Její konzumace příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi a jsou jí připisovány také zázračné účinky v boji proti zánětlivým onemocněním, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, proti hemeroidům, ekzémům či při léčení popálenin. 

Svou vlastní metodu, díky níž lze hlívu ústřičnou pěstovat dokonce i v zahradě na místech nezakrytých a nezastíněných, vyvinul houbař Vlastimil Šavelka. „Tato metoda je jiná v tom, že naočkujeme podhoubí hlívy přímo do zeminy tak, aby do dřeva vrůstalo zespodu, tedy z místa s největší vlhkostí,“ prozrazuje odborník. „Já té metodě říkám metoda spodního očkování a nevytváříme tím umělé podmínky pro pěstování, nýbrž jdeme přírodě naproti.“

Když pan Šavelka vyhazoval do kompostu pokažené sadby, všimnul si, že se tam výborně rozrůstají, což ho inspirovalo k nápadu vyzkoušet to i v hlíně. „V suchém roce 2016 jsem to odzkoušel s vynikajícím výsledkem,“ dodává.

Video
Video se připravuje ...

Vypěstujte si doma hlívu ústřičnou Prima TV/BPŽ

Jak postupovat?

„Na záhoně vyhloubíme do zeminy jamku hlubokou zhruba na polovinu délky špalku, který k pěstování hub použijeme. Umístíme ho širší částí směrem dolů do hlíny, malinko zatlačíme a poté znovu vyjmeme. V tuto chvíli vsypeme na dno první vrstvu sadby. Použijeme zrnitou sadbu, což je speciální sadba, kdy jsou jednotlivá zrnka porostlá podhoubím hlívy. Poté vložíme špalek zpátky, citlivě přitlačíme a zlehka zasypeme zeminou tak, aby okolo něj zbyl žlábek, do něhož nasypeme kolem dokola zbytek sadby. Přitom je důležité, aby se sadba přímo dotýkala dřeva. Opět opatrně zatlačíme a zasypeme zhruba na výšku pěti centimetrů,“ popisuje Vlastimil Šavelka.

Kolem dřeva, které musí pocházet z listnatého stromu, pak ještě doporučuje vyhloubit mělký žlábek, v němž se bude držet voda při zalévání. „Je to metoda venkovní, tedy zahradní, a proto očkujeme až v okamžiku, kdy je venku skutečně teplo, tedy začátkem května,“ uzavírá odborník.

Celá pořad Váš Prima receptář sledujte v neděli 9. dubna v 11:55 na Primě.