„Spousta zahrádkářů vysévá do toho, co má doma, tedy do různých plastových mističek a vaniček,“ říká zahradnice Šárka Zelenková pro pořad Váš Prima receptář s tím, že u některých rostlin proti tomu nelze nic namítnout.

Například taková řeřicha se dá běžně předpěstovat na vatičce v jakémkoli kelímku. Pokud však chceme mít výsevy salátu, celeru, bazalky či oblíbených rajčat, je lepší se zaměřit na nádoby k tomu přímo určené, jako jsou platíčka, rašelinové květináče nebo rašelinové tablety. Poslední jmenované nám umožní pěstovat i jednotlivé rostlinky zvlášť.

„Pro jarní výsevy můžeme využít také nádoby, jako je pařníček, který si naplníme vhodným substrátem. Ten by měl být lehký a propustný, aby v něm sadba dobře vzcházela,“ vysvětluje zahradnice. „Vysévat pak můžeme do řádku nebo tzv. naširoko, což znamená, že semínka rozhodíme po celém povrchu, přitlačíme do země a zalejeme lehkou zálivkou.“ Poté, co pařníček přiklopíme, ovšem naše práce nekončí. Měli bychom bedlivě sledovat, zda mají rostlinky pro klíčení dostatek tepla, světla a vlhka. „Důležité je, aby výsevy nebyly přehuštěny a přemokřeny,“ upozorňuje odbornice, „protože pak by se nám mohly vyskytnout plísně.“

Video
Video se připravuje ...

Je čas na jarní výsev. Jak na to? Prima TV

Pokud nám to počasí dovolí, můžeme začít dokonce už i s výsevy na zahradě či ve skleníku do volné půdy, kterou bychom si ovšem měli předem připravit. „Půda by měla být kyprá a upravená do roviny tak, abychom do ní mohli vysévat,“ doplňuje paní Zelenková. Podle jejích slov by stálo také za úvahu půdu dezinfikovat, abychom se zbavili nežádoucích mikroorganismů, které by nám mohly výsadbu zcela zničit. „Pravou plíseň poznáme tak, že semenáčky začínají od krčků nebo na stoncích černat a postupně odumírají. Pokud plíseň nepodchytíme včas, může nám zlikvidovat celý výsev,“ varuje zahradnice a doporučuje preventivní aplikaci vhodného fungicidního přípravku, který se rozředí v konvi s vodou a kterým se takto záhon proleje.

 Celý pořad Váš Prima receptář můžete sledovat v neděli 12.3.2017 v 11.50 na Primě.