Nevybírejte jen očima
Okenní parapety, balkony i terasy bývají omezeny svou velikostí, nikoliv možnostmi pěstování. Je však třeba si uvědomit, že rostlina v nádobě čelí i při té nejlepší péči náročnějším podmínkám. Základem úspěchu je výběr rostlin. Volte takové, kterým můžete v maximální míře poskytnout vše, co ke svému zdárnému růstu potřebují. Musíte zohlednit jejich nároky na světlo, zálivku, výživu či velikost nádoby.

Jak si poradit s výběrem nádoby
Při výběru vždy berte v úvahu předpokládanou velikost rostlin a podle ní sáhněte po květináči, truhlíku či žardince. Pro převislé druhy volte závěsné nádoby nebo ty, které snadno připevníte na zábradlí, popřípadě na okenní parapet. Na trhu je dostupná řada řešení, včetně pokrokového neviditelného držáku Fixpot, který zajistí bezproblémové upevnění truhlíku na parapet bez nutnosti vrtání otvorů do oken. Výhod větších nádob využijete zejména při výběru vzrostlejších druhů a ve chvíli, kdy plánujete vytvářet vícedruhové rostlinné kombinace.

Autor: Plastia

Nebojte se kvalitního plastu, poskytne řadu výhod
Plast je v současnosti nejrozšířenějším materiálem používaným při výrobě květináčů a truhlíků. Díky nízké váze poskytuje jednoznačnou výhodu snadné manipulace a jednoduché údržby. Vytváří optimální podmínky pro pěstování rostlin. Oproti hliněným, které snadno vysychají, plastové nádoby déle uchovávají vláhu. Vyhněte se pouze nekvalitním tenkostěnným plastovým truhlíkům, které se snadno přehřívají.

Autor: Plastia

Samozavlažovací nádoby pomohou
Práci s pravidelnou zálivkou usnadní použití nádob s moderním samozavlažovacím systémem. Není třeba zalévat zdaleka tak často a nemusí vás proto trápit ani odjezd na víkend či kratší dovolenou. Rostliny v samozavlažovací nádobě si berou kořeny právě tolik vláhy, kolik potřebují. Nedochází tak k přemokření či uhnívání. Při výběru dejte pozor jen na jednu věc. V nádobě by nikdy neměl chybět přepadový otvor pro odtok vody. Kvalitní samozavlažovací truhlíky nabízí český výrobce z Nového Veselí, společnost Plastia. Luxusní samozavlažovací truhlík Siesta dá dokonale vyniknout kráse rostlin. Poskytne objemnou vnitřní část pro kořenový systém a při volbě světlé varianty minimalizuje možnost jeho přehřívání. Oblíbený samozavlažovací truhlík Mareta nabídne hravé barevné kombinace, které vdechnou život každému okennímu parapetu, balkonu či terase.

Autor: Plastia

Správná výživa
Substrát volte kvalitní. Můžete jej ještě vylepšit vyzrálým kompostem či vermikompostem. Jde o čím dál populárnější speciální domácí způsob přeměny organických zbytků kalifornskými žížalami. Chcete-li se dočkat záplavy květů, měli byste svým rostlinám poskytnout dostatek živin přihnojováním. Růst listů podporují hnojiva bohatá na dusík, pro vytváření květů je nutné dodávat květinám fosfor a draslík. Pokud rádi volíte přírodní cesty, zkuste využít síly enzymy nabitého žížalího čaje, dalšího produktu vermikompostování.

Spojte krásu s užitkem od jara až do podzimu 
Nebojte se experimentů. Do nádob můžete vysadit nejen obvyklé okrasné květiny, ale i většinu trvalek, bylinek, zeleniny nebo drobného ovoce. Milovníci okrasných ani užitných rostlin tak nepřijdou zkrátka. Rozhodně není nutné vyčlenit na zeleninu a ovoce samostatné nádoby. Snadno můžete spojit krásu s užitkem a v jednom truhlíku pěstovat pospolu rozličné rostlinné druhy. Literatura nabízí dostatek příkladů vhodných kombinací. Zeleninu a ovocné dřeviny v nádobách je dobré podsázet drobnějšími rostlinami, pro zpestření úrody například bylinkami nebo rostlinami s jedlými květy, k oživení nedělní tabule.

Teď zjara rozhodně rozjasněte svůj domov primulkami a jarními cibulovinami. Postačí jim pěstební nádoba postavená třeba jen na okenním parapetu. Odmění vás křehkou krásou. Později přisazujte další druhy, jako macešky, sedmikrásky nebo pomněnky. Postarají se o nádherně kvetoucí okna až do nástupu letniček. Vždy mějte na paměti nároky rostlin druhy pečlivě vybírejte podle orientace ke světovým stranám. Ne všechny rostliny totiž snášejí úpal či severní stinný balkon. Zejména tam je výběr menší. Begónie, fuchsie, netýkavky či hortenzie si ale v kráse se svými sluncechtivými konkurentkami nezadají. Prudké sluneční paprsky přímo milují středomořské suchomilné byliny a sukulenty. Vězte ale, že i tradiční pelargonie potřebují k bohatému květu dostatek slunce po celý den. Pokud si troufnete experimentovat s výsadbou, mohou vašim truhlíkům v období léta a podzimu vévodit drobné ovocné a zeleninové druhy.

Autor: Plastia

Buďte dostatečně kreativní při výběru rostlinek a svědomití v péči o ně. Váš balkon či terasu tak můžete proměnit na kouzelné místo odpočinku a přičarovat mu třeba i náladu Francouzského venkova.