První ručně vyráběné adventní kalendáře se objevily již v polovině 19. století, v průběhu dvacátého století se pak adventní kalendáře začaly tisknout a vyrábět právě s otevíracími okénky. Za nimi se skrývaly nejprve různé obrázky s biblickými výjevy, citáty a veršíky, později čokoládky, různé sladkosti či drobné dárky. Variant, jak si sestavit adventní kalendář a čím jej naplnit je tedy celá řada. Tip na jeden z nich – adventní kalendář se šuplíčky – a návod na jeho výrobu nám poskytla lektorka kreativních kurzů Irena Vohlídková.

Video
Video se připravuje ...

Váš Prima receptář: Adventní kalendář Prima TV/BPŽ


Co budeme potřebovat:

• předpřipravenou papírovou zásuvkovou komodu
• akvarelový papír
• ozdobná razítka s vánoční tematikou a s čísly
• barevné inkousty
• tiskařské polštářky
• řezačku (nebo nůžky)
• kulatou raznici
• lepidlo
• oboustranně lepicí kolečka
• malé dárečky či sladkosti

Postup:

Čelní stranu šuplíčku ozdobíme vlastnoručně dekorovaným papírem. Akvarelový papír, který dobře vstřebává inkoust, hustě potiskneme po celé jeho ploše různobarevnými razítky s vánočními motivy. Abychom udrželi svěží a plnou barevnost, po každém natisknutí razítko znovu namočíme do tiskařského polštářku s inkoustem.

Pozor! 20 věcí v domácnosti, které jsou špinavější než záchodové prkénko

Pozor! 20 věcí v domácnosti, které jsou špinavější než záchodové prkénko

Možná máte pocit, že nic ve vaší domácnosti na sobě nemůže mít víc bakterií než prkénko na vaší toaletě. To je velká chyba! Ve skutečnosti je takových…celý článek

Potištěný papír rozstříháme podle šablony na 24 dílků odpovídajících velikostí čelní straně zásuvky. Pomocí raznice vytvoříme uprostřed horní hrany papíru půlkruh na prst, abychom mohli šuplíček otevírat. Ozdobený a na míru nastříhaný papír nalepíme na čelní stranu jednotlivých šuplíčků. Vezmeme si další arch papíru, na který natiskneme čísla od 1 do 24. Pomocí kulaté raznice jednotlivá čísla vystřihneme a posléze nalepíme na šuplíčky. Pro snazší manipulaci použijeme oboustranně lepicí kolečka. Nyní můžeme přistoupit k plnění šuplíčků. To, čím to bude, abychom svým dětem udělali opravdovou radost, je již jen na každém z nás…

Poznámka: Pokud se nám nepodaří sehnat předem připravenou komodu se šuplíčky nebo pokud chceme mít celý kalendář vyrobený čistě vlastníma rukama, můžeme použít prázdné krabičky od sirek. Ty slepíme k sobě, barevně sjednotíme, dozdobíme a jako úchyt pro otevírání nalepíme korálek.

Celý pořad Váš Prima Receptář sledujte v neděli 20. listopadu v 11.55 na Primě.