Celý letošní leden se průměrná teplota pohybovala bezmála 4 °C pod dlouhodobým normálem a ani v ostatních zimních měsících jsme se příliš neohřáli. Na tom profitovali především vlekaři, kteří si budou ještě dlouho pochvalovat extrémně vydařenou sezónu. Odběratelé energií ale spíše zapláčou. S mrazivým počasím totiž pochopitelně stoupla spotřeba elektřiny i plynu, což se výrazně odrazí na celkovém ročním vyúčtování.

Změnou dodavatele můžete výrazně ušetřit

Pro některé domácnosti to znamená navýšení plateb až o 5 500 korun oproti předešlým rokům. Což není zrovna málo. Neplatí to však pro všechny. Finální částka, kterou odběratelé energií za tuto topnou sezónu zaplatí, nezáleží totiž jen na počasí, ale na mnoha dalších faktorech. Rozhodující bývá cenová politika dodavatele, od kterého odebírají. Pokud se chcete v cenících rychle zorientovat, využijte porovnání dodavatelů plynu a elektřiny.

„Rozdíl v nákladech oproti loňsku se sice hodně odvíjí od výkyvů teplot během topné sezóny, nicméně to nutně neznamená, že domácnosti nakonec drasticky prodělají. Celková roční suma nákladů závisí i na výši cen konkrétního dodavatele. Lidé tedy mohou své celkové náklady snížit přechodem k jinému dodavateli, a tak dosáhnout úspory v řádech tisíců korun,“ komentuje situaci Tomáš Suchý, energetický specialista z internetového portálu Ušetřeno.cz.

Proč jsou ceny jednotlivých dodavatelů tak odlišné?   

Cena plynu a elektřiny se skládá ze státem regulované složky a neregulované složky, jejíž výši si určují sami dodavatelé. Jejich podíl ovšem není rovnoměrný. Regulovaná část tvoří výrazně menší část výsledné ceny, kterou odběratelé zaplatí. Dodavatelé tak mají v podstatě volnou roku a mohou zkoušet, co jejich zákazníci vydrží.  

Lidé se ale většinou změny dodavatele děsí. Vidí za ní hromady papírování a také se bojí sankčních poplatků, a tak radši obětují nějakou tu kačku a u současného dodavatele setrvají. Ve skutečnosti však změna vůbec složitá není. Alespoň od dob internetu. Online kalkulačka ceny plynu a elektřiny vám dostupné produkty na trhu přehledně srovná a také vyhledá nejvýhodnější nabídku. Ihned uvidíte, kolik můžete ušetřit. 

Kdy je správný čas na změnu?

Pokud objevíte výhodnou nabídku a rozhodnete se dát vašemu současnému dodavateli vale, je ideální to udělat ještě před začátkem nadcházející topné sezóny. Ideálně hned po konci té současné. Je totiž třeba počítat s výpovědní lhůtou, která obvykle trvá 3 měsíce.