Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

10 skvělých triků, jak využít citron při úklidu

/
  • Jak doma využít citron?
    Jak doma využít citron? (istock.com)
    5. září 2023 ● 14:20

    Citrony nechybí snad v žádné domácnosti. Víte ale, že kromě použití v kuchyni vám posloužit i jako úžasný čisticí prostředek, který je navíc ekologický? Poradíme vám, na co všechno ho můžete využít. Až to vyzkoušíte, nedáte už na něj dopustit.

  • 1.

    Provoní ledničku

    Autor: profimedia.cz

     

    Člověk nemusí být zrovna bordelář, aby ho občas při otevření lednice neporazil zápach z ní vanoucí. Může to být aromatickým jídlem nebo zatoulaným kouskem někde v jejích útrobách. Ať tak, či tak, jako lapač pachů funguje citronová šťáva. Naneste trochu na vatový tamponek a vložte ho do lednice. Ale pozor, předtím se zbavte všech strůjců zápachu!

  • 2.

    Vybělí kuchyňské prkénko

    Autor: Shutterstock.com

    Věděla jste, že kuchyňská prkénka patří k těm nejznečištěnějším předmětům v domácnosti? Proto není od věci ho čas od času pořádně vydrhnout. Vezměte citron, rozpulte ho a potírejte jím prkénko, které chcete vyčistit. Stejně tak poslouží neředěná citronová šťáva, pokud si ji nanesete na houbičku.

  • 3.

    Osvěží vzduch

    Autor: Shutterstock.com

     

    Každý, kdo doma topí, ví, že ubránit se suchému vzduchu není žádná legrace. Můžete si ale vyrobit zvlhčovač, díky kterému se vám bude doma dýchat lépe. Misku naplňte vodou a dejte do ní citronovou (nebo klidně pomerančovou) kůru, hřebíček, skořici a jablečné slupky. Misku položte na topení a nechte vonnou směs pronikat pokojem!

     

  • 4.

    Vyčistí mikrovlnku

    Autor: Shutterstock

     

    Do spreje nalijte 240 ml bílého octa, 240 ml vody, 5 kapek esenciálního citronového oleje, 5 kapek levandulového esenciálního oleje a promíchejte. Pak směs nastříkejte do mikrovlnné trouby, setřete houbičkou a opláchněte vodou. Nechte patnáct minut větrat.

     

  • 5.

    Vypulíruje nerez

    Autor: istock.com

     

    Nerezové prostory v kuchyni jsou sice krásné na pohled, ale udržovat je čisté je tak trochu očistec. Jestli se vám dělá nevolno z používání všemožných chemických prostředků, můžete si namíchat čisticí pastu doma. Vezměte citronovou šťávu a smíchejte ji se solí, případně jedlou sodou. Připravenou směs naneste lehce na houbičku a jemně s ní vydrhněte dřez nebo kuchyňské kohoutky.

     

  • 6.

    Sušený odpudí moly

    Autor: archiv firem

     

    Objevují se vám ve skříni moli? Zkuste je zahnat právě citrony! Kyselá šťáva z nich by si s hmyzem určitě také poradila, ale mnohem humánnější varianta je odpudit je vůní. Nakrájejte citron na kolečka a nechte ho usušit. Pak plátky vložte do látkového sáčku a umístěte je do skříně s oblečením.

     

     

  • 7.

    Zlikviduje skvrny

    Autor: profimedia.cz

     

    Máte oblíbené tričko, u kterého víte, že byste ho už neměla nosit, protože má fleky? Pak mu dejte ještě poslední šanci a zkuste se jich zbavit pomocí citronu. Jednoduše smíchejte stejný podíl vody a citronové šťávy, textilii namočte a skvrny zkuste vydrhnout.

     

  • 8.

    Vybělí prádlo

    Autor: Shutterstock.com

     

    Stejně tak můžete citron použít i jako přírodní bělidlo při praní prádla. Kromě klasického pracího prostředku, který běžně užíváte, nalijte na prádlo do pračky jeden šálek citronové šťávy. Nejenže bude prádlo voňavější, ale také bělejší a zářivější.

     

  • 9.

    Odbarví svačinové krabičky

    Autor: istock.com

    Dostat zbytek oběda z krabičky může být svízel. Zvláště tehdy, když si vaše milovaná ratolest vzpomene, že tam měla před čtyřmi dny schovaný chleba. Pokud krabičku umyjete a pak ještě přetřete rozkrojeným citronem, zbavíte ji nejen zápachu, ale třeba i zbarvení od červených omáček.

     

  • 10.

    Ovoní koš na odpadky

    Autor: shutterstock.com

     

    Oloupejte citron nebo pomeranč a slupky hoďte na dno odpadkového koše. Na ně pak normálně vložte sáček, jako to děláte obvykle. Citrusová vůně eliminuje zápach potravin. Jednou za čtrnáct dní slupky vyměňte za nové.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1

GustavoWoltmann: Citron je úplně skvělý na odmaštění a zbavení se nepříjemného pachu. Gustavo Woltmann

(18. 01. 2017 15:56)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy