čaj uvařit.

  • 1.

    Nepřipravujte se o cenné látky

    ...

     

    Nejčastěji pijeme "čaj" šípkový, zázvorový, heřmánkový, lipový, dále výluhy z různých směsí bylinek, případně plodů. Většina z nás ale všechny tyhle nápoje připravuje stejným způsobem. A to tak, že je zalijeme vroucí vodou, necháme vyluhovat a vypijeme. Jenže takto se často přípravíme o všechny ty léčivé látky a případné vitaminy v nich obsažené. Každá ingredience vyžaduje něco jiného. Existují v podstatě tři způsoby, jak zdravé čaje správně připravit. Výluh lze získat během varu, zalitím horkou vodou či za studena.

     

  • 2.

    Šípek vyluhujte ve studené vodě

    ...

    Pokud šípkový čaj zaléváte vroucí vodou, děláte obrovskou chybu. Připravujete se totiž nejen o většinu vitaminu C, ale i dalších, jako jsou vitamin A, K a vitaminy skupiny B. V tomto případě je správná příprava čaje víc než důležitá. Ze šípků, ale i z kořene ibišku, sladkého dřeva, kozlíku lékařského, lněného semínka a dalších drog obsahujících sliz a škrob, se připravuje takzvaný macerát. To je výluh za studena. Varem by se totiž přítomné prospěšné látky rozložily.

     

    Použitá ingredience se přelije šálkem vlažné vody a ponechá se tři až dvanáct hodin, někdy i několik dnů stát za občasného zamíchání při pokojové teplotě. Macerát ze šípků připravíte tak, že sušené plody podrtíte, na litr vody použijete přibližně dvě polévkové lžíce drti a necháte je přes noc louhovat ve studené vodě. Získaný nálev přeceďte přes umělohmotné sítko nebo plátýnko. Těsně před konzumací nápoj pak jen zahřejte na zhruba sedmdesát stupňů Celsia. Jen při tomto postupu zachováte v získaném nápoji co největší obsah vitaminu C. Pít ho ale můžete i studený.

     

  • 3.

    Bylinky zalejte vroucí vodou

    ...

    Z ingrediencí obsahujících silice, jako jsou máta, meduňka, šalvěj, anýz, fenykl, kmín a podobně, i z bylin jako jsou lipový květ, heřmánek, pelyněk, zeměžluč a další se připravuje nálev. To je výluh získaný za tepla. Droga se přelije vroucí vodou, hrneček nebo konvička se přikryje a na teplém místě nechá stát asi patnáct minut. Nálev se pak scedí a ihned konzumuje.

     

  • 4.

    Kůru a kořeny povařte

    ...


    Nápoje z tvrdých rostlinných částí, např. ze dřev, kůry a kořenů, pokud neobsahují větší množství silice, se pak připravují varem a nazývají se odvar. Ten získáte tak, že rostlinné části vhodíte do příslušného množství studené vody, v přikryté nádobě je zahřejete k varu a vaříte asi deset až patnáct minut. Nápoj i s drogou pak ještě necháte asi čtvrt hodiny stát, pak scedíte a konzumujete.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy