Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak si doma vypěstovat ananas? Je to překvapivě jednoduché

/
  • ...
    ... (shutterstock.com)
    13. ledna 2017 ● 06:00

    Chuti čerstvého ananasu není těžké propadnout. Je mnohem lepší než kompotovaný a samozřejmě také zdravější, protože obsahuje vitaminy a není přislazovaný. Věděli jste, že si ze zbytků toho snězeného můžete vypěstovat novou rostlinu, na které vám vyroste nový plod? Prozradíme vám, jak to udělat.

  • 1.

    Při nákupu vybírejte pečlivě

    Základem budoucího úspěchu je koupit ananas, který bude co nejčerstvější. Poznáte to snadno. Nezáleží vůbec na tom, jak velký plod je, důležité je, aby růžice listů byla na pohled svěží, neoschlá a nepomačkaná. Pokud za lístky zatáhnete, musí pevně držet a ne vám zůstat v ruce. To by znamenalo, že růžice už zevnitř hnije. Zkontrolujte také, zda má nepoškozený živý střed. Někteří prodejci ho totiž odstraňují.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Vypěstovat si ananas doma není vůbec složité. Jak na to se dozvíte v tomto videu. YouTube.com

  • 2.

    Jak správně oddělit růžici

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Dalším neméně důležitým krokem je příprava růžice k zakořenění. Někdo doporučuje její odříznutí nožem, mnohem lepší je ale ji od plodu oddělit ukroucením. Zakořenění totiž pak bývá úspěšnější. Na růžici totiž nezůstanou zbytky dužiny, které by pak mohly začít zahnívat.

     

    Ukroucenou růžici pak důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, odstraníte tak zbytky šťávy. Nakonec odspodu opatrně postupně odtrhejte asi čtyři řady listů tak, aby vám dole zůstala holá "stopka".

     

  • 3.

    Zakořenění je nejjistější ve vodě



    Nachystejte si takovou sklenici, aby v ní růžice stála takovým způsobem, že spodní holá část bude ponořená asi centimetr až dva ve vodě (nejvhodnější je voda měkká nebo destilovaná).

    Vodu pravidelně dolévejte a růžici umístěte v teplém pokoji mimo dosah slunečních paprsků. Občas zkontrolujte, zda konec růžice nezahnívá. Podle teploty v místnosti a také podle stavu při nákupu pustí za měsíc až za dva poměrně značné množství bílých kořínků.

     

  • 4.

    Výsadba je snadná

     

    Zakořeněnou růžici zasaďte do směsi zahradnického substrátu a říčního písku v poměru 2:1, a to do rozměrově přiměřeného, ne však příliš velkého květináče. Ananasovník budete ještě jedenkrát přesazovat, konečná velikost květináče ale nebude větší než pětadvacet centimetrů.  

    Sázet rostlinu do většího kbelíku je zbytečné, protože je třeba, aby substrát vysychal. Ananasovník umístěte na světlé okno, má rád i spodní teplo, takže se mu bude líbit na parapetu nad ústředním topením. V létě ho můžete letnit, ale chraňte ho před přímým sluncem, které mu zbarví listy dočervena a zastaví růst. Nejlépe mu vyhovuje polostín s ranním sluncem.

     

  • 5.

    Poskytněte mu prostor

     

    Počítejte s tím, že ananasovník, se kterým budete žít alespoň tři roky, než zaplodí, není žádný drobeček. Postupně dosáhne poměrně úctyhodných rozměrů (některé listy jsou přes metr dlouhé), takže pro něj musíte najít místo, kde nebude překážet. Listy navíc mívají na koncích ostré háčky, což může být problém hlavně v rodinách s malými dětmi. Ideální je například zimní zahrada, v níž ani v nejchladnějších měsících neklesne rtuť teploměru pod patnáct stupňů Celsia.

    Vezměte také v úvahu, že během letního období dokáže ananas tak vyrůst, že se s ním na podzim poměrně nesnadno vrací zpátky do bytu. Překážejí-li listy už moc, lze růžici částečně svázat, aby nebyla rozkleslá do stran. Staré, úplně dole rostoucí a oschlé listy můžete odříznout nebo odstřihnout. Ananasovník zalévejte měkkou, případně alespoň odstátou vodou až tehdy, když původní substrát dostatečně proschl, jinak hrozí zahnívání.

     

  • 6.

    Zálivka rovnou do růžice

     

    Ananas patří mezi bromeliovité rostliny, zálivku tedy můžete lít i přímo do listové růžice. To samé platí i pro hnojení. Doporučená hnojiva jsou Kristalon Květ a plod, s úspěchem lze využít i hnojivé tyčinky pro orchideje a bromélie, které zatlačíte do substrátu po obvodu květináče.

     

    Ananas je třeba hnojit celoročně. Zpravidla po třech letech se úspěšný pěstitel dočká plodu, který vyrůstá ze středu rostliny a postupně vystupuje na silné dřevnaté stopce mezi listy. Oboupohlavní květy se opylují samy a postupně se mění ve zdužnatělé lůžko, podobně jako například u jahodníku. Jsou drobné a mají fialovou barvu.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 2

GustavoWoltmann: já si doma pěstuji guavu a avokádo. Gustavo Woltmann.

(18. 01. 2017 15:53)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy